A Szenior Akadémia 2023/24-es tavaszi szemeszterének hetedik előadását dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja tartotta Fogpótlás időskorban címmel, amelyben szó esett egyebek mellett a foghiány kialakulásáról és következményeiről, az egészséges fogazatról és a fogpótlás lehetőségeiről is.
 

Dr. Gerber Gábor előadásában áttekintette a fogazat funkcióit, kitérve a táplálék őrlésére, aprítására, illetve a hangképzésben, a beszédben, az ápolt külső által nyújtott jó közérzet fenntartásában. Hangsúlyozta, hogy nem csak a fogakról kell beszélni, hanem összességében a rágószervünkről, hiszen a fogaink nem működnének az állkapocsízület, a hozzátartozó izmok, sőt a nyelv nélkül sem, és a fogak változása visszahathat a rágóízületre is.

A foghiány következményeit bemutatva elmondta, hogy a megváltozott terhelés következtében egyebek mellett a szomszédos fogaknál a tengelyállás változik, ezért a fogak elvándorlása következhet be, a megmaradt fogazat túlterhelődhet, fokozott kopás jelentkezhet, és a harapási magasság is megváltozhat. Az arc megváltozott alakja mellett a csökkent rágófunkció miatt akár emésztési zavarok is jelentkezhetnek – tette hozzá.

Szólt a foghiány miatt kialakuló ízületi károsodásról is, kiemelve, hogy a foghiány helyreállítása a fájdalommentesség szempontjából is fontos.

Az egészséges fogazat kiegyensúlyozott harapást és őrlőmozgást biztosító rágófelszínnel rendelkezik – fogalmazott. Áttekintette a legjelentősebb szájüregi megbetegedések életkori eloszlását: a fogelvesztés elsődleges oka fiatalabb korban (45 éves korig) a fogszuvasodás, a későbbi időszakban azonban a fogágybetegség – mondta el, hozzátéve, hogy a fogelvesztés mintegy 50 százalékát a fogszuvasodás, 35 százalékát parodontális elváltozások okozzák. Dr. Gerber Gábor beszélt a fogszuvasodás gyorsaságáról, illetve a fogágygyulladás veszélyeiről is.  Az előadásban szó esett a fogpótlás mai eljárásairól, kitérve a kombinált megoldásokra valamint a különféle implantátumok használatára is.

Dr. Gerber Gábor a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán szerzett diplomát 1983-ban, 1996-ban fog- és szájbetegségek, 2015-ben konzerváló fogászat és fogpótlástan, 2022-ben fogpótlástan szakvizsgát tett. 2006-2014 illetve 2016-2020 között az Anatómiai Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatóhelyettese, 2014-15 között megbízott igazgatója, 2023-tól egyetemi tanára. 2010-2015 között a Fogorvostudományi Kar dékánhelyettese, majd dékánja. 2015-2018 között a Szak- és Továbbképzési Igazgatóság igazgatója, 2021-től a Fogpótlástani Klinika klinikai főorvosa, a Semmelweis Egyetem Sport Klub Szabadidősport Szakosztályának elnöke.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.