A Semmelweis Egyetem számos klinikája, tanszéke és egysége nevezett csapatot és ért célba a 18. NN Ultrabalaton versenyen. A május 3–5-i hétvégén megrendezett eseményen minden eddiginél többen, több mint 25 ezren álltak rajthoz. A 211 kilométeres tókerülő távot csapatépítés, valamint erőpróba miatt is vállalták az orvosokból, szakdolgozókból, egyetemi dolgozókból és hozzátartozóikból álló csapatok, emellett jótékonysági célokra is csaknem 23 millió forint gyűlt össze. (A csapatokról a képgalériánk a cikk végén található.)

Az ország egyik legnépesebb tömegsport rendezvénye Balatonfüredről rajtolt és 211 kilométer megtétele, a tó megkerülése után ugyanitt értek célba a versenyzők. Az eseményre mintegy 30 országból érkeztek futók és biciklisták. A 2500 induló csapat közt ért célba a Gyermekgyógyászati Klinika 3 csapata is. A Tűzoltó utcai részleg munkavállalói a klinikához kapcsolódó Őrzők Alapítvány kezdeményezéséhez csatlakozva álltak rajthoz, az Őrzők 1. és Őrzők 2. csapatban 11 és 12 fővel.

A Bókay utcai részleget az UBókay futócsapat képviselte. Dr. Krivácsy Péter, a Sürgősségi Betegellátó Osztály osztályvezető főorvosa, a csapat tagja honlapunknak elmondta: 2015 óta, egy COVID-évtől eltekintve, rendszeresen részt vesznek ezen a megmérettetésen, idén 11-en indultak, és legfőbb céljuk ezzel a közösségépítés, hiszen lelkes futók mindannyian és amúgy is együtt dolgoznak nap mint nap. Ezúttal 20 óra 15 perc alatt teljesítették a távot, hozzátette, a versenyidőn kívül kollégáival egészségügyi biztosítással, ügyelettel is segítették a rendezvény lebonyolítását.

Mindhárom csoport klinikai dolgozókból, gyerekgyógyászokból és szakdolgozókból állt, de szimpatizánsok is részt vállaltak a futásból, illetve biciklivel és autóval kísérték a távot teljesítő futókat.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát ebben az évben a „Semmelweis Sportszív” csapata képviselte a Sportorvostan Tanszék szervezésében. Összesen 12 fővel futottak, a csapatban volt kardiológus, sportorvos, szívsebész, aneszteziológus, immunológus, urológus – foglalta össze dr. Vágó Hajnalka. „Ez az ötödik év, hogy részt veszünk az Ultrabalaton eseményen, ami mindig hatalmas élmény, mivel mindannyian szeretünk futni, és ha ezt még jó társaságban és gyönyörű környezetben tehetjük meg, biztosan jól érezzük magunkat. A szintidőnk idén 18 óra 49 perc lett, és hajnali fél háromkor ugyanolyan jó kedvünk volt, mint induláskor” – fűzte hozzá a Sportorvostan Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. 

Az UB-n idén hetedik alkalommal vett részt az Urológiai Klinika csapata. Reggel 7.50-kor indultak a városmajori Sportszív és az Orvosi Képalkotó Klinika csapatával együtt. A 6-13 fős férfi csapat kategóriában induló 1910 csapatból 509. helyezést szerezték meg, 20 óra 15 perc alatt teljesítve a 211 kilométert – számolt be róla dr. Szendrői Attila. A klinika adjunktusa hozzátette, dr. Nyirády Péter igazgató hivatalos elfoglaltsága miatt idén először nem tudott részt venni a megmérettetésen, de online folyamatosan követte a verseny alakulását. „Büszkék vagyunk rá, hogy a klinika orvosai közül van 13 olyan kolléga, aki egész évben olyan sportos életet él, hogy immáron hetedik éve együtt állhatunk a rajtvonalhoz. Futásunkkal szeretnénk példát mutatni betegeinknek és kollégáinknak is, hiszen a rendszeres testmozgás az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében kulcsfontosságú. Egy ilyen sportesemény kiváló lehetőség a csapatépítésre, hiszen a klinika falain kívül, 24 órán keresztül együtt küzdünk egy közös célért” – mondta el dr. Szendrői Attila.

Az Orvosi Képalkotó Klinika a 2022. évi verseny után az idei évben második alkalommal képviseltette magát az Ultrabalatonon. A klinika tájékoztatása szerint az idén 10 perccel javítottak az eddigi időeredményükön, 12 főből álló csapatukat 5 fő kísérte, és 19 óra 49 perc alatt teljesítették a távot.

Forrás: Katona Tibor – MTI

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) dolgozói három csapatot indítottak a hétvégi versenyen. A TRUNsplant (az egykori Transzplantációs és Sebészeti Klinika csapata, főleg az ott dolgozott kollégák alkotják) 21 óra alatt ért körbe; a Vágjunk bele! (amely a korábbi I. Sz. Sebészeti Klinika csapataként 2019 óta indul) 20 óra 20 perc időeredménnyel ért a célba; a STéG (a 2021-ben az egyesítéssel létrejött Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika korábbiakon túli extra érdeklődés kapcsán létrehozott csapata) 20 óra 50 perc alatt tette meg a teljes távot.

„Reggel 8.13-kor a Semmelweis Családorvosi Tanszék csapata sikeresen teljesítette az UltraBalaton 221 kilométerét. Mindenkinek gratulálok, külön köszönet az éjszakai szakaszt teljesítőknek! Remélem jövőre is összeáll majd a csapatunk” – osztotta meg közösségi oldalán dr. Torzsa Péter tanszékvezető. A Családorvostan Tanszék (CSOT) munkatársai az idén először saját csapattal indultak az Ultrabalatonon. A csapat összetétele jól reprezentálta a tanszéki közösség összetartását, hiszen a tanszékvezető dr. Torzsa Péter professzortól kezdve helyettesén, dr. Vörös Krisztiánon át futottak tanszéki közvetlen munkatársak, házastársak, oktató családorvos, és rezidensek is – emelte ki kérdésünkre dr. Hargittay Csenge. A tanszék adjunktusa beszámolt róla, hogy legtöbben először voltak az Ultrabalaton helyszínén, így a szervezés és a váltófutás kivitelezése is kihívást és izgalmas élményt jelentett a csapat tagjainak. Összesen 13-an futottak, a pántos nyomkövető tartotta össze a csapatot. „A közös futás célja, a csapatépítés kiválóan sikerült, és nem mellesleg a háziorvosok így már saját példájukon keresztül is motiválhatják életmódváltásra pácienseket. Már most biztosan mondhatjuk, hogy jövőre is futni fog a CSOTaCsapat” – tette hozzá.

A Fogorvostudományi Kart dr. Gerber Gábor dékán és dr. Jász Máté, a Fogpótlástani Klinika egyetemi adjunktusa képviselte Semmelweis FOK nevű csapatukkal az UB 2024 versenyén. Tavaly négyes csapatot nevezett a kar, idén viszont párosban mérettették meg magukat: 24 óra és 20 perc alatt sikerült teljesíteniük a 211 kilométert. „Fantasztikus, felemelő érzés, büszkék vagyunk a teljesítményünkre. Sokáig veregettük egymás vállát, nehezen hittük el, hogy újra ott voltunk a rajt-cél területén. Hiszen ugye ‘Csak egy kör’, ahogy a verseny szlogenje is mondja. A Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kara igazán kitett magáért május első hétvégéjén” – idézte fel a célba érés utáni pillanatokat dr. Jász Máté.

A Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika negyedik alkalommal vett részt az UB versenyen. A csapatuknak a Mental Pride / Mentális Büszkeség nevet választották; a sport szeretete mellett a mentális betegséggel élők stigmatizálása ellen állnak rajthoz újra és újra. „Mottónk: A terápia nem egy sprint, sokkal inkább hosszútávfutás” – emelte ki dr. Császár Ilona. A klinikai szakorvos csapattag hozzátette, tizenketten vettek részt a versenyen, szakorvosok, rezidensek, szakpszichológusok és ápolók, illetve egyes szakaszokon gyerekek is becsatlakoztak. „Születtek egyéni rekordok táv- és időeredmény szempontjából is, de ugyanilyen fontos, hogy csapatként is olajozottan tudtunk működni, pontos váltások, jól kalkulált szakasz vállalások voltak jellemzőek. Igazi közösségi élmény volt ismét, az eredménnyel is elégedettek vagyunk, 20:51 alatt értünk körbe” – foglalta össze dr. Császár Ilona.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) színeiben 13 fő vett részt futóként, dr. Szócska Miklós dékán mellett oktatók, és az adminisztratív, támogató, projekt területek szakemberei is képviseltették magukat a csapatban. 23 óra 8 perc alatt kerülték körbe a Balatont. Négyen kerékpárral kísérték a futókat – válaszolták kérdésünkre az EMK-ból. Munkatársuk, Borbás Attila webfejlesztő, aki rendszeresen fut a mindennapok során, egyéni színekben, 3 fős csapatban teljesítette a távot, akire szintén büszkék az EMK-ban. Borbás Attilára mintegy 75 km jutott, és csapatával összesen 19:32:34 alatt érték körbe a tavat, kollégájuk átlagos tempója 5:30 volt kilométerenként.

A Semmelweis Egyetem Központi Könyvtára 11 fős csapattal indult el a versenyen, az idei évvel már másodszor álltak rajthoz az Ultrabalatonon. Hat egyetemi munkatárs volt a csapatban, öt könyvtáros és egy fő a műszaki részlegről, aki újonnan csatlakozott hozzájuk, csapatuknak a Fürge Csigák nevet választották – részletezte Nikolics Erzsébet. A kölcsönzési csoportvezető beszámolt róla, hogy a kitűzött célt teljesítették 22 óra 34 perc alatt, néhol még lassítaniuk is kellett, hogy tartani tudják az előre betervezett átlag időket. Kiemelte, hogy jó hangulatban telt az egész esemény számukra, és kiváló csapatépítésnek bizonyult, a verseny során csak a meleg időjárás tette próbára őket. „Úgy gondolom, ez példa lehet mások számára is, hogy mi is lefutottuk ezt könyvtárosként, mert talán az a kép él sokakban, hogy a könyvtárosok kevésbé sportosak” – jegyezte meg. Az idei sikereken fellelkesülve már tervezgetik, hogy jövőre is rajthoz állnak.

A Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika tizenkét fős csapata az idei évben első alkalommal vett részt az NN Ultrabalaton versenyen, 21 óra 30 perc alatt teljesítve a 211 km-es távot – számolt be róla a csapat nevében dr. Meznerics Fanni. A klinika rezidense, a csapat egyik szervezője kifejtette, csapatuk rutinos futókból, valamint olyan tagokból állt össze, akik az esemény miatt kaptak kedvet a futáshoz. A szervezési feladatokat és az egyéni leghosszabb – 43 km-es – táv teljesítését is a klinika rezidens orvosai vállalták el, de a többiek is mind kitartóan vették ki részüket a táv teljesítéséből, így dr. Holló Péter klinikaigazgató egyetemi tanár is tagja volt a csapatnak – emelte ki. A csapattagok lelkesedését mi sem mutatja jobban, mint hogy egyik adjunktus kollégájuk egy külföldi konferenciáról hazatérőben egyenesen a reptérről érkezett az éjjeli utolsó szakasz lefutására. A reggel 03:40-es rajt eleinte riasztónak tűnt számukra, de a célba érkezés öröme kárpótolta őket, és a közösségformáló esemény egy jó hangulatú közös vasárnapi ebéddel zárult Balatonszárszón – összegezte tapasztalataikat.

A Semmelweis Egyetemhez nemrég csatlakozott Rehabilitációs Klinikáról 12-en vettek részt a versenyen (1 fő szakorvos, valamint egy ápoló, egy ergoterapeuta, 8 gyógytornász és egy családtag), és 22 óra alatt teljesítették a távot. Mint mondták, első alkalommal futottak ezen a távon, amely mindenki számára nagy élmény volt, és tervezik a folytatást jövőre.

Egyetemi célokat is támogat az UltraBalatonhoz kapcsolódó jótékonysági kampány

A futóverseny előtti hetekben szavazást szerveztek, hogy az idei BioTechUSA NN UltraBalaton Charity keretében milyen szervezetek kapjanak támogatást. A három dobogós helyezést elért kedvezményezett között két egyetemhez kötődő is szerepelt. Első helyen végzett a Semmelweis Egyetem Pető András Gyakorló Óvodájának Konduktív Óvodáért Alapítványa, míg második lett a Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének Őrzők Alapítványa. A jótékonysági akció keretében a futók az időmérő chip letéti díját, vagy egyéb tetszőleges összeget adományozhattak, amelyet a BioTechUSA is kiegészített, továbbá a cég webshopjában vásárlók is adományozhattak. Összesen csaknem 23 millió forint gyűlt össze, amelyből a futók felajánlása több mint 7,7 millió forint, a cégé 15 millió forint. Azt, hogy melyik szervezet ebből mekkora összeget kap, majd a május 15-i átadón hozzák nyilvánosságra.

A „Pető ovi” a támogatást egy befogadó játszótér kialakítására fordítja. Ugyanez a célja a Semmelweis Egyetem Alapítvány idei 1 százalékos kampányának, amelyről itt olvasható bővebb információ. Az Őrzők Alapítvány a klinikán kezelt súlyosan beteg, daganatos és leukémiás gyermekek gyógyulási feltételeinek és kórházi körülményeinek javítására költi az összeget. Az Őrzők csapata egyébként minden nagyobb futórendezvényen képviselteti magát, „A gyógyulás maratonja – jótétfutás az Őrzőkkel” online adománygyűjtő kampányukhoz pedig folyamatosan lehet csatlakozni.

Tasnádi Róbert
Keretes szöveg: Dobozi Pálma
Fotó: Ultrabalaton.hu / a résztvevők saját fotói

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.