A nemzeti ünnep alkalmából a Semmelweis Egyetem több munkatársa is állami kitüntetést vehetett át. Széchenyi-díjjal ismerték el dr. Tímár József egyetemi tanár és dr. Zrínyi Miklós professor emeritus munkásságát. A további díjazottak között van dr. Ferdinandy Péter, dr. Müller Veronika, dr. Bartha Károly, dr. Görbe Anikó, dr. Berkes István, dr. Bősze Péter és dr. Hirschberg Andor.

Magyarország köztársasági elnöke a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából kitüntetéseket adományozott. Az Országházban rendezett ünnepségen Széchenyi-díjat vehetett át Sulyok Tamás államfőtől a Semmelweis Egyetem munkatársai közül dr. Tímár József, a Patológiai, Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet egyetemi tanára, a Tumorprogressziós Munkacsoport kutatója, a korábbi II. Sz. Patológiai Intézet egykori igazgatója, az egyetem volt rektorhelyettese, a Doktori Tanács volt elnöke.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Dr. Tímár József patológus, az orvostudomány doktora, nyugalmazott egyetemi tanár értékes tudományos pályafutása, különösen a daganatok áttétképzésének molekuláris alapjait feltáró kutatásai és az azokra alapozott új terápiák kifejlesztése terén egyedülálló szakmai tevékenysége elismeréseként vehette át a kitüntetést. Kutatási területe a daganatok áttétképzése és annak sejtbiológiai és genomikai alapjai. A prediktív és prognosztikus molekuláris patológiai diagnosztika egyik hazai úttörője, központi szerepet játszott az onkológiai kutatásokban, az onkológiai program megalkotásában és menedzselésében.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (korábbi felvétel)

Szintén Széchenyi-díjat kapott dr. Zrínyi Miklós, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézet professor emeritusa, az intézet Nanokémiai Kutatócsoportjának megalapítója, az egyetem Gyógyszerészeti Intézetének korábbi kutatója. Dr. Zrínyi Miklós vegyész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, professor emeritus értékes tudományos pályafutása, a mágneses nanorészecskék által irányítható gélrendszerek tudományágának megteremtése, a polimergélek kutatásában elért eredményei, széles körű nemzetközi együttműködések kialakításával végzett kutatói, egyetemi oktatói és szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként kapta a díjat. Kutatási területe a kolloid- és nanorendszerek fizikai kémiája, funkcionális lágy anyagok kutatása, polimergélek mechanikai, termodinamikai és orvosbiológiai tulajdonságainak tanulmányozása, szabályozott hatóanyag leadás.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a Pesti Vigadóban március 15-e alkalmából Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetést adott át dr. Ferdinandy Péternek, a Semmelweis Egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettesének, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet igazgatójának, a Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológiai Társaság elnökének.

Szintén Magyar Érdemrend Tisztikereszt kitüntetésben részesült dr. Müller Veronika pulmonológus, klinikai onkológus, infektológus, a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikájának igazgatója, a Külső Klinikai Tömb orvosszakmai főigazgatója. Mindketten az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett tevékenység elismeréseként vehették át a díjat.

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át az ünnepségen kiemelkedő színvonalú munkájáért dr. Bartha Károly, a Helyreállító Fogászati és Endodonciai Klinika docense, a Fogorvostudományi Kar korábbi dékánhelyettese, a Magyar Preventív Fogászati Társaság alapító elnöke.

Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Görbe Anikó, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet egyetemi docense, operatív igazgatóhelyettese.

Csák János miniszter a kitüntetéseket Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára társaságában nyújtotta át.

Állami kitüntetéseket, miniszteri elismeréseket adott át a nemzeti ünnepen dr. Pintér Sándor belügyminiszter, illetve dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár a Belügyminisztérium (BM) márványaulájában. A BM előterjesztésére Sulyok Tamás köztársasági elnök a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje polgári tagozatát adományozta dr. Berkes István ortopéd- és sportorvosnak, a Semmelweis Egyetem és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem professor emeritusának, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége volt tagjának. Az elismerést a sportegészségügy területén öt évtizede nagy odaadással végzett gyógyító munkája, különösen az artroszkópiás műtéti eljárás hazai bevezetésében betöltött szerepe, valamint példaadó oktatói és tudományos tevékenysége elismeréséül érdemelte ki.

Szintén ezt az elismerést vehette át dr. Bősze Péter, az orvostudomány doktora, nyugalmazott egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája tudományos tanácsadója a nőgyógyászati onkológia terén végzett kutató-, oktató- és gyógyítómunkája, a magyar orvosi szaknyelv megújítását elősegítő tevékenysége elismeréséül.

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje polgári tagozatát adományozták az eseményen dr. Hirschberg Andornak, az Észak-budai Szent János Centrumkórház orvosigazgató-helyettesének, a Fül-, Orr-, Gége és Szájsebészeti Osztály osztályvezető főorvosának, a Semmelweis Egyetem címzetes egyetemi tanárának kiemelkedő tüdőgyógyász szakorvosi és vezetői munkája, valamint a szerb hagyományok ápolását szolgáló tevékenysége elismeréséül. 

Az 1848-49 es egyetemi megemlékezésről és az egyetemi kitüntetettekről szóló tudósításunk itt olvasható. 

Pogrányi Péter, Dobozi Pálma
Forrás: MTI, kormany.hu

Kiemelt kép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.