Az elmúlt években több ezer középiskolást megmozgatott a népszerű Semmelweis Egészségverseny, amelyet idén 9. alkalommal rendeznek meg. A prevencióra és egészségfejlesztésre fókuszáló  esemény szervezője a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete. A megmérettetés a Richter Anna Díj jelöltjei közt szerepel Junior kategóriában, ahol az internetes közönségszavazáson számítanak a támogató szavazatokra. A szervezők elmondták, a díjjal elnyerhető jutalom az Egészségverseny továbbfejlesztését segítené.

A középiskolásoknak szóló csapatversenyre az idei évben 800 csapat nevezett be szerte az országból. A versenyzőknek a Semmelweis Egyetem medikusaiból álló Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete (BOE) készített, szakemberek által lektorált tananyagokból kell felkészülniük a két online fordulóra, amelyet a projektmunkával összekötött harmadik forduló, majd egy budapesti személyes döntő követ.

Már zajlik az idei verseny és annak kiértékelése, a kétnapos döntőt pedig április 6–án és 7-én rendezik majd az Elméleti Orvostudományi Központban, amelyen a legjobb 36 csapat vehet rész – mondta el honlapunknak Csörgő Terka, a IX. Egészségverseny főszervezője. A Semmelweis Egészségverseny a BOE legnagyobb projektje, amelynek szervezőcsapata a fejlesztésben gondolkodott, amikor pályáztak a díjra:

A Richter Anna Díjjal elnyerhető 4 millió forintos támogatást egy rendezvény vagy mintaprojekt megvalósítására lehet fordítani, és mi most erre pályáztunk. Ez nagyban segítené, hogy fejleszteni tudjuk a döntő megszervezését, aminek nagyon örülnénk

– hangsúlyozta a főszervező.

Kiemelte, törekednek arra, hogy a döntő minden évben interaktív legyen, a gyakorlati tudást is mérje és élményeket adjon egy élvezetes hétvége keretei között. Hozzátette, annak idején középiskolásként ők maguk is az Egészségverseny során kerültek közelebb a prevenciós és egészségfejlesztési témákhoz, az elsajátított tudásanyag pedig segítette őket a Semmelweis Egyetemen is. Az idei évtől már felvételi pluszpontot is jelent a döntős részvétel – fűzte hozzá.

A témáik közt megtalálható a dohányzásprevenció, mentális egészség, vannak tananyagok az elsősegélynyújtásról, véradásról, transzplantációról, cukorbetegségről is – mind olyan témák, amelyek a középiskolai tananyagban kevésbé szerepelnek.

Szeretnék továbbadni az élményt a következő generációnak, továbbfejleszteni a versenyt, hogy még többeknek nyújthassanak életre szóló élményeket. Azért neveztek a Richter Anna Díjra, hogy a versenyt újabb szintre emelhessék, és minél több diák átélhesse azt, ami több év távlatából is motiválja őket – fogalmaztak a szervezők.

A díj közönségszavazói felülete ide kattintva elérhető, a támogató szavazatokat az oldalon elhelyezett linken 2024. március 10-ig lehet leadni.

A Richter Anna Díj közönségszavazásán immár ötödik alkalommal szavazhatnak az érdeklődők több kategóriában a díjra, amely 4 millió forinttal támogatja a nyertes projekt megvalósítását. A február 12-én indult közönségszavazás keretében két egyetemi kötődésű projektre is lehet szavazni. (A Házi Gyermekorvosok Egyesületének gyerekkori elhízás elleni országos prevenciós programja az orvos kategóriában versenyez. Ennek szemléletbeli, kommunikációs és viselkedésváltoztatást támogató módszerének szakmai hátterét a Gyermekgyógyászati Klinika Életmód Ambulanciája nyújtja, amit ebben a cikkünkben mutattunk be.) A korábbi években több alkalommal nyert olyan projekt, amelyben a Semmelweis Egyetem szakemberei vettek részt, legutóbb a Gyermekgyógyászati Klinika és az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet csapatának projektje.

Tasnádi Róbert
Kép forrása: www.richterannadij.hu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.