Először kapott külföldről felnőtt donorszívet egy magyar beteg azóta, hogy 2012. január 1-én részlegesen csatlakozott Magyarország az Eurotransplanthoz. A súlyos szívelégtelenségben szenvedő, 46 éves nőt április 21-én műtötték a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömbben.

Az asszony tizenegy nappal korábban került fel a magyarországi szívtranszplantációs várólistára, majd gyorsan romló állapota miatt hat nappal később már az Eurotransplant sürgősségi listájára. A szakértők által szigorúan ellenőrzött adatbázisba a legsúlyosabb, közvetlen életveszélyben lévő, szívátültetésre váró betegek kerülhetnek. Több szervről is érkezett jelentés az Eurotransplant országaiból, de különböző okból nem lehetett beültetni ezeket. Végül április 21-én egy minden vonatkozásban alkalmas donorszervet ajánlottak fel. A szervkivételi teamet repülőgéppel szállították a donort ápoló kórházhoz legközelebbi repülőtérre, ahonnan a 80 kilométerre lévő kórházba indultak az illetékes nemzeti donorszervezet gépkocsijával.

Mint arról Dr. Merkely Béla, a Városmajori Klinika igazgatója beszámolt, a szívet néhány perccel hajnali öt óra előtt emelték ki. Ekkor indult a versenyfutás az idővel, a szív „csomagolása”, öltözködés, rohanás a 260 km/órás sebességgel száguldó autóval a repülőtérre, majd indulás a külön repülőgéppel haza. Egy órával később már a magyar Szervkoordinációs Iroda gépkocsija szállította a szívet és a szervkivételt végző teamet a Liszt Ferenc repülőtérről a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikai Tömb épületébe, ahol már készen állt a szívbeültető sebész team.

220 perccel azután, hogy külföldön megállt a donor szív, az újra dobogni kezdett Budapesten a Városmajori Klinika műtőjében, egy magyar beteg mellkasában – emlékezett vissza a történtekre dr. Merkely Béla. Két héttel a műtét után az újszíves beteg minden vonatkozásban kielégítő állapotban van, nemsokára hazamehet a klinikáról.

Áprilisban egyébként öt sikeres szívátültetésre került sor a Városmajori Klinikai Tömbben. Az 1992. január 3-án elvégzett első sikeres magyarországi szívtranszplantáció óta mintegy 200 beteg kapott új szívet a klinika falai között. Az Eurotransplanthoz történt magyar csatlakozás egyedüli lehetőséget kínál a hazai szívtranszplantációs várólista legsúlyosabb állapotban lévő betegei számára, hogy a lehető legrövidebb időn belül megfelelő donor szívhez juthassanak.

Az Eurotransplantnak köszönhetően a napokban először egy gyermekvesét is sikeresen átültettek a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikáján.

A családjában halmozottan előforduló tulajdonképpen ismeretlen betegséget örökölt a nemsokára 8 éves kislány, akinél korábban szemműtéteket végeztek, hallókészülékkel él. Vesefunkciói is romlottak. Életkora miatt idén az Eurotransplant csatlakozás kapcsán Katrint a közös listára tudtuk tenni – mondta Dr. Langer Róbert, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinika igazgatója. Május 5-én veseriadó kapcsán vettük fel Katrint a klinikára, az Eurotransplanton keresztül életkorának megfelelő donorból kaptunk vesét. A műtét zavartalan volt a méretek miatti technikai nehézségeket leszámítva. A kislány vizeletelválasztása azonnal megindult, kreatininje normalizálódott a kezdeti 305-ről 49 umol/l-re csökkent. Katrin feltehetően a következő héten hagyhatja el a klinikát.
[nggallery id=33]