Tavaly első alkalommal hirdette meg egyetemünk a Semmelweis Média Díjat, az egészségügyet és az egészségtudományt érintő újságírás, hírközlés és tájékoztatás területén nyújtott kiemelkedő teljesítmény elismerésére. A Dr. Sótonyi Péter professzor által vezetett bíráló bizottság Farkas Adrienne munkáját találta a legjobbnak. A Magyar Nemzet újságírója a „Mint a szentek, Egy anorexiással együtt élni nem könnyű dolog” című írásáért a csütörtöki Semmelweis Napi ünnepségen veheti át a díjat. A cikkben Dr. Pászthy Bea gyermekpszichiáter segítségével, irodalmi eszközökkel ábrázolja az anorexia nervosa meseterápiával történő gyógyítását.

Az anorexia nervosa súlyos, potenciálisan életveszélyes betegség jelentős testsúlyvesztés, a súlygyarapodástól való állandó félelem, testképzavar – kövérnek látják magukat a betegek, még csontsoványan is, miközben más emberek súlyát reálisan képesek megítélni – végül többek között a hormonrendszer és a szervezet ionháztartásának felborulása jellemzi. Elsősorban a fiatal nők betegsége. Sokáig három W-vel jellemezték a veszélyeztetett csoportot: white, western, women vagyis fehér, nyugati nők, de ma már a társadalom minden csoportjában előfordul, sőt nagyon kis százalékban férfiak is érintettek. Az betegség leggyakrabban a serdülőkorban kezdődik, ma már leginkább a 13-16 éves korosztály körében találkozunk ezzel a kórképpel.

anorexia 2A serdülő lányok kétharmada keres egészséggel kapcsolatos információt a világhálón, 50%-uk testsúlycsökkentő módszerek után kutat, 26%-uk pedig kifejezetten az evészavar-oldalakat keresi. Az internet egyre nagyobb szerepet játszik az interperszonális kommunikációban, a társas kapcsolatok létrejöttében és a gyermekkori, illetve tinédzser kori evészavarok kialakulásában, súlyosbodásában. A Pro-Ana (pro-anorexia) site-ok olyan honlapok, melyeket evészavarban szenvedő tizenéves lányok szerkesztenek. Ezek egyfajta webes naplók, amelyeken a szerzők gondolataikat, problémáikat, esetleg költeményeiket, képeiket publikálják. Fórumokon adnak tippet egymásnak és buzdítják egymást a kitartó koplalásra és fogyásra. Az anorexiás tinédzserek 5-10%-a belehal a betegségbe, a túlélőknek csupán 45-50%-a gyógyul meg.

Az első Semmelweis Média Különdíjat Tóth Zsófia, a Magyar Katolikus Rádió munkatársa kapja, a „Újraélesztésről” szóló interjúsorozatáért.