A Semmelweis Egyetem a 2022/2023-as tanévben ünnepelte az intézményben elinduló nemzetközi orvosképzés 40 éves jubileumát. A német nyelvű képzés 1983-ban kezdődött, majd 1989-ben elindult az angol nyelvű oktatás is. A most megjelent Semmelweis International 40 című jubileumi kiadvány negyven szerző személyes beszámolójával állít emléket a négy évtized szervezési, toborzási, oktatási tapasztalatainak és eredményeinek.

Az egyetem a 2022/2023-as akadémiai év egészén átívelő programsorozattal ünnepelte nemzetközi orvosképzésének 40. évfordulóját. A jubileum alkalmából most megjelent kiadvány főszerkesztője dr. Gera István, a Parodontológiai Klinika professor emeritusa, a Fogorvostudományi Kar volt dékánja, aki szinte a kezdetek óta, 35 éve vesz részt a külföldi hallgatók oktatásában. A kötet negyven szerzőjének mindegyike közreműködött abban, hogy mára a Semmelweis Egyetem hallgatóinak egyharmada idegen országból jön ide tanulni. Dr. Gera István a könyv elkészítése kapcsán hangsúlyozta, hogy az egyetemi vezetők mellett igyekeztek a legkiválóbb oktatókat felkérni, akik személyes hangvételű sorokban emlékeznek meg a képzés elindításról, a toborzásról és azokról az eseményről, melyek a több mint 250 éves intézményt Közép- és Kelet-Európa vezető orvosképző helyévé, egy igazi nemzetközi egyetemmé tették.

A könyvet dr. Merkely Béla rektor köszöntője nyitja és dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes írása zárja. A szerzők között szerepel többek között dr. Ádám Veronika, az angol nyelvű képzés egykori operatív bizottságának tagja; dr. Bucsky Péter Pál, a Semmelweis Egyetem Asklepios Campus Hamburg korábbi rektori biztosa; dr. Csala Miklós, a Nemzetközi Tanulmányi Igazgatóság igazgatója; dr. Horváth Attila, a McDaniel College Budapest elnöke; dr. Mandl József, az angol nyelvű képzés egykori operatív bizottságának tagja; dr. Karl J. Oldhafer rektori és dékáni megbízott az Asklepios Campus Hamburgon; dr. Röhlich Pál, a német felvételi grémium tagja és még sokan mások, köztük az egyetem volt hallgatói is. Dr. Fonyó Attila és dr. Kádár Anna munkássága előtt posztumusz idézetekkel tisztelegnek a kötet szerkesztői.

A könyv öt nagyobb témát ölel fel, ezek a német és angol képzés „hőskora”, vagyis az indulás évei; a nemzetközi képzések, illetve kapcsolatok bemutatása; az oktatók és diákok emlékei; továbbá az International 40 programsorozat összefoglalója. A képanyag jelentős része dr. Gera István magángyűjteményéből származik. A professor emeritus hozzátette, a jubileumi év ugyan lezárult, de 2024-re is jut évforduló: pontosan 30 évvel ezelőtt, 1994-ben kapták kézhez diplomájukat az angol nyelvű képzés első külföldi hallgatói az Általános Orvostudományi és a Fogorvostudományi Karon egyaránt.

A Semmelweis Egyetem Szaknyelvi Intézetének munkatársai két nyelvre, angolra és németre fordították a szöveget, így született meg a háromnyelvű kiadvány. A kötet főszerkesztője dr. Gera István, szerkesztői dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes, valamint Szepesi Dóra, a Marketing és Kommunikációs Főigazgatóság főigazgatója. A könyv technikai szerkesztője Somfai Boglárka Zita, a Nemzetközi Hallgatók Képzéseinek Központja munkatársa. A kötet a Semmelweis Kiadó gondozásában jelent meg.

Keresztes Eszter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.