Zöld témákkal nyit az augusztus 28-i „nulladik napon” a 6. Nyári Egyetem. Idén is sokszínű egészségügyi, oktatási, közéleti, kulturális és sport témájú beszélgetések várják az érdeklődőket; miniszterek, olimpikonok, cégvezetők, színészek, művészek és influenszerek is a meghívott előadók és kerekasztal-résztvevők között vannak. Mivel minden korábbinál több résztvevőre számítanak, ezúttal két helyszín lesz; a nemzetközi hallgatóknak szervezett programokat Nagyvárad téri Elméleti Tömbben (NET) tartják.

Minden évben beépítjük az előző rendezvény tapasztalatait és a hallgatók visszajelzéseit. Ennek köszönhetően szervezünk idén nulladik napot a magyar és a nemzetközi hallgatók számára a Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes által koordinált Zöld Egyetem Projekt csapatával közösen, amely során a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság áll majd a fókuszban – mondta honlapunk érdeklődésére dr. Hegedüs Tamás, a Semmelweis Egyetem Alumni Igazgatóságának vezetője, aki dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes szakmai irányítása mellett a 6. Nyári Egyetem egyik főszervezője. A Nyári Egyetem többi napjához hasonlóan a nulladik napi részvétel igazolása is szabadon választott kreditet ér a hallgatóknak. Érdekesség, hogy míg a magyar nyelvű programokon inkább a gólyák vannak többségben, addig a nemzetközi programoknál épp fordított a helyzet – jegyezte meg dr. Hegedüs Tamás.

A Nyári Egyetem magyar nyelvű programját hagyományosan dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora nyitja meg, ezt követően ez az első nap alapvetően a közéleti témákról szól majd. Előadást tart majd dr. Sulyok Tamás köztársasági elnök, dr. Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter pedig a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), valamint az Állatorvostudományi Egyetem rektoraival a felsőoktatási felvételik és a Pannónia ösztöndíjprogram aktualitásait vitatja majd meg. Kerekasztal-beszélgetésen vesz részt Lázár János építési és közlekedési miniszter. Délelőtt Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a haderőfejlesztésről, Járai Zsigmond egykori jegybankelnök pedig Magyarország pénzügyi helyzetéről tart előadást.

A Semmelweis Egyetemet érintő aktuális változásokról hagyományosan a Kávézz az egyetem vezetésével! beszélgetés alapján tájékozódhatnak a résztvevők, amelyet a második napra szerveztünk

– hangsúlyozta dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes. Az érdeklődők képet kaphatnak a kurrikulumreform 2.0 keretében bevezetett változásokról, valamint kérdéseket tehetnek fel az egyetem vezető tisztségviselőinek – tette hozzá. A karok szakmai előadásai az általuk oktatott témák sokszínűségét villantják fel: a hallgatók a bölcsességfogakkal kapcsolatos tudnivalóktól kezdve az orvos-beteg kapcsolatok jelentőségén át a konduktív nevelésben rejlő lehetőségekig bezárólag több témában is elmélyedhetnek.

A Nyári Egyetem programjának összeállításakor hagyományosan komoly figyelmet kap a kultúra és a sport is, mivel a Semmelweis Egyetem célja, hogy a hallgatók az orvos- és egészségtudományi tanulmányaik mellett egyéb ismereteiket is bővíthessék, nyitottak legyenek a világra – hangsúlyozta dr. Hermann Péter. Ennek keretében a részvevők sok más mellett a Semmelweis című film alkotóival és művészeivel, Bodrogi Gyulával, a Nemzet Színészével, valamint Palik Lászlóval hallgathatnak beszélgetéseket. Rókusfalvy Pál kormánybiztos a magyar borkultúrába vezeti be a hallgatókat, akik első kézből hallhatnak beszámolót a párizsi olimpia tapasztalatairól is. Lesz előadás a plasztikai sebészetről, valamint pódiumbeszélgetést is rendeznek dr. Csernus Imrével.

Újdonság az is, hogy miután a rendezvény a több mint 1800 tavalyi résztvevőjével kinőtte az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) épületét, az idén csak a magyar nyelvű programokat tartják ott. A nemzetközi hallgatókat a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) Dísztermébe és előadóiba várják majd.

A programokat a Nemzetközi Hallgatók Képzéseinek Központja és a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága állította össze a hallgatók visszajelzéseit is tekintetbe véve. A nemzetközi programok fókuszába utóbbiak nyomán került be egyebek mellett a Magyarország turisztikai lehetőségeinek, a magyar borkultúra sokszínűségének bemutatása mellett a Budapest fürdőiről, illetve a Szaknyelvi Intézet szakértőinek a magyar nyelv nehézségeiről szóló előadása is.

A szakmai programok közül várhatóan sokak érdeklődésére számot tart majd dr. Nyirády Péter, az Általános Orvostudományi Kar új dékánjának előadása mellett a központi idegrendszer betegségeivel kapcsolatos gyógyszerkutatásokkal, az ételallergiákkal, a pszichoaktív szerek terápiás használatában rejlő potenciálokkal foglalkozó, vagy a kiberbiztonsággal, illetve a személyes mentális egészséggel kapcsolatos programok is. Újdonság, hogy az egyetem két alumnusa, dr. Loucas Christodoulou gyermekgyógyász szakorvos és Tom Cato Karlsen norvég aneszteziológus, Nordland megye kormányzója részvételével kerekasztal-beszélgetés lesz a diploma utáni karrierlehetőségekről, amely során megosztják velünk a tapasztalataikat – hívta fel a figyelmet dr. Hegedüs Tamás. Az esemény főtámogatója a Béres Gyógyszergyár.

A teljes program hamarosan elérhető lesz az egyetemi honlap eseménynaptárában, a https://semmelweis.hu/alumni/category/hirek/rendezvenyek/nyariegyetem/ oldalon, és az Alumni Igazgatóság Facebook-oldalán.

Nyári egyetemet 2019-ben szervezett először a Semmelweis Egyetem, az intézmény fennállásának 250 éves jubileumát ünnepelve. Ennek sikere nyomán azóta is minden évben megrendezik a tanévkezdés előtt. A Nyári Egyetem akkreditált, választható tantárgyként vehető fel a Neptun rendszerben, a részvételért 1 kredit/nap jár. A kredit megszerzésének feltétele a folyamatos, igazolt jelenlét. A hallgatók az érkezést és a távozást vonalkód leolvasásával tudják igazolni.

Kiss Melinda Katalin
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.