Szeptembertől már három munkaállomáson tanulhatnak a hallgatók a boncolásról interaktív, digitális tábla segítségével. Az érintőképernyős kivetítőn megjeleníthető a boncasztalon fekvő beteg teljes kórtörténete, minden korábban elkészült lelete, így a laborvizsgálatok eredményei, a CT-felvételek vagy éppen a szövettani metszetek. A Magyarországon egyedülálló technológiát egy éve alkalmazzák az I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézetben, a mostani bővítéssel egyszerre 60-80 orvostanhallgató vehet részt a gyakorlati képzésen.

Az intézet igazgatója, Dr. Matolcsy András azt hangsúlyozta: hatalmas segítséget jelent az oktatásban a XXI. századi technika alkalmazása.”Eddig a hallgatók külön-külön tanultak a klinikum egyes elemeiről, most összeállhatnak az apró mozaikdarabok egy teljes képpé” – magyarázta a professzor. Egy mozdulattal előhívható például a beteg szövettani metszete, s megtudható, hogy a vizsgálat alapján, mire gyanakodott az orvos, majd rögtön ezután megnézhető az elváltozás „élesben”, a boncasztalon. Ez segíti az orvosi gondolkodás kialakítását, hiszen pontosan látható, hogy a klinikai tünetek, illetve az egyes elvégzett beavatkozások milyen eredményhez vezetnek.

Egy másik fejlesztés, amely a közeljövőben szintén megvalósulhat, nemcsak az oktatást, hanem a klinikus és a patológus szakmai konzultációját is segíti. Optimális esetben minden orvosnak jelen kellene lennie, mikor az elhunyt betegét boncolják, hiszen így derülhet ki, hogy megfelelő volt-e a diagnózis és a választott terápia. „A patológus tükröt mutat a klinikusnak” – fogalmazott Dr. Matolcsy András. Ezt azonban egyebek mellett az is nehezíti, hogy az egyes klinikák távol vannak egymástól. Hamarosan azonban videó kapcsolatot építenek ki több klinika és az I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet között. A boncteremben elhelyezendő kamera segítségével a kezelőorvos a saját klinikáján élőben követheti a boncolást, így személyes találkozó nélkül megtörténhet a szakmai megbeszélés. A fejlesztéshez a Semmelweis Skill Centrum pályázat keretében nyert forrást az Intézet.