Tizennégy általános ápoló, csecsemő- és gyermekápoló szakiskolai képzésen tanuló nyerte el a Semmelweis Egyetem Alapítvány által létrehozott, az idei évtől a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány által támogatott Jó tanuló, jó ápoló ösztöndíjat. A második éve meghirdetett díjjal az elhivatott, szakmailag magasan képzett utánpótlást szeretnék támogatni. A Semmelweis Szalonban megrendezett eseményen elhangzott, a Semmelweis Egyetem stratégiai célja a szakdolgozók megtartása, a szakdolgozói utánpótlás biztosítása, a magas szintű szakdolgozói képzés fenntartása, valamint az ápolói hivatás segítése.

Kiemelten fontos, hogy ösztönözzük tanulmányaikban és szakmai munkájukban a szakképző intézményeinkben tanuló hallgatókat, és hogy elismerjük szorgalmukat – emelte ki köszöntőjében dr. Merkely Béla rektor. „Célunk, hogy a világ legnemesebb hivatására készítsük fel a nálunk tanulókat, akik tudják: a gyógyító szakma egy egész életen át tartó hivatás, ami állandó tanulást is jelent – hangsúlyozta.
Az idei évben újabb 14 hallgató veheti át a Jó tanuló, jó ápoló ösztöndíj elismerést, akik elkötelezettek a gyógyítás és a betegek segítése iránt, abból a négy egészségügyi szakképző intézményből, amely 2019-ben, öt évvel ezelőtt került a Semmelweis Egyetem fenntartása alá.

Célunk már a kezdetektől az volt, hogy növeljük az egészségügyi szakdolgozók utánpótlását biztosító szakképző iskolák kapacitását, még tovább emeljük a képzések színvonalát, megteremtsük a hatékony gyakorlati oktatás feltételeit és kialakítsuk az egészségügyi szakképzés és felsőoktatás összhangját, és a magasszintű munkát jelzi az a 25 kiváló diák, akik eddig elnyerték az ösztöndíjat

– mutatott rá a rektor.

Nemcsak Magyarországon, de az egész világon nagy a kereslet a szakképzett és elhivatott ápolók és egészségügyi szakemberek iránt. „Az egyetem vezetésével és oktatóival azon dolgozunk, hogy a legjobb és legtöbb támogatást tudjuk biztosítani az szakdolgozói utánpótlás számára, hogy a szakmájukban sikeresen tudjanak elhelyezkedni, ezt szolgálja a Jó tanuló, jó ápoló ösztöndíj is” – emelte ki Orbán Gábor.
A Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány elnöke hozzátette, az első évben ösztöndíjat elnyert hallgatók több mint fele felvételt nyert már azóta a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karára.

A Semmelweis Egyetem Magyarország legjobb és legnépszerűbb orvos- és egészségtudományi képzőhelye, a világ 300 legjobb felsőoktatási intézménye közé tartozik. A sikerek az egyetem polgárainak kollektív teljesítményének, együttműködésének és kiválóságának köszönhető. Ennek a közösségnek a példamutató tagjaiként is köszöntik az idei év ösztöndíjasait – mondta Orbán Gábor.

Dr. Szabó Attila, klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke távollétében levélben gratulált az ösztöndíjasoknak. Kiemelte, fontosnak tartja az utánpótlás képzését, azt, hogy azok, akik a legszentebb hivatást, az elesettek, a betegek segítését és ápolását választják, minden támogatást megkaphassanak a hivatásuk ismereteinek elsajátításához. „Jónak lenni nem csak érdem, hanem felelősség is, hiszen mostantól önök egy mércét jelentenek kortársaik számára. Kívánom, hogy egész életük során hivatásuk végzésekor is maradjanak jók, törekedjenek jónak és legjobbnak lenni” – fogalmazott a rektorhelyettes.

A Semmelweis mint hívószó mára érezhetően növelte a középiskoláikat továbbtanulási szándékkal felkeresők, a hozzájuk jelentkezők számát, és közülük jóval több a szorgalmas, általános iskolában jó tanulmányi eredményt elérők száma – emelte ki Mayer Andrea. A Szakképző Intézmények Igazgatóságának igazgatója hangsúlyozta, az elmúlt öt évben megvalósult komoly beruházásoknak, fejlesztéseknek köszönhetően korszerű képzési feltételekkel fogadhatják a fiatalokat. Az ágazati alapvizsgát követően a duális képzés keretében pedig jól felkészített diákok kerülhetnek ki a Semmelweis Egyetem klinikáira, ahol valós körülményekkel, valós élethelyzetekkel, módszerekkel ismerkedhetnek meg, felkészült szakoktatók révén sajátíthatják el szakmai ismereteket.

Őszinte öröm látni azt az elkötelezettséget, hogy nélkülözhetetlen, odaadó segítséget nyújtsanak embertársaiknak, a legnehezebb és legkiszolgáltatottabb pillanataikban is – köszöntötte az ösztöndíjasokat Kormos Ágnes. Az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság ápolási igazgatója hozzátette, egy jó ápoló toleráns, empatikus, nélkülöz mindenféle önzést, szakmailag felkészült, képes mások igényeit előtérbe helyezni. Időről időre mégis az aggodalom, a fáradtság, a túlterheltség nehézséget jelenthet; ezekben a helyzetekben segítségükre lesznek a tapasztalt kollégák, akik irányt mutatnak, hogyan viselhetik el az ilyen helyzeteket, hogy a betegeket továbbra is türelemmel, együttérzéssel és magas színvonalú szakmai felkészültséggel láthassák el. „Ahhoz, hogy hosszú ideig jól teljesítsenek, rengeteg energiára és motivációra lesz szükségük. Merítsenek erőt a leendő kollégáktól és a betegektől, akik mindannyian várják az önök érkezését” – foglalta össze Kormos Ágnes.

Az ösztöndíjasok nevében Fábri Sára, a Semmelweis Egyetem Raoul Wallenberg Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanulója köszönte meg a támogatást az egyetemnek. Mint hangsúlyozta, aki ezt a szakmát választja, az az embereket, a betegeket, az elesetteket, a rajtuk való segítést választja, mert ez a munka mindig róluk szól. A gyógyuláshoz vezető utat együtt, segítve kell végig járni velük, és minden ember megérdemli, hogy az utolsó pillanatig gondoskodó ápolók kísérjék.

„Hogy lesznek-e nehézségek a pályán? Bizonyára számtalan. De hiszem, hogy képes leszek mindig emlékeztetni magam arra, hogy milyen példaértékű ápolókat láthattam, és hogy mi volt az, ami miatt e mellett a hivatás mellett döntöttem. Mindannyiunkban maradjon meg az a szakmai elhivatottság és kitartás, amivel ezt a munkát lelkiismeretesen tudjuk végezni egy életen át

– zárta beszédét Fábri Sára.

Ezután az idei ösztöndíjasok – Bakti Anna, Balog Szabina, Baracskai Petra, Fábri Sára, Fekecs Balázs László, Hajdó Fanni, Hirschler Kata Ilona, Mezei Laura, Nagy Noémi Réka, Opovszki Regina, Sipos Vivien, Széll Eszter Éva, Szlanicska Balázs, Szórádi Nikolett – dr. Merkely Bélától és Orbán Gábortól átvették az okleveleiket.

Az eseményen Ádám Heléna, Horváth Ákos és Szirmai Rikárd tanulók adtak elő műsort, valamint Marik Laura, a Semmelweis Ignác Többcélú Szakképző intézmény oktatója énekelt el két dalt a közönségnek.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.