Egészséges a rekorder baba

Öt hónapos kezelés után engedték haza a 380 grammal született Szebasztiánt

Hazaengedték tegnap Magyarország egyik legkisebb súllyal született kisbabáját a Semmelweis Egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájáról. Orvosai szerint a 380 grammal világra jött Szebasztiánnak hosszú éveken át különleges bánásmódra lesz szüksége, de minden esélye megvan arra, hogy egészséges életet éljen.

Szebasztián, hazánk egyik legkisebb súllyal született babája a terhesség 23. hetében, 380 grammal látta meg a napvilágot. Édesanyjának nem voltak súlyos egészségügyi problémái, de a szakemberek úgy ítélték meg, hogy nem megfelelő a magzat szívhangja és keringése, ezért a császármetszés mellett döntöttek. Szebasztián most öt hónapos, és 2,2 kilogramm. orvosai szerint egészséges. Eddig a Semmelweis Egyetem (SE) T. Számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának intenzív osztályán kezelték, tegnap azonban hazaengedték.
Jeager Judit, az intézmény szakorvosa lapunknak úgy nyilatkozott: Szebasztián a legkisebb súllyal született baba, akit egészségesen engedhetnek el. Az utóbbi öt évben 35 fél kilogrammnál kisebb súlyú csecsemő jött világra ezen a klinikán, közülük csak 10 maradt életben.
Volt ugyan egy 400 grammnál is kisebb baba, ő azonban maradandó károsodásokat szenvedett – tette hozzá a szakember.
A kis súlyú koraszülöttek halálozási aránya az utóbbi években sokat javult. Az 1000 gramm alattiak túlélése az 1980-as években 10 százalék volt, ez mára a 90 százalékot is meghaladja. A koraszülöttség ma Magyarországon népbetegség, minden 8-10. gyermek idő előtt jön világra. Évente 6500 újszülött kezdi intenzív osztályon az életét.
Az ilyen gyerekek pedig hátránnyal indulnak az életben, nagyobb az esélyük ugyanis a hallás- és látáskárosodásra, a cukorbetegségre vagy az idegrendszeri és vérnyomásproblémákra, mint társaiknak. A világ születési ranglistáján 97 olyan 400 grammnál kisebb súllyal született gyermek szerepel, akit sikerült megmenteni. A magyar kisfiú lesz a 98. a listán.
Szebasztiánt hónapokig lélegeztetőgéppel tartották életben, keringését is mesterségesen támogatták, és rengeteg antibiotikumot kapott.
Retinaleválás miatt a szemét is műteni kellett. Kezelőorvosai szerint mégis minden esélye megvan arra, hogy egészséges életet élhessen. De a következő években is különleges bánásmódra lesz szüksége. Hatéves koráig rendszeresen a klinikára kell járnia utánvizsgálatra, ahol szakemberekből – többek között ideggyógyászból, szemészből, logopédusból, pszichológusból, konduktorból – álló csoport foglalkozik majd vele. Arra a kérdésre, hogy mikor érheti utol kortársait, Jeager Judit úgy felelt: valószínűleg mindig kistermetű lesz, mert szülei is igen alacsonyak.
A Központi Statisztikai Hivatal is nyilvántartja a 2500 gramm alatti súllyal élve születetteket. 2009-es a legfrissebb rendelkezésre álló adat, amely szerint országszerte 8067 csecsemő jött világra ilyen kis súllyal. Ez az összes élve születés 8,4 százaléka.

Képaláírás: Magyarország egyik legkisebb újszülöttje tegnap elhagyhatta a kórházat

Szerző: ZIVKOVICS NATÁLIA