Csaknem háromszáz öregdiák gyűlt össze a Semmelweis Egyetem nemzetközi alumni találkozóján április utolsó hétvégéjén Budapesten, a nemzetközi képzés 40. évfordulójára emlékező rendezvénysorozat keretében. Dr. Merkely Béla rektor és dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes köszöntőikben a nemzetköziségről és az egyetem jövőjéről osztották meg gondolataikat, de a kétnapos rendezvény programjában előadások, kerekasztal-beszélgetések, fakultatív egyetem-bejárás, szakmai továbbképző workshop és jótékonysági borkóstoló is szerepelt.

Dr. Merkely Béla az eseményen emlékeztetett arra, hogy az egyetem öregdiákjai büszkék lehetnek alma materükre, hisz a Semmelweis nemcsak Magyarország és a régió vezető orvosi egyeteme, de ma már egyre több területen világszerte elismert intézmény. „Ez a fejlődés nemcsak a jelenleg itt oktatóknak, illetve tanulóknak köszönhető, hanem az egykori hallgatók kemény munkájának is, akik számára nem csak az a kérdés, hogy mit kaptak egykor az egyetemtől, hanem az is, hogy mit tudnak visszaadni. Ez az alumni közösség kivételes ereje, amit az Alumni Igazgatótanács összefog, tovább erősítve az összetartozás érzését” – hangsúlyozta a rektor. Az öregdiák-találkozó a nemzetközi képzés 40. évfordulója kapcsán indított rendezvénysorozat fontos momentuma.

A megemlékezéssel egyben nemzetköziségünket is ünnepeljük – azt a szerepet, amelyet a világ orvosi közösségében játszunk

– mondta a rektor, igazi nagyköveteknek nevezve az öregdiákokat ebben.

Dr. Merkely Béla nyitó előadásában nagy hangsúlyt fektetett a Semmelweis Egyetem azon törekvésére, hogy a világ 100 legjobb egyeteme közé kerüljön a jövőben. Emlékeztetett Magyarország első orvosi karának gazdag történelmére, kiemelve, hogy az intézmény mindig elhivatottsággal válaszolt korunk kihívásaira. Ezt követően kitért az egyetem fejlődésével kapcsolatos legfontosabb eredményekre, külön megemlítve a THE World University Rankings legfrissebb listáját, ahol jelenleg a 236. helyen áll az intézmény. Dr. Merkely Béla emlékeztetett arra, hogy az egyetemnek hármas küldetése van: az oktatás, a kutatás és innováció, valamint az egészségügy szolgálata. „250 éves hagyományainkra, valamint az emberek egészségének védelme iránti elkötelezettségünkre kell alapoznunk, a cél pedig az, hogy a Semmelweis az orvosi és egészségtudományi felsőoktatás, kutatás és innováció területén a világ élvonalába kerüljön” – hangsúlyozta.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az egyetem erős nemzetközi tudományos és akadémiai tevékenységet folytat, számos prominens szakmai szervezet tagja, amelyek kiterjedt nemzetközi hálózattal rendelkeznek – az Erasmus+ keretében több mint 100 intézmény a partnere, további 100 egyetemmel pedig kétoldalú megállapodások formájában tart fenn kapcsolatokat. A rektor külön kitért a Harvard Medical School-lal közös új klinikai kutatási programra, majd reményét fejezte ki, hogy ez kiváló kapcsolatépítési lehetőséget teremt majd további együttműködésekhez.

Dr. Merkely Béla részletesen beszámolt a Semmelweis COVID-19 világjárványban való részvételről is, kiemelve a gyógyszeres terápiában, az egylépéses diagnosztika fejlesztésében, a fertőzött kismamák műtüdőkezelésében, illetve az önkéntesek odaadó munkájában betöltött kiemelkedő szerepét. Ami a hosszú távú stratégiai célokat illeti, a rektor elmondta: a 2019-ben kezdődött tantervi reform értelmében az orvos- és egészségügyi szakképzés teljes rendszere megújul majd, még inkább gyakorlatorientált szemléletet meghonosítva az oktatásban. „Emellett jelentősen növelni szeretnénk az egyetem kutatási teljesítményét a transzlációs kutatások terén, hazai és nemzetközi partnerekkel folytatott, betegközpontú ipari együttműködések révén” – tette hozzá. A rektor zárszavában arra biztatta az öregdiákokat, hogy csatlakozzanak az egyetem 79 országot felvonultató öregdiák-hálózatához, amelynek csak az angol nyelvű programban több mint 4000 tagja van. Javasolta továbbá, hogy vegyenek részt a Semmelweis mentorprogramjaiban és exkluzív rendezvényein, hogy naprakészek maradjanak a legújabb fejleményekkel kapcsolatban.

Dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes az alumni közösséghez szólva elmondta: a Semmelweis Egyetem 40 évvel ezelőtt ambíciózus programot indított el amikor úgy döntött, hogy nem magyar anyanyelvű hallgatókat is bevon a képzésbe. Napjainkban már több mint 100 országból érkeznek jelentkezések az intézménybe, mint elmondta, a német közösség különösen aktív ezen a téren. A rektorhelyettes hangsúlyozta: az öregdiákok támogatása nélkül az egyetem nem ért volna el ilyen kiemelkedő pozíciót a felsőoktatásban.

A cél a baráti kapcsolatok, valamint az ezirányú elköteleződés tudományos és oktatási vetületeinek megerősítése. Úgy vélem, a képzés során egy biztos tudást tudtunk átadni, amely bárhol megállja a helyét, egy igazi nemzetközi közösség, az alumni hálózat kiépítése viszont további erőfeszítéseket kíván

– zárta beszédét.

Dr. Alpár Alán ezt követően egy előadás keretében számolt be a Semmelweis Egyetem nemzetközi képzésének elmúlt 40 évéről. Mint elmondta, az oktatás három alappillére a hagyomány, a megbízhatóság és a folytonos fejlődés. A nemzetközi képzés mérföldköveit számba véve kiemelte: a német orvosképzés mindössze 120 beiratkozóval indult 1983-ban. Az angol nyelvű programot 1989-ben indították útjára három karon – orvosok, fogorvosok és gyógyszerészek számára. Az Asklepios Campus Hamburg (ACH), az egyetem első kihelyezett képzési programja 2008-ban indult el, amelyben a budapesti elméleti képzés után az orvostanhallgatók magyar tanterv alapján, de a hamburgi campuson folytathatták tanulmányaikat. 2014-ben négy kontinens tucatnyi országából érkeztek vendégek a Nemzetközi Alumni Találkozóra, amellyel a Semmelweis Egyetem idegen nyelvű képzésének 30. évfordulóját ünnepelték. Tavaly indult útjára az első angol nyelvű konduktorképzés a Pető András Karon, időközben pedig egy olasz nyelvű fizioterápia Bsc képzést (Lugano), valamint egy szlovák nyelvű közegészségügyi szakfelügyelő Msc képzést (Pozsony)is indított az egyetem.

Dr. Alpár Alán elmondta: a nemzetközi képzésre beiratkozott hallgatók száma folyamatosan emelkedik: 2006-ban 1500 körül volt, 2021-ben azonban már jóval meghaladja a 3000 főt.

A Semmelweis számos lehetőséget kínál a hallgatóknak, hogy bekapcsolódjanak az egyetemi életbe: az International Semmelweis Student Association (ISSA) rengeteg tartalmas közösségi programot kínál, nem beszélve a Nemzetközi Hallgatói Konferenciáról (TDK), amelyre legutóbb már több mint 100 előadás érkezett – tette hozzá a rektorhelyettes. A megnyitó dr. Hegedüs Tamás, az Alumni Igazgatóság igazgatójának köszöntőjével zárult.

A három napos rendezvényen körülbelül 300 nemzetközi alumni vett részt családtagjaikkal együtt, akik öt kontinensről, a világ számos pontjáról érkeztek. Az esemény célja az volt, hogy lehetőséget biztosítson a kapcsolatépítésre, a tudásmegosztásra és erős kötelékek kialakítására a Semmelweis Egyetem nemzetközi alumni közösségének tagjai között. A találkozón lehetőséget biztosítottak a Semmelweis Egyetem Alapítványának támogatására is.

Szombaton az Elméleti Orvostudományi Központban (EOK) folytatódtak a programok, ahol az érdeklődők szakmai előadásokat hallgathattak, amelyek során megismerhették az egyes karok nemzetközi képzésre vonatkozó tapasztalatait és jövőbeli terveit. A kerekasztal-beszélgetések során a résztvevők beszámoltak életútjukról, többen köszönetet mondva mindazon tudásért, értékekért, amelyet a Semmelweis Egyetemtől, annak közösségétől kaptak. Az esti gálavacsora hangulatáról a „Még egy Kört!” zenekar gondoskodott.

Vasárnap a részvevőknek lehetőségük volt ellátogatni a Sziklakórház Atombunker Múzeumba, valamint a Budai Várnegyedbe is. A délutáni program egy hangulatos ebéddel egybekötött dunai sétahajózás volt. 

A Semmelweis Egyetem alumni közössége, végzett hallgatói életútjuk során az intézmény fontos nagykövetei, akikre büszkén tekint az alma mater. Mindig szívesen látjuk őket, hiszen olyan, mintha hazatérnének hozzánk. Kérjük továbbra is maradjanak kapcsolatban a Semmelweis Egyetemmel és lehetőségeikhez mérten támogassák Semmelweis Egyetem stratégiai céljainak megvalósítását!

– emelte ki beszédében dr. Hegedüs Tamás igazgató. Az esemény dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága igazgatójának beszédével zárult, amiben megköszönte a résztvevő alumni tagok részvételét is.

Kiss Viktória; Alumni Igazgatóság
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.