Az unikális szívsebészeti képzés során az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben kifejlesztett szövettartósítási technikának és a kadáver mellkasán belül a szívdobogást élethűen megjelenítő berendezésnek köszönhetően a résztvevők a műtői feltételekhez merőben hasonlatosan gyakorolhatták a verőszíves koszorúér bypassműtétet. Az Interdiszciplináris Kadáver Műtő szívsebészeti kurzussorozata által regionális képzési központtá válhat.

Komplexitása, soklépéses volta miatt a szívsebészet műtéttanát a legnehezebb oktatni. A szívsebészeten belül is különösen komoly kihívást jelent a koronáriasebészet tanítása, miután a mikrosebészeti technikát dobogó szíven kell alkalmazni, ami speciális skilleket igényel – avatta be honlapunkat a szívsebészeti képzés nehézségeibe dr. Hartyánszky István, a kadáveres verőszíves sebészeti kurzus egyik szakmai vezetője. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika klinikai főorvosa, profilvezető szívsebésze, a szívsebészeti tanszéki csoport tanszékvezetője rámutatott, hogy az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet Interdiszciplináris Kadáver Műtőjében, a kadáversebészeti kurzussorozat keretében megtartott képzés világszerte egyedülálló lehetőséget biztosított a koszorúér bypassműtét gyakorlására. Az intézet szakemberei fejlesztették ki a különleges szövettartósítási technikát, illetve azt a szívdobogást imitáló berendezést, melynek köszönhetően a kadávereken élethű modellen dolgozhattak résztvevők.

Az egyedi szövettartósítási technika eredményeként a szövetek lágyak maradnak, a testhez csatlakoztatott készülék pedig az élőhöz hasonló mozgásokat hoz létre, így teljesen valósághű, kockázatmentes környezetet biztosítottak a speciális varrattechnikák és fogások gyakorlására a szívsebészeknek, ami óriási lépés

– hangsúlyozta dr. Hartyánszky István. A kurzusvezető kiemelte, a műtéti terület stabilizálását, a vértelenséget biztosító speciális aláhurkoló öltések és felülöltések behelyezését, a feltáró öntéseket és magát a verőszívre jellemző varrattechnikát csak így lehet gyakorolni.

A képzés egyediségéhez az unikális tartalom mellett hozzájárult a kiváló oktató-hallgató arány: mindenkinek személyre szabott segítséget nyújthattak. Kurzusonként összesen nyolc főben maximálták a létszámot, így 4 műtőasztal mellett 2-2 résztvevő dolgozhatott 1-1 expert segítsége és a szakmai vezetők – dr. Hartyánszky István és dr. Ruttkay Tamás, az intézet adjunktusa – kontrollja mellett. Az egynapos képzés másfél órás elméleti bevezetővel indult, amelyen áttekintettük a koszorúér-sebészet aktuális helyzetét, a legfrissebb irányelveket, továbbá elméletben átbeszéltük a verőszíves koszorúérműtét technikáját. Ezt egy rövidebb délelőtti, ebéd után pedig egy hosszabb délutáni hands-on tréning követte. Mindenki addig gyakorolhatott, amíg biztosan el nem sajátította a verőszíves technikát. Fejenként jellemzően nyolc-tíz anasztomózist tudtak megvarrni a résztvevők – tette hozzá dr. Hartyánszky István.

Galéria

5kép

Az OFTEX-en meghirdetett kadáverkurzus-sorozat részeként eddig megtartott két szívsebészeti képzésre a három budapesti és három vidéki szívsebészeti centrumból érkeztek résztvevők, minden második sebész a Semmelweis Egyetemről. „Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, mindenkinek rendkívüli módon tetszett a képzés. Kiemelték a személyességét, a nagyon pontosan szimulált műtéti környezetet, amelyben stresszmentesen gyakorolhatták be a varrásokat, fogásokat. Az ennél a műtétnél éles helyzetben különösen fontos időnyomás sem nehezedett a résztvevőkre, így a technika minél precízebb elsajátítására helyeződhetett a hangsúly.” A képzés jövőjével kapcsolatban dr. Hartyánszky István elmondta, a továbbiakban évente kétszer tervezik meghirdetni a kurzust, amelynek regionális képzési centrumává szeretnének válni. A tanfolyamra elsősorban szívsebész rezidenseket várnak, de egészen kezdők is jelentkezhetnek, ugyanakkor szakvizsga előtt állókat, illetve állószíves koszorúér bypassműtét elvégzésében gyakorlattal rendelkező szakorvosokat is szívesen fogadnak, lényegében mindenkit, aki szeretné a verőszíves technikát elsajátítani – hangsúlyozta dr. Hartyánszky István. Az unikális szívsebészeti kurzusról készült videó erre a linkre kattintva látható.

Önzetlen embertársaink orvosi oktatásra és kutatásra történő holttest-felajánlása az intézetbeli hivatásunk alfája és omegája, melyért úgy gondolom, sosem tudjuk majd hálánkat elegendően kifejezni

– osztotta meg gondolatait dr. Ruttkay Tamás. Regionális kadáveres képzési központtá azonban munkacsoportjának háttérmunkája teszi a profilt dr. Alpár Alán intézetigazgató messzemenő támogatása mellett. Óriási élmény klinikus kollégákkal együttműködésben valami egyedit, valami olyan képzési formát rendszeresen reprodukálva és lassacskán rutinszerűen fenntartani, ami így a világon sehol máshol, vagy csak egy-egy centrumban elérhető – jegyezte meg Ruttkay doktor. Másfél éve végeznek akkreditált orvosi szak- és továbbképzési tevékenységet az Interdiszciplináris Kadáver Műtőben, melyet másfél évtizedes, különböző helyszíneken lebonyolított tanfolyamok szakmai tapasztalatával a tarsolyukban kezdhettek meg. A kurzusszezon közepette a műtő körül rendkívül változatos, ugyanakkor szoros szakmai kontrollt és kemény munkát igénylő tevékenység zajlik.

A munkacsoport nemcsak kihelyezi a kadávert a műtőasztalra a tanfolyam reggelén, hanem néhány nap különbséggel akár teljesen eltérő profilú modellekkel ruházza fel az előkészületek során. Egyik nap előkészítik a gyomor-, bélrendszert egy endoszkópos képzésre, másnap feltöltik a felső végtag ereit kézsebészek számára, majd egy napon keresztül ,,operálnak”, hogy a szívdobogtató készülékünk minden kadáverhez hozzá legyen csatlakoztatva és kezdődhessen másnap a bypassműtét lépéseinek oktatása. Dr. Ruttkay Tamás ekként összegezte a közös munkát, hitvallását: ,,Hartyánszky tanár úrral rég ismerjük egymást és kezdettől fogva egy nyelvet beszélünk. Nagy öröm számomra, hogy meghatározta a szakmai képzés sarokpontjait, vállalta a vezetését és a kadáveres modellünkkel elindulhatott az egyetemen belüli együttműködés gyümölcseként értékelhető kurzus. Arra vagyok a legbüszkébb, hogy munkacsoportunkkal nap mint nap tudunk valami innovatívat, valami újat alkotni, minden klinikai profilnak a lehető legvalósághűbb kadáveres modellt próbáljuk nyújtani – legyen szó műtumor beültetéséről, mesterséges nehéz légúti szituációkról vagy jelen esetben egy kadáver mozgásba hozott szívéről. Hiszem, hogy mindezen törekvésünknek van értelme és jövője, látva a tüzet a tanfolyamokon résztvevő orvoskollégák szemében.”

Az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben 2022 novemberében adták át az Interdiszciplináris Kadáver Műtőt, amelyben a kadáverkurzus-sorozat képzéseit tartják. Az egyedülálló képzéssorozat alapjául az intézet preparátora, Pankovics Viktor által kidolgozott új szövettartósítási technológia szolgál. A verőszíves képzéshez szükséges berendezés szintén az intézet fejlesztése, dr. Ruttkay Tamás nevéhez fűződik. A teltházzal rendezett képzéssorozat keretében eddig haladó légútbiztosítási képzést, nőgyógyászati fókuszú kurzust, gasztroenterológiai endoszkópos tanfolyamot, máj- és hasnyálmirigy-sebészeti képzést, fogászati implantológiai, valamint felső végtagon végzett műtéti beavatkozások során alkalmazott feltárások gyakorlását lehetővé tevő képzést tartottak a dobogó szíves koszorúér-sebészeti kurzus mellett. 2024 tavaszán a pulmonológiai endoszkópia, valamint a felsővégtagi idegsérülések ellátása is felkerült az akkreditált kadáveres képzési program palettájára. Ősszel újdonságként a laparoszkópos vastagbélsebészet egyik legkorszerűbb technikáját megelevenítő tanfolyam indul útnak.

Szepesi Anita
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.