Újabb mérföldkőhöz érkezett a Semmelweis Egyetem és a Novartis Magyarország együttműködése: innovatív Lipid Menedzsment Centrumot hoztak létre a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésének előmozdítása érdekében. A hivatalos bejelentésen részt vett dr. Bidló Judit, a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára, dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Bódis László innovációért felelős helyettes államtitkár és Colette Matz, a Novartis Magyarország ügyvezető igazgatója. Ez a kooperáció része a 2022 tavaszán aláírt háromoldalú együttműködési megállapodásnak, amelynek célja, hogy az egészségügyi és technikai-digitális innováció nagyobb szerepet kapjon a közegészségügyben.

A Semmelweis Egyetem, az innovációs tárca és a Novartis Hungária Kft. 2022-ben együttműködési megállapodást írt alá, amelynek három pillére a klinikai kutatásokhoz való hozzáférés növelése és digitalizációja, hazánk vezető szerepének biztosítása a sejt- és génterápiák területén, valamint egy országos szív-és érrendszeri népegészségügyi program elindítása.

A szív- és érrendszeri betegségek jelentős hányadát érelmeszesedés okozza. Ezen betegségcsoporthoz tartozik a szívinfarktus és a stroke (szélütés). Magyarországon minden második haláleset érelmeszesedéssel kapcsolatos szív- és érrendszeri betegség következménye. Ezzel szemben az Európai Unióban átlagosan csak minden harmadik halál vezethető vissza ezen betegségcsoportra, így Magyarország aránytalanul súlyosan érintett e tekintetben.

Galéria

5kép

Számos bizonyíték szól amellett, hogy az érelmeszesedésben kulcsszerepet játszik az ún. „rossz koleszterin”, hivatalos nevén LDL koleszterin. Az emelkedett LDL koleszterinszint következtében az erek fala elmeszesedik, beszűkül, így infarktus vagy stroke alakulhat ki. Jól ismert, hogy a koleszterinszint hatásos csökkentése megelőzi, vagy akár visszafordítja az erek szűkülését és ezzel megelőzheti a stroke vagy infarktus kialakulását.

Az LDL koleszterinszintet leginkább örökletes (genetikai) tényezők és az életmód befolyásolja. A bizonyítékokon alapuló nemzetközi szakmai ajánlások szerint az érelmeszesedés okozta szív- és érrendszeri betegségek hatásosan megelőzhetők az LDL koleszterinszint csökkentésével, bizonyos célértékeknek megfelelően. Ma már forradalmian új, rendkívül hatásos gyógyszerek állnak rendelkezésünkre a rossz koleszterinszint csökkentésére, azonban legalább ennyire fontos az életmódbeli változás is.

Semmelweis Lipid Centrum

A fenti kooperáció keretein belül megalakult a Semmelweis Lipid Centrum, melynek célja kettős. Az első cél egy adatelemzésből áll. Ennek során feltérképezik a magyarországi reprezentatív koleszterinszinteket régiónként, nemenként, életkori alcsoportonként, és meglévő társbetegségenként. Ennek lényege, hogy beazonosítsák az érelmeszedés szempontjából leginkább veszélyeztetett betegcsoportokat. Emellett a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikáján megforduló több ezer infarktusos beteg LDL koleszterinszintjét vizsgálva olyan összefüggéseket terveznek feltérképezni, melyek segítségével újfajta beavatkozásokat hajhatnak végre, hogy minél előbb, minél eredményesebben érjék el az adott betegcsoportban a nemzetközi szakmai ajánlások által előírt LDL koleszterin célértéket.

A kardiovaszkuláris betegségek megelőzése és kezelése elengedhetetlen, hiszen ezek a betegségek minden ötödik embert érintik hazánkban, és évente mintegy 60 ezer ember halálát okozzák. Ez azt is jelenti, hogy itthon csaknem minden második elhalálozás szív- és érrendszeri betegségekre vezethető vissza, míg uniós szinten csak minden harmadik lakos hal meg ezen betegségek következtében.

„Magyarország kormánya olyannyira elkötelezett a kardiovaszkuláris betegségek minél hatékonyabb kezelése és a szívbetegséggel élő honfitársaink gyógyítása mellett, hogy a soron következő magyar uniós elnökség egyik kiemelt prioritásává tesszük a kardiovaszkuláris betegségek elleni küzdelmet és egy európai cselekvési terv elfogadását tűztük ki célul elnökségi ciklusunk végére” – mondta Bidló Judit, az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár.

„A Neumann János Programban célként tűztük ki az egyetemek és kutatóintézetek, valamint a vállalati szektor szoros együttműködését úgy, hogy a közös fejlesztések révén valós társadalmi és gazdasági hatás keletkezzen. A Semmelweis Egyetem és a Novartis együttműködését épp ezek jellemzik, így az mintapéldaként szolgálhat az innovációs ökoszisztéma többi szereplője számára is” – tette hozzá Bódis László, innovációért felelős helyettes államtitkár.

A szív- és érrendszeri betegségek többségének a magas LDL koleszterinszint a kiváltó oka, az LDL koleszterinszint célértékre csökkentésével tehát csökkenthető a kardiovaszkuláris kockázat. A partnerek elkezdték feltérképezni a lakosság lipidszintjét: az előzetes eredmények alapján a magyar lakosság átlagos LDL szintje minden régióban magas, a célértéket jóval meghaladja. A Semmelweis Egyetem emellett létrehozott egy, a maga nemében első, kísérleti lipidkezelő központot is a legmagasabb rizikójú betegek kezelésére.

A Semmelweis Egyetemen futó, a „Magas rizikójú kardiovaszkuláris betegek lipid-menedzsmentje” vizsgálat célja, hogy megtalálják, milyen beavatkozások, kezelések összessége a legmegfelelőbb az LDL koleszterinszint csökkentésre, például gyakoribb orvosi felülvizsgálat, dietetikus konzultáció vagy gyorsabb változtatás a gyógyszeres kezelésben, ha az alap terápiával nem éri el a beteg az LDL célértéket.

„A Semmelweis Lipid Centrum második célja egy újfajta, egyedülálló, komplex megközelítés hatásosságának vizsgálata, amely a bizonyítottan koszorúér elmeszedésben szenvedő betegeket célozza. Centrumunkban egy gondosan kidolgozott protokoll alapján nem csak kombinált, újszerű gyógyszeres terápiában, hanem személyre szabott életmódbeli, dietetikai és pszichológiai tanácsadásban részesítjük betegeinket. Célunk annak vizsgálata, hogy ezen megközelítéssel két év távlatában milyen mértékben tudjuk csökkenteni a nyaki-, láb-, és koszorúserek elmeszedését” – hangsúlyozta dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A magyar EU-elnökség kiváló lehetőség arra, hogy a Semmelweis Egyetem és a Novartis közös, példaértékű lipidkezelési kutatási projektjét uniós szintre is kiterjesszék.

„Üdvözöljük azt a döntést, hogy a magyar kormány a kardiovaszkuláris-egészségügyet prioritásként tűzte az EU napirendjére, és uniós jogszabályok elfogadását kezdeményezte egy európai szintű cselekvési tervre vonatkozóan” – fogalmazott Colette Matz, a Novartis Magyarország ügyvezető igazgatója, aki azt is hozzáfűzte: „Magyarország egyike azoknak az országoknak, ahol a legjobb szakemberekkel tudunk együttműködni. Számos területen kooperálunk a Semmelweis Egyetemmel és nagy öröm számunkra, hogy a magyarországi kardiovaszkuláris egészségpolitikai célkitűzések elérését olyan kutatási programok révén tudjuk támogathatni, amelyekkel beazonosíthatók a lehető legjobb ellátási módok a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők számára. Emellett a szűrőprogramjainkkal a megelőzésre is hangsúlyt fektetünk, hogy ezáltal is hozzájáruljunk a magyarok egészségének javításához.”

A Novartis továbbra is elkötelezett olyan együttműködések létrehozása iránt, amelyek az állami- és magánszféra összefogásával hatékony megoldásokat nyújtanak a társadalom legfontosabb egészségügyi problémáira.

Forrás: Novartis, Semmelweis Egyetem 

Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.