Több vér, több élet – hangzik az idei Véradók Világnapjának szlogenje. 2004 óta ünnepeljük június 14-én a csendes hősöket ezen a napon. Ezen a napon született az osztrák származású amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki a múlt század elején felfedezte az emberi vércsoportokat. A világnapon került sor a Magyar Vöröskereszt Országos Felsőoktatási Véradóversenyének és a Bázisiskolák Versenyének eredményhirdetésére is.

Június 14-ke a Véradók Világnapja, ezen a napon tisztelgünk azon több millió ember előtt, akik önzetlen adományukkal, vérükkel, életet, reményt adnak beteg embertársaiknak. A Magyar Vöröskereszt a világnap alkalmából az országszerte szervezett véradásokon, minden kedves véradónak apró ajándékot ad át.

A Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat központi ünnepségén a házi gazda, Semmelweis Egyetemen kihirdették az országos véradóversenyek idei győzteseit és helyezettjeit. Az V. Országos Felsőoktatási Versenyt ebben az évben az Eötvös Lóránd Tudományegyetem nyerte. Az ezer fő alatti kategóriában nyíregyházi Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola, az 1000 és 10 ezer közöttiek versenyében a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola, végzett az első helyen. A bázisiskolák versenyében az általános iskolák kategóriában Hevesből a HVNOI Körzeti Általános Tagiskola, a középiskolák megmérettetésében a kisteleki Térségi Közös Igazgatású Közoktatási Intézmény Rózsaliget Kollégium nyert. A versenyre az idén 32 felsőoktatási intézmény és 20 bázisiskola nevezett.

A verseny dobogósainak díjait a Zamárdi Kalandpark és a Gokart Ring biztosította. A Bázisiskolák első három helyezettjeit a Zamárdi Kalandpark látja vendégül egy napra. A Felsőoktatási Véradóverseny dobogósai számára pedig a Gokartring szervez gokart versenyt.

A véradók világnapján (június 14.) országszerte, közel 50 helyszínen tart véradást a Magyar Vöröskereszt.  Budapesten az Örs vezér térnél, a Fehér út 1. szám alatt, 14:00 és 18:00 között a Magyar Vöröskereszt véradókamionjában várják a véradókat.

A Véradók Világnapjához a budapesti Árkád Bevásárlóközpont is csatlakozott. Délután egy és eset hét óra között a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt önkéntesei a véradás népszerűsítését célzó játékokkal várják a gyerekeket. Délután négy órakor pedig egy látványos flash mobra készül a Magyar Vöröskereszt. A szervezet az Árkád főbejáratához várja a piros pólóba öltözött önkénteseket, hogy egy élő vércseppet formázva, 300 piros lufit a magasba engedjenek. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a véradás fontosságára, ami ma már a gyógyítás nélkülözhetetlen kelléke.

Június 14. és július 30. között a Catch Chemotox és a Magyar Vöröskereszt rendhagyó véradási- és adománygyűjtési akciót is szervez. A kampány mottója: „Ne a szúnyogoknak add a véred”. A www.catchchemotox.hu/veradas oldalon a szervezők szerdától egy számlálót helyeznek el, és minden regisztráció után 100 Ft-ot utalnak a Magyar Vöröskereszt számlájára egészen addig, amíg 1.000.000 Ft össze nem gyűlik.

Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda

Bővebb információ: Szabó Zsuzsa, MVK véradás-szervezési szakmai vezető: 70/933-87-57″