Május 16-án, 17 órától tárlatvezetéssel várja a látogatókat a C80 – A rák esztétikája? című kiállítás a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet I. emeleti aulájában. A május 31-ig látogatható tárlat záróeseményén bemutatják a projektet összefoglaló nyomtatott kiadványt.
A daganatos betegségek gyakoriságuknál fogva a társadalom egészét érintik, beszélni azonban nehéz róluk, a témát félelmek és tévhitek dominálják, melyeken a szakmai edukációs programok csupán korlátozottan képesek segíteni. A vizuális művészet azonban talán egy olyan nyelven képes szólni erről a betegségcsoportról, amely szélesebb rétegekhez is elér. Ez a felvetés volt annak a projektnek a kiindulópontja, melynek keretében 2023 szeptemberétől öt hónapon át orvosok, betegek, pszichológusok és képzőművészek tematikus műhelybeszélgetéseken dolgozták fel a rosszindulatú daganatos betegségek témáját. A beszélgetések célja olyan új műtárgyak létrehozása volt, melyek a rákbetegség különböző aspektusaira reflektálnak. Ezekből a műtárgyakból jött létre a C80 – A rák esztétikája? című kiállítás a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet I. emeleti aulájában.

Galéria

7kép

A kiállításon hat képzőművész (Albert Ádám, Benczúr Emese, Máté Dániel, Neogrády-Kiss Barnabás, Poór Dorottya, Simon Zsuzsi) munkái tekinthetők meg. A kurátorok Kollár Dalma Eszter és Kovács Kristóf (Sajnos Gergely) voltak. A tárlat május 31-ig szerda, csütörtök és pénteki napokon 15-17 óra között látogatható,  az érdeklődőket tárlatvezetésekkel és egyéb tematikus programokkal is várják, a projekt weboldalán pedig többek között blogbejegyzéseket olvashatók a kiállítást megelőző workshopokról. 

A soron következő tárlatvezetés május 16-án lesz 17 órától. A kiállítás május 31-én zár, a projektet összefoglaló nyomtatott kiadványt a zárónapon, 17 órakor mutatják be.

Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.