Az idei évtől új szervezeti egységként alakult meg a Semmelweis Egyetemen az Intenzív Terápiás Klinika (ITK), melynek klinikavezető főnővére 2024. február elsejétől Fányiné Babodi Anita. Mintegy három évtizedes pályája kezdetétől fogva az intenzív ellátásban dolgozik, vallja, hogy nagyon meg lehet szeretni ezt a területet, amely azonban állandó szakmai felkészülést igényel, és nem kevés fizikális, mentális és lelki igénybevétellel jár. Mint elmondta, náluk az utóbbi években javult az ápolói utánpótlás helyzete, így lépésenként megvalósíthatják azokat a fejlesztéseket, amelyek az ellátás színvonalát tovább emelik, és fokozzák a betegek és hozzátartozóik komfortját. 

„Itt gyakorlatilag folyamatosan akut betegellátás folyik, nagyon súlyos betegek vannak a klinikánkon, ezért mindig előre kell gondolkodnunk, és gyorsan kell reagálnunk adott helyzetben. Sokszor nincs idő, hogy várakozzunk, fontolgassunk. Ilyenkor átkapcsol az agyunk” – kezdte az Intenzív Terápiás Klinika napi munkájának bemutatását Fányiné Babodi Anita.

A klinikavezető főnővér hozzáteszi, általában utólag tudják lereagálni magunkban az eseményeket, amikor már jut idő átbeszélni a kollégákkal. „Az intenzív terápiát az ember vagy szereti, vagy nem. Amikor belép itt az ajtón, akkor vagy megfogja ez a pörgés, az adrenalinfröccs, amivel mi dolgozunk, van érzéke hozzá és beleszokik nagyon gyorsan, vagy ellenkező esetben hamar elhagyja az osztályt. És ezzel nincsen is gond, mert nem mindenkinek való az intenzív terápia” – magyarázta.

Fányiné Babodi Anita a felnőtt szakápolói képesítés megszerzése után 1996-tól intenzív osztályon kezdett el dolgozni, majd több képzést elvégezve 2013-ban aneszteziológiai-intenzív terápiás képesítést, 2017-ben diplomás ápoló végzettséget szerzett. A Semmelweis Egyetemre 2016-ban került, közvetlenül a központi intenzív ellátás elindulása után, és azóta itt dolgozik, először szakápolóként, majd főnővér-helyettesként. 2023 őszén kettévált az aneszteziológiai és intenzív terápiás klinikai terület, és 2024-ben megalakult az önálló Intenzív Terápiás Klinika dr. Molnár Zsolt egyetemi tanár vezetésével. Fányiné Babodi Anitát a klinika kollégáinak szavazatai alapján választották meg és nevezték ki klinikavezető főnövérnek 2024 februárjától.

A klinikavezető főnővér kérése volt kinevezésekor, hogy a vezetői, adminisztratív munkája mellett továbbra is vállalhasson műszakot a betegágyak mellett is, közvetlen kapcsolatban maradva a napi gyakorlattal és a betegekkel. „Gyakorlatilag minden egyes betegcsoportból a legsúlyosabb esetek kerülnek hozzánk; a szülészet, urológia, sebészet, belgyógyászat, onkológia, a hasnyálmirigy-betegségek, a neurológia és a pulmonológia területéről is érkeznek páciensek” – sorolta. Mivel régebben légzési intenzív ellátást folytattak, ennek megfelelően a hosszan tartó lélegeztetést igénylő betegek kerülnek hozzájuk első körben, és az összes szeptikus beteg, azok, akiket már nem tudnak tovább kezelni más klinikákon.

A sürgősségi klinikáktól eltérően a betegek itt hosszabb időt töltenek, 4-5 naptól kezdve akár 2-3 hónapig is itt vannak. Ehhez igazodik a munkaszervezés is. „Mindennapos kontrollált üzemmódban kell dolgoznunk ahhoz, hogy előre lássuk, mikor lesz szüksége valakinek sürgős beavatkozásra” – mutatott rá. Emiatt talán eltérő a mentalitás más osztályokhoz képest. „Más jellegű a kapcsolódásunk a betegeinkkel, nemcsak fizikálisan, de lelkileg is, sok esetben beszélünk a hozzátartozókkal, megismerjük a családtagokat” – részletezte. A kórképek súlyossága miatt az itt végzett munka speciális igénybevételt jelent a kollégák számára, amit érthetően nem mindenki tud vállalni, és különös hangsúlyt kap az összetartás, a csapatmunka, egymás segítése, támogatása. „Azt szoktam mondani, hogy a COVID-pandémiának nagyon sok hátránya volt, de közben rájöttünk, hogy mennyire jól tudunk együtt dolgozni, mennyire tudunk a másikra számítani, akik abban az akut helyzetben ott voltak, az a gárda egy családdá alakult” – fűzte hozzá.

„Nagyon jó tudással rendelkező kollégákkal vagyok körbevéve, és ez nagy segítség. Sokaknak van már diplomás ápoló és intenzív szakápoló képesítése, illetve többeknek folyamatban van a megszerzése”

– emelte ki a főnővér.

Mint hangsúlyozza, a klinikán nem áll meg az élet azzal, hogy valaki elvégezte egyszer a szakiskolát, hanem folyamatos a tanulás. Belső képzéseket szerveznek annak érdekében, hogy gyakorlatuk legyen a ritkábban előforduló helyzetekben is.

„Közben igyekszünk folyamatosan reformálni a betegellátást, mivel most már – az első bő félév tapasztalatai alapján – pontosan látjuk melyek azok a lépések, amivel tudunk előre haladni” – mondta. Mint kifejti, elindult egy folyamat az ITK-n, amely dr. Molnár Zsolt klinikaigazgató programjában is szerepelt. Eszerint egyre inkább számítanak az ápoló kollégák véleményére és helyzetértékelésére a betegek állapotával, kezelésével kapcsolatban, hiszen ők azok, akik folyamatosan a betegágyak mellett vannak, így most már az ápolók is részt vesznek a viziteken.

Egy másik fontos kezdeményezésnek nevezte az ápoló-beteg arány fejlesztését. Ehhez február óta több mint 25 új szakdolgozó kollégát tudtak felvenni  – mondta el a főnővér. „A cél, hogy a nyugat-európai és tengerentúli példáknak megfelelően egy ápoló legfeljebb két beteget lásson el, ami – köszönhetően az elmúlt bő fél év létszámbővítésének – idén ősztől meg is valósulhat.” 

Az utánpótlással kapcsolatban megemlítette, hogy jelenleg is több szakiskolai tanuló és Semmelweis-hallgató tölti náluk a gyakorlatát, és az egyetem által két éve elindított Jó tanuló, jó ápoló programnak köszönhetően két friss ösztöndíjas is elkezdett dolgozni náluk, kezdetben segédápolóként, majd mostanra már ápolóként a traumatológiai intenzív részlegen. Összességében 150 alkalmazott tartozik a klinikavezető főnővérhez, szakdolgozók, segédápolók, ebben benne van a központi intenzív ellátás, a traumatológia, és annak intenzív és anesztéziás szakterülete, továbbá a Tartós Lélegeztetési Osztály is, ami jelenleg másik telephelyen, a Baross utcában működik. De tőlük járnak ki a kollégák reanimálni is minden klinikára, ami, tekintve, hogy mekkora az egyetem, megtett kilométerben sem kevés – fűzte hozzá a főnővér.

A további fejlesztések közt említette, hogy folyamatban van egy olyan látogatási rend kialakítása, ami a lehetőségekhez mérten minél inkább igazodik a betegeket látogató család, hozzátartozók igényeihez is. Most naponta délután 5 és 6 óra között van a hivatalos látogatási idő az intenzíven, viszont ha valaki elfoglaltságai miatt kéri, akkor be tudják egyedileg engedni napközben is, amikor ez a betegellátást nem akadályozza, nem veszélyezteti. Mint hangsúlyozza, a hozzátartozóknak is együtt kell működniük velük, az időkorlátok, a pihenési idők betartása is a betegek érdekét szolgálja.

Szeretnénk, hogy hosszabb távon folyamatos lehessen a látogatási rend, de össze kell hangolni, hogy a munka emellett is zavartalanul tudjon működni

– fűzte hozzá. Az ehhez szükséges függöny-rendszer beszerzése és felszerelése már folyamatban van, így amennyiben a beteg igényli, akkor sokkal könnyebben be tud jönni hozzá a hozzátartozó, és több ideig itt tud lenni nála, hiszen nem zavarja a többi beteg ellátását. Mindezek azért is fontosak, mert a pszichés jóllét a gyógyulás egyik alapfeltétele – hangsúlyozta.

Fányiné Babodi Anita felidézte, számos eset megmarad az emlékezetükben hosszú évek múltán is. „Vannak olyan egykori betegeink, akikkel a mai napig tartjuk a kapcsolatot; egy akkor még 16 éves fiú, aki tüdőtranszplantációra várt, nálunk kezdte meg a felkészülését, tőlünk került át a transzplantációt végző klinikára, majd aztán visszatért utókezelésre, amíg a rehabilitáció nem kezdődött. Vele a mai napig a közösségi médián keresztül van kapcsolat, és látom, hogy felnőtt fiatalember lett belőle.” Volt olyan kismama, aki a szülés után került ide hozzájuk életveszélyes állapotban, de tudnak róla, hogy azóta már 4-5 éves a gyermeke és óvodába jár. „Valahogy megmaradnak ezek a kapcsolatok, és erőt is adnak a mindennapokban, amikor látja az ember, hogy van miért küzdeni” – tette hozzá a klinikavezető főnővér.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

Galéria

5kép

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.