Pontosan két évtizede, 1992. január 3-án hajtotta végre Dr. Szabó Zoltán az első hazai szívátültetést a Semmelweis Egyetem Ér- és Szívsebészeti Klinikáján, amely ma a Városmajori Klinikai Tömb része. A beavatkozás sikeres volt, az új szívet kapott beteg ma is jól van és Dr. Szabó Zoltánnal együtt részt vett a húsz éves évfordulót ünneplő tudományos ülést megelőző sajtótájékoztatón.

A rendezvényen Dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora azt hangsúlyozta: vannak olyan orvosi beavatkozások, amelyek az egészségügy minőségét jelentik, ezek közé tartozik a szervtranszplantáció, amely kiemelt terület. Azt a minőséget, kiemelkedő feladatvállalást jelzi, amely az egész ágazatra kihatással lehet. Mint fogalmazott, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatójának, Dr. Langer Róbertnek szavaival élve a szervátültetés az F16-os bombázó a magyar egészségügyben, amely nagyon szofisztikált módszertant és számos társszakma együttműködését igényli.

A rektor rámutatott arra is, hogy Magyarországon az összes szervátültetés 60-80 százalékát a Semmelweis Egyetem végzi, a felnőtt szívtranszplantáció pedig csak itt érhető el. A mellkasi szerveknél maradva, az egyetem szeretné, ha a jövőben a tüdőátültetést is itt Magyarországon, a Semmelweis Egyetem keretén belül tudnák megvalósítani – jegyezte meg a rektor. Jelenleg a magyar betegek tüdőtranszplantációját Bécsben végzik. Dr. Tulassay Tivadar kitért arra is, hogy a szervátültetések szempontjából jelentős év volt a tavalyi. Magyarország átmeneti jelleggel csatlakozott a nemzetközi szervkoordinációt végző Eurotransplanthoz, s most be kell bizonyítani, hogy érettek vagyunk a tagságra.

Dr. Szabó Zoltán, az első hazai szívátültetést végző szívsebész professzor, a klinika korábbi igazgatója arról beszélt, hogy a húsz évvel ezelőtti első szívátültetést hosszú előkészítő munka előzte meg, már a nyolcvanas években megkezdték a felkészülést. A professzor úgy fogalmazott: mindenhez kell egy impulzus, ami felgyorsítja a folyamatot. Ez jelen esetben a 168 Óra című akkori rádióműsor egyik adása volt, amelyben vita alakult ki arról, szükség van-e egyáltalán szívátültetésre Magyarországon. Dr. Szabó Zoltán kiemelte azt is, mindig büszkén emlékszik arra, hogy ezt a mérföldkövet jelentő beavatkozást a Semmelweis Egyetem klinikáján végezhette el.

Fotók: attekovacs.com

Dr. Merkely Béla, a Városmajori Klinikai Tömb elnöke elmondta: eddig 207 szívátültetés történt az országban, amelyből 190-et a Városmajori Klinikai Tömbben hajtottak végre, kettőt más intézetben, tizenöt esetben pedig gyermekek szívátültetéséről volt szó, amelyet az Országos Kardiológiai Intézet végez. A klinika mindig készen áll, hogy az újabb lehetőségeknek is megfeleljen – mondta Dr. Merkely Béla. Ennek jegyében március elején átadnak egy új, speciális interdiszciplináris részleget. Itt a szervátültetésre váró, rohamosan romló szívfunkciójú betegeket tudják majd keringéstámogató eszközzel, úgynevezett műszívvel kezelni.

Az első szívátültetett beteg Schwartz Sándor ma 48 éves, a húsz évvel ezelőtti műtétre úgy gondol, mint újjászületése napjára. Addig többféle szívbetegségéből adódóan jóformán állandó orvosi, kórházi ellátásra szorult. Bár jelenleg is 10-12 féle gyógyszert kell szednie, a transzplantációnak köszönhetően minőségileg jobb életet élhet. Az elmúlt két évtizedben megnősült, két gyermeke született. Schwartz Sándor tizenhat éve egy iskola gondnokaként dolgozik, jó fizikai állapotát jelzi, hogy itt évről évre sikeresen megküzd a hólapátolással is, amely – mint ironikusan megjegyezte – kedvenc téli sportja.

A sajtótájékoztatót követő ünnepi tudományos ülés résztvevőit Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár köszöntötte. Az államtitkár közölte: a progresszív ellátás fejlesztésekor célzottan odafigyelnek a transzplantációt végző műhelyekre. Mint mondta, hadigazdálkodás van az egészségügyben, de a rendszer átszervezése közben a tartalékokat úgy mozgósítják majd, hogy a transzplantációs programok fejlődhessenek.

Az ünnepi ülésen Dr. Tulassay Tivadar rektor ezüst fokozatú Pro Universitate-díjat adományozott az első szívátültetést végző Dr. Szabó Zoltánnak és Dr. Bodor Eleknek, aki alig két héttel később végrehajtotta a második sikeres szívtranszplantációt.

Galéria

7kép