A Szenior Akadémia 2023/24-es tavaszi szemeszterének tizenkettedik, záró alkalmán dr. Vágó Hajnalka, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Sportorvostan és Kardiológiai Tanszékének professzora beszélt a sportkardiológiai kivizsgálásról, a különböző rizikócsoportokról és a hirtelen szívhalálról is.

Dr. Vágó Hajnalka A sportkardiológia aktuális kérdései – a szabadidősporttól az élsportig című előadásában bemutatta az Európai Kardiológus Társaság sportkardiológiai ajánlását, ami az élsportolók rizikóminializálása mellett a szabadidő-sportolók magasabb száma miatt megnövekedett rizikóra és a rendszeres fizikai aktivitásnak a legtöbb szív-érrendszeri betegség prevenciójában betöltött szerepét hangsúlyozva a testmozgásra való bátorításra is kitér.

A sportolói csoportokat meghatározva elmondta, hogy elkülöníthetünk élsportolói, versenysportolói, illetve szabadidő-sportolói csoportokat. Szólt a testmozgás fontosabb jellemzőiről, mérőszámairól: egyebek mellett a gyakoriságról és az intenzitásról. Kiemelte, hogy az intenzív fizikai terheléshez a légzőrendszer és a szív is alkalmazkodik. Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a kamra és a pitvar térfogata nő, a szívizom vastagabb lesz a rendszeres sportolás hatására, a sportolók nyugalmi pulzusa pedig alacsonyabb. A gyermekkorban elkezdett sport jobb koszorúér-hálózatot eredményez – emelte ki.

Dr. Vágó Hajnalka elmondta, a sportkardiológiai vizsgálat során a fiziológiai és a kóros sportadaptációt elkülönítik, kiszűrik a patológiás eltéréseket, és betegségeket, terhelés-élettani vizsgálatokkal felmérik a sportoló edzettségét. Ezek egyik fontos célja, hogy megelőzzék a hirtelen szívhalált – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy egészséges emberek számára hetente legalább 150 perc közepes intenzitású, vagy 75 perc magas intenzitású testmozgást javasolnak az ajánlások, és az egészséges felnőttek esetében ezek fokozatos emelése javasolt az említett tartamok kétszeresére. A heti mozgásmennyiséget ajánlott legalább 4-5 napra elosztani – tette hozzá.

Dr. Vágó Hajnalka előadásában szólt még egyebek mellett a szabadidősport kardiovaszkuláris események megelőzésében játszott szerepéről, a különböző rizikócsoportokról, az elhízás, a cukorbetegség, magas vérnyomásbetegség esetén betartandó szempontokról, a 65 éven felüli sportolásról, a sportkardiológiai vizsgálat módszereiről és a hirtelen szívhalál okairól is.

Dr. Vágó Hajnalka a Semmelweis Egyetemen szerzett orvosi diplomát, 2006-ban doktorált, habilitációját 2022-ben szerezte, 2024-ben kapott egyetemi tanári kinevezést. Kardiológus és sportorvos szakorvos, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ, Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Szív MR Munkacsoport vezetője, a Sportorvostan Tanszék tanszékvezetője. A Magyar Kardiológusok Társasága Kardiovaszkuláris Képalkotó Munkacsoport vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága és Magyar Sportorvos Társaság vezetőségi tagja. Tagja többek között az Európai Kardiológusok Társaságának (ESC), az ESC Kardiovaszkuláris Képalkotó Munkacsoportnak (EACVI), valamint a European Heart Rhythm Association-nek (EHRA).

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.