Az egyetem megszokott hétköznapjaitól – amikor is a figyelem az oktatásra, kutatásra, betegellátásra koncentrál – nagyon idegen napokat, heteket éltünk át. Az egyetem falai közé, akaratunktól függetlenül, belopakodott a politika.

Az a véleményem, hogy a héten az egyetem olyan döntést hozott, amely minden szempontból megfelel hazánk egyik legnagyobb hírű, nemzetközi szinten is kivételes elismertségnek örvendő intézményével szemben támasztott elvárásoknak.

A döntés fontosságát megalapozza, hogy a Semmelweis Egyetem, de az egész magyar tudományosság mérhető presztízsveszteséget szenvedett el az ügy kapcsán. Az egyetem döntését a tudományos világ felszabadultan fogadta, ugyanakkor a társadalmi polémia, az ügy politikai értelmezése felerősödött, és az egyetemi határozat politikai és jogi értelmezések kereszttüzébe került.

Az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul személyemhez kötődnek. Ugyanezért érezhetővé vált a személyem iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Ezért az egyetem nyugalma, a megszokott hétköznapokhoz való mielőbbi visszatérés érdekében úgy döntöttem, hogy átadom a rektori széket a csütörtöki szenátusi ülésen teljes támogatottsággal megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak, és a mandátumomból még hátra lévő 3 hónapot nem kitöltve, már most lemondok rektori tisztségemről. Erről hétfőn hivatalosan értesítem a NEFMI miniszterét. Az új vezető képes lesz az egyetem nyugalmának visszaállítására és élvezi az ágazati vezetés támogatását.

Hangsúlyozom, hogy az egyetem Szenátusának 2012. március 29-én hozott döntését támogatom, és fenntartom, hogy az egyetem, Schmitt Pál úgynevezett kisdoktori dolgozatával kapcsolatos munka során a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt el.

A hivatali időm alatt hozott testületi döntések helyesek, azokkal azonosulni tudok, előkészítésükért, végrehajtásukért vállalom a felelősséget. Természetesen a megválasztott rektor munkáját segítem és támogatom.

 

 

Letölthető dokumentumok:

A Tényfeltáró Bizottság meghívója Schmitt Pál részére ezen a linken elérhető.

A Tényfeltáró Bizottság jegyzőkönyve a Bizottság elnöke és Schmitt Pál közötti találkozóról. A dokumentum ezen a linken tekinthető meg.