Az Onkokés bemutatásához kapcsolódóan a Semmelweis Egyetem Kutatóegyetem meghirdette a kutatás és innováció évét.

„A társadalmi környezet nem kedvez az innovációs tervek megvalósításának. Jelenleg az innovációs alaphoz való hozzáférés, és minden egyéb forrás egyelőre nagyon nehéz.” – mondta a Semmelweis Egyetem sajtótájékoztatóján Dr. Tulassay Tivadar, az intézmény rektora.

„Azt remélem, hogy az átmeneti forrástalanságot – legalább ilyen speciális esetekben, mint az onko-kés – fel tudják oldani. Mert nem lehet sikeres egy nemzetgazdaság, ha az alap és alkalmazott kutatás, és az arra épülő hasznosuló, hasznosító kutatásokat nem tudja piacképes termékké alakítani.” – mondta a rektor.

 

A kutatóegyetemi cím, és az ehhez társuló forrás azt hangsúlyozza, hogy a kiválóság kitörési pont, össztársadalmi szinten is. A Semmelweis Egyetem 3 milliárd forintot kapott, a következő három évre a TÁMOP-4.2.1.B-09/1/KMR pályázat keretében, melynek témája a “Modern Orvostudományi Technológiák a Semmelweis Egyetemen”.

„A 3 milliárd forint 2/3-ada kutatócsoportokhoz került, 22 olyan kutatócsoportot választottunk ki, akik vagy már bizonyítottak K+F+I területen, vagy nagyon ígéretes, fiatalok, akik máshogy nem tudnának elindulni ezen a rögös úton. Az összeg másik részét olyan műszerekre költöttünk, melyeket egyébként az egyetem nem tudott volna beszerezni. Bázislaborokat hoztunk létre.”- mondta Dr. Tóth Miklós tudományos és innovációs rektorhelyettes.