Campus Tour 2024 címmel első alkalommal hirdetett meg az online nyílt naphoz kapcsolódó programot a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK) és a Hallgatói Szolgáltatások Igazgatósága, amely során a leendő felvételizők személyesen is betekinthettek az egyetem mindennapi életébe. Mintegy 600-an vettek részt a délutáni-esti programokon. A többi között megnézhették az oktatási helyszíneket, előadókat, laborokat, és a legkorszerűbb képalkotó berendezésekkel felszerelt anatómiai-sebészeti gyakorlatok számára kialakított interdiszciplináris műtőt is, továbbá választ kaphattak a felvételivel kapcsolatos kérdéseikre.

A Semmelweis Egyetem mind a hat kara bekapcsolódott a Campus Tour 2024 rendezvénybe, a csoportokra osztott jelentkezőket egy-egy önkéntes Semmelweis-hallgató vezette körbe az oktatási egységeken. A Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumában az odontotechnológiai laborban kézbe is vehették azokat az eszközöket – szondát, csipeszt, tükröt –, amelyek az I. év második szemeszterétől munkaeszközeik lesznek, a felsőbb évesek továbbá bemutatták azokat a maketteket és bábukat is, amelyeken gyakorolják majd a szakmai fogásokat. A felvételizők választ kaphattak kérdéseikre a felvételi alkalmassági teszt ügyességi feladatairól, továbbá a diploma utáni elhelyezkedési lehetőségekről is.

„A legjobban nekem az aprólékosság és a részletek felfedezése tetszik az egész szakmában. Nagyon szeretek igényes munkát kiadni a kezemből, és azt érzem, hogy itt a művészi énem is kibontakozhat. Az, hogy tudom magam képezni, magas szintű tanulmányokat folytathatok, mindamellett, hogy szeretek ’kézműveskedni’ – ez így együtt tényleg egy álom számomra” – mondta el Csenge (Budaörs), aki a fogorvostudományi képzés iránt érdeklődik a Semmelweisen.

„Már hatodikos koromtól az az álmom, hogy bejussak ide, és szeretnék elismert fogorvos lenni itt Budapesten” – mesélte Ágota (Sepsiszentgyörgy). „A családunknak van egy fogorvos barátja, általa nagyon megtetszett ez a szakma. Már most is, ha az utcán meglátok valakit, akkor egyből azt nézem, hogy a fogai milyenek és hogy milyen a mosolya” – tette hozzá.

Az Általános Orvostudományi Kar programjára 300 leendő felvételiző érkezett. Az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben dr. Ruttkay Tamás vezetésével ismerhették meg a legmodernebb képalkotó technikával felszerelt interdiszciplináris kadáver műtőt. Az intézet adjunktusa a máj vérellátásának vizsgálatát szemléltette a kontrasztanyaggal megfestett ereken, a CT- és röntgenfelvételeken, és plasztinációval tartósított agyat is megnézhettek a leendő orvostanhallgatók.

„Azért jöttem ide a nyílt napra, mert az édesapám is orvos, és szeretnék a nyomdokaiba lépni. Ő jelenleg nőgyógyász és sebész, és azt gondolom, hogy valószínűleg a sebészi irányba fogok majd tovább menni. Csodálatos ez a világ, amikor meglátok egy emberi testet vagy akár egy sejtet is, már örömmel tölt el. Számomra különösen nagyszerű dolog, hogy lehetőség van megvizsgálni, kutatni, hogy működik az élet valójában” – számolt be róla Zsombor (Budapest) az oktató-gyakorló műtő megtekintése után.

„Engem a gyermekneurológia érdekel, és azért jöttünk el a nyílt napra, hogy információkat gyűjtsünk és megnézzük személyesen, miként néz ki az egyetem. Tetszett az épület is és mindenki szimpatikus” – mondta el egy felvételire készülő középiskolás lány a kampusztúra végén a Nagyvárad téri Elméleti Tömbnél.

Február 15-e az egyetemi jelentkezések beadásának határideje, és aki eljött a programokra, az vagy már eldöntötte, hogy a Semmelweisre jelentkezik, ez a terület érdekli, vagy még egy utolsó információszerzési lehetőségre vágyott a döntéshez. Ezt most ráadásul első kézből, leendő szaktársaktól és oktatóktól kaphatta meg – emelte ki Keskeny György, a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (HÖK) oktatási ügyekért felelős alelnöke.

Nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk, fontos volt, hogy itt leendő hallgató és jelenlegi hallgató kommunikálhatott egymással. Nagyon közvetlen és meggyőző tud lenni, hogy a másod-, harmad-, vagy felsőbb éveseket is meg lehet kérdezni, hogy milyen volt, amikor idejöttek, mit tapasztaltak, mit ajánlanak. Megmutathatták azokat a helyeket, eszközöket, amik nekik segítségükre voltak a tanulmányaik során. A jelentkezők így találkozhattak az igazi Semmelweis-léttel

– emelte ki a HÖK alelnöke.

Összesen mintegy 40-50 fő önkéntes segített a látogatók vezetésében, tájékozódásában. Az érdeklődők nem csupán körbementek a helyszíneken, de a szakhoz, szakirányhoz tartozó tanszéki segítséget is kaphattak – tette hozzá. Az Egészségtudományi Karon sor került például egy fórum programra is, ahol a felmerülő kérdéseket közösen megválaszolták. A több mint száz jelentkező megismerhette az ápolástani és szülészeti demonstrációs termeket, jártak gerinc mozgását vizsgáló gyógytorna gyakorlaton, terveztek étrendet az Okos tányér alapján, sőt még a nyelésterápia eszközeit is megtekinthették.

A Gyógyszerésztudományi Kar hat intézete kapcsolódott be a programba, ahol az oktatók negyedórás interaktív kiselőadás keretében bemutatták az adott intézet legfontosabb oktatási-kutatási munkáját. Egy rejtvény is készült, melyet a különböző állomásokon elhangzott információk alapján tudtak megoldani.

A Pető András Kar színes programjain lehetőség volt betekinteni mind az óvodai, mind a felnőtt gyakorlóterületre: az érdeklődők testközelből ismerhették meg a konduktív nevelés mindennapi eszközeit, majd egy csapatépítő programon vehettek rész, ahol a szakmai tudáshoz vezető út első lépéseit is megtehették a jövő konduktorai.

„Engem a sebészet érdekel, azért jöttem el a programra, hogy inspirálódjak, motivációt gyűjtsek, és tudjam, mi vár itt” – mondta el Patrícia (Budapest) a látogatás után. Hozzáfűzte, bár van a tágabb családi körükben orvos, de semmiféle családi elvárás nem volt ezzel kapcsolatban, saját magától jött a gondolat, hogy orvos lesz, és a szülei csak támogatják ebben. „A motivációt az adhatta, hogy itt megcsinálhatom azt, ami laikusoknak lehetetlennek tűnik: életeket menthetek. Elképzelem, hogy odajön majd hozzám egy páciens, akit nem tudtak meggyógyítani, de nekem sikerülhet. És meg is gyógyítom” – tette hozzá.

„Az általános orvostudományi képzésre szeretnék jönni, nagyon érdekel az orvosok világa. Volt már lehetőségem betekinteni kórházak működésébe, és hihetetlenül megérintett, ez motivál arra, hogy én is orvos legyek” – mondta el Rebeka (Cegléd). Hozzátette, nincs orvos a családjában, de mint kiemelte, vonzza őt a Semmelweis Egyetem szellemisége. „Úgy hiszem, hogy rengeteg lehetőséget lehet itt találni az egyetemen, és úgy érzem ez egy tökéletes választás, hogy itt folytassam a jövőmet.”

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem,
Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.