A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának Diplomaátadó Ünnepségén idén először vehette át Az Év Egészségügyi Szakdolgozója-díjat az a 33 kórházi és klinikai dolgozó, köztük a SE II. sz. Gyermekklinika főnővéri csoportja, akik az április elején hasonló elnevezéssel indult pályázaton a legjobbnak bizonyultak.

Az idei versenyt egyéni kategóriában Tóth Andrea, a Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ és Egyetemi Oktatókórház Ápolási Osztályának vezetője, Bársony Jenőné, a Szegedi Tudományegyetem, Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika intézetvezető főnővére és Béresné Lutter Mária, a Honvédkórház Állami Egészségügyi Központ Hévízi Mozgásszervi Rehabilitációs Intézet egészségügyi szolgálatvezetője nyerte.

Csoportos kategóriában, ebben az évben a Fővárosi Önkormányzat Péterfy Sándor Utcai Kórház, Rendelőintézet és Baleseti Központ Krízis Intervenciós és Pszichiátriai Osztályának szakdolgozói csoportja (19 fő) bizonyult a legjobbnak. Tekintettel arra, hogy a zsűri úgy tapasztalta, hogy e kategóriában több, maximális teljesítményt bemutató jelölés is érkezett, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara felajánlása alapján a Semmelweis Egyetem, II. sz. Gyermekklinika főnővéri csoportjának (11 fő) Kamarai Szakmai Különdíjat ítélt oda.

„Valamennyiünk számára rendkívüli élményt jelentett, hogy az ország szinte valamennyi tájáról jeles szakemberek munkáját, hivatástudatát, emberségét és a kollégák általi tiszteletét ismerhettük meg. A méltatások, a szakmai életutak és a csoportos jelölésnél alkalmazott betegelégedettségi felmérés tapasztalatai alapján úgy vélem, valamennyi jelölés egyben mindannyiunk elismerését is bírja. Már az a tény, hogy valaki egy ilyen szakmai pályázaton jelöltté válik, egyértelmű elismerést és dicséretet jelent.” – hangsúlyozta Prof. Dr. Mészáros Judit, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja a zsűrizés tapasztalatait összegezve.

Az idei pályázatra összesen 83 érvényes jelölés érkezett. Közülük 57 egyéni, 26 pedig csoportos kategóriában. A 2011-es pályázati kiírás egyéni kategóriában három kiemelt szakterület (felnőttápolás, szülésznő és gyógytornász) legnagyszerűbb teljesítményeinek bemutatását tette lehetővé. A szakmai díj alapítói és a pályázat szervezői e kört a jövőben szélesíteni kívánják. Az idei pályázati forduló tapasztalatait hamarosan összegzik és várhatóan 2012 kora tavaszán már a következő pályázati időszak is elindulhat.

A szakdolgozói hivatás elismertségének, megbecsülésének fejlesztését célul tűző civil kezdeményezés szakmai partnere a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kara, valamint a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK). A szakmai díjért folyó nemes versengésnek keretet adó pályázati rendszer felállítását az Astellas Pharma Kft. pénzügyi szerepvállalása támogatta.

„Az Év Egészségügyi Szakdolgozója-díj alapításával és a hozzá kötődő pályázat életre hívásával évről-évre a hazai egészségügyi intézményekben dolgozó, több tízezer fős szakdolgozó kör legjobbjainak szeretnénk esélyt adni arra, hogy a kiemelkedően áldozatkész, példaként állítható teljesítményeket a szakma és a laikus nyilvánosság minél szélesebb köre megismerje. Hiszünk benne, hogy a jó példák bemutatása, társadalmi rangra emelése sikeresen hozzájárulhat a szakma vonzóbbá tételéhez, megbecsülésének fejlesztéséhez.” – fogalmazott az ünnepélyes díjátadót követően Dr. Berencsi György, a Tegyünk az Egészségünkért Alapítvány képviselője.

„A díjra jelöltek jelentős részének munkája, odaadása, szakmaszeretete valamennyiünk előtt hosszú évek óta ismert. Más szakmai elismerések odaítélése kapcsán már korábban is méltán kerültek a figyelem központjába. Szívből örülök, hogy Az Év Egészségügyi Szakdolgozója pályázat kapcsán most szintén ez történt.” – emelte ki Dr. Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az ünnepség után.

„Az idei pályázat mindannyiunk számára megmutatta, hogy a civil kezdeményezésként indult, mára a szakma és a társadalom együttes támogatását élvező elismerés milyen sok, a szakmáját hivatásként megélő, kollégái és páciensei körében tiszteletet kivívó, a legmagasabb elismerésekre is méltó szakdolgozó számára jelent visszacsatolást, erőt és biztatást. Bízunk benne, hogy a díj alapításában és a pályázat megvalósításában való részvételünkkel mi is tevékenyen hozzá tudtunk járulni a hazai egészségügyi szakdolgozók elismertségének, szakmai elhivatottságának fejlesztéséhez.” – fogalmazott a díjátadás kapcsán Dr. Markovich György, az Astellas Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.

Idén a díjra jelölteket – egyéni, ill. csoportos kategóriában – a kórházak/klinikák ápolási és orvosszakmai vezetői állíthattak. Míg az előbbi esetében elegendő volt az említett két vezető egyikének felterjesztése is, a csoportos kategóriában mindkettejük együttes, aktív támogatására volt szükség. A nemes versengést és a legnagyszerűbb teljesítmények felkutatását célul tűző Az Év Egészségügyi Szakdolgozója szakmai pályázat fővédnöke 2011-ben dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora volt.