A Magyar Tudományos Akadémián vehette át három társával együtt az idei Talentum díjat dr. Fekete Andrea, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika munkatársa.
fekete_andrea másolata

Ma Magyarországon minden tizedik ember cukorbeteg, és közel egymillióan vannak, akiknél nem ismerték fel a betegséget. 15-20 év után a cukorbetegek 30-40 százalékánál krónikus vesebetegség alakul ki. A végállapotó veseelégtelenség miatt dialízis kezelésre szoruló beteg mintegy fele cukorbeteg is. Ezért nagyon fontos Dr. Fekete Andrea kutatása, amelyért a fiatal orvos Talentum díjat is kapott.

Dr. Fekete Andrea az ADMA szintjét és hatásait kutatja a cukorbetegek és a diabéteszes vesekárosodás állatmodelljében. Az ADMA-ról feltételezik, hogy önálló kockázati tényezője lehet a diabétesz talaján kialakuló vesekárosodás megjelenésének.

Az ADMA gátolja a nitrogén-monoxid molekula termelődését, ami pedig fontos szerepet játszik a szervezet ereinek védelmében. Azt már kimutatták, hogy az ADMA-szint összefügg a diabéteszes szövődményekkel. Dr. Fekete Andrea célja, hogy bebizonyítsa, nem csak összefügg, hanem önálló rizikótényező.

A kutatás során keresik azokat a genetikai variációkat is, amelyek hozzájárulnak az ADMA magas szintjéhez, ezzel összefüggésben pedig hajlamosítanak a szövődményekre.

Fontos cél az is, hogy találjanak olyan új yógyszer – támadáspontokat, amelyek az ADMA szintjét csökkenteni tudják, azaz segítenek a lebontást végző enzimek fokozott működésében vagy magának az ADMA termelésének a gátlásában, így az eredmények hozzájárulhatnak ahhoz, hogy néhány év múlva az orvosok a cukorbetegséget új, még hatékonyabb gyógyszerekkel kezelhessék.