A Gyermekgyógyászati Klinika Életmód Ambulanciája immár mintegy másfél éve nyújt segítséget túlsúlyos gyerekeknek. A Semmelweis Egyetem csapata biztosítaná annak a szemléletbeli, kommunikációs és viselkedésváltoztatást támogató módszernek szakmai hátterét, amellyel a Házi Gyermekorvosok Egyesülete a Richter Anna Díjra pályázott. A programra március 10-ig lehet szavazni a Richter Anna Díj honlapján.

„A Tűzoltó utcai endokrinológiai osztályon már nagyon régen, diákkorom óta látok túlsúllyal élő gyerekeket, akik azzal kapcsolatban jelentkeznek kivizsgálásra, hogy mi áll túlsúlyuk, elhízásuk hátterében” – mesélte honlapunknak dr. Gács Zsófia, a Gyermekgyógyászati Klinika Tűzoltó utcai részlegének klinikai szakorvosa. Mint elmondta, szerencsére az esetek döntő többségében nincsen olyan betegség, ami miatt nem tudják kontrollálni a súlyukat, viszont egyre nagyobb százalékban jellemző, hogy a szövődmények már akár gyerekkorban kialakulhatnak. „Korábban is volt dietetikus, aki tanácsot adott nekik, hogyan kellene étkezniük, az őket ellátó orvosok jelezték, hogy milyen jó lenne, hogyha többet mozognának. De egységes és komplex koncepció 2022-ben, a klinika Életmód Ambulanciájának indulásával tudott megvalósulni, amelynek keretében egy szakmai csapat – dietetikusokkal, pszichológussal, gyógytornásszal – együtt segít az életmódváltás igen nehéz feladatában az érintett gyerekeknek és családjaiknak” – mutatott rá.

Az Életmód Ambulancia indulása óta eltelt szűk másfél évben nagyon sok pozitív visszajelzést kaptak a programban részt vevő családoktól és szakmai oldalról is – emelte ki dr. Gács Zsófia.

Fotó (illusztráció): iStock

Nemcsak az ambulancia működésével kapcsolatban kedvezőek a visszajelzések, de az eredetileg az Őrzők Alapítvány által az életmódváltó programhoz készített kiadványt, a Túl Súlyos Füzet című munkafüzetet is nagyon szerették a gyerekek, testsúlytól függetlenül – tette hozzá. Jelenleg a Csimota Kiadó közreműködésével készül az új, átdolgozott kiadás, amely az ambulancia működésétől függetlenül is használható lesz, így remélhetőleg még több gyerekhez eljuthat – fogalmazott.

A Richter Anna Díj idei közönségszavazásának orvos kategóriájában lehet a gyermekkori elhízás megelőzését célzó programra szavazni. Az Obesitás prevenció: nem elhízni könnyebb, mint lefogyni című projekt keretében a Házi Gyermekorvosok Egyesülete vezetésével az Életmód Ambulancia csapata nyújtana szakmai képzést alapellátó gyermekorvosoknak, hogy az általunk alkalmazott szakmai elvek, és bevált gyakorlatok alapján lássák el a hozzájuk tartozó, túlsúllyal élő gyerekeket – mondta dr. Gács Zsófia, aláhúzva, hogy a cél az életmódváltást támogató program országos szintű kiterjesztése. A doktornő kiemelte, hogy az alapellátás bevonása azért is rendkívül fontos, hogy a Gyermekgyógyászati Klinikán megforduló gyerekeken kívül is minél több érintetthez jusson el egy igazoltan hatékony és modern szemléletű, komplex program.

Sokkal hatékonyabb, ha már a túlsúly kialakulása elején, sőt a primer prevenció keretében elkezdünk beszélgetni az érintett gyerekekkel, családokkal, és megkapják az általunk nyújtott támogatást, mintha a már kialakult extrém elhízás állapotában próbálunk segíteni. Emiatt szeretnénk, hogy a program bővüljön: minél korábban tudjuk bevonni a túlsúly kialakulása szempontjából veszélyeztetett gyerekeket a programba, annál több az esélyünk az elhízás és az ebből adódó szövődménybetegségek megelőzésre

– fogalmazott dr. Gács Zsófia.

A túlsúlyos gyerekeknek segítséget nyújtó programra március 10-ig lehet szavazni a Richter Anna Díj honlapján.

A Richter Anna Díj közönségszavazásán immár ötödik alkalommal szavazhatnak az érdeklődők több kategóriában a díjra, amely 4 millió forinttal támogatja a nyertes projekt megvalósítását. A február 12-én indult közönségszavazás keretében két egyetemi kötődésű projektre is lehet szavazni. (A junior kategóriában szereplő, Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete által szervezett Semmelweis Egészségversenyről ebben a cikkünkben számoltunk be.) A korábbi években több alkalommal nyert olyan projekt, amelyben a Semmelweis Egyetem szakemberei vettek részt, legutóbb a Gyermekgyógyászati Klinika és az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet csapatának projektje.

Pogrányi Péter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.