Műsorvezető: – Miközben az ország viszonylag sokat költ a gyermekekre, a pénzek egyenlőtlen felhasználása miatt mégis rosszul állunk a listán a gyermek egészséget és a gyermek szegénységet tekintve – állítja a népesedési kerekasztal. Liebhardt Ágota összeállítása.

Liebhardt Ágota riporter: – Tartsák nyilván pontrendszerben a befizetéseket, és vegyék figyelembe a gyermekek számát, iskolázottságát is a nyugdíjszámításnál. Ezt javasolja a népesedési kerekasztal – közölte Botos Katalin, a Szegedi Tudományegyetem tanára, az ötlet kidolgozója. Sok a párhuzamosság a gyermekek egészsége, szellemi, szociális és lelki jóléte érdekében dolgozók munkájában, ezért az ágazatok intézkedéseit összefogó koordinációs testület létrehozását sürgette Pászti Bea, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem docense. A gyermekszegénység megszüntetéséért dolgozó alapítványok forrásait is egyesíteni kellene – hangsúlyozta Kopp Mária orvos-pszichológus, a kerekasztal szervezője.

Kopp Mária: – Miközben Magyarország viszonylag sokat költ a gyermekekre, tehát az ötödik helyen vagyunk az OECD országok közül, a gyermekegészség különbségei tekintetében legrosszabbul állunk valamennyi OECD ország közül, és majdnem a legrosszabbul állunk a gyermekszegénység tekintetében. És ezért van nagyon nagy szükség arra, hogy ezek a legkülönbözőbb helyen megjelenő alapítványi, meg egyéb pénzek, amik elvben a gyerekszegénység megszüntetését szolgálnák, ezek valahogy központilag valóban a gyermekekhez kerüljenek.