Dr. Csípő Tamás, a Népegészségtani Intézet tanársegéde, dr. Prokop Susanne, a Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet tudományos munkatársa, a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátria csoport önkéntes orvosa nyert idén a Semmelweis Egyetemről Junior Prima díjat Magyar Tudomány kategóriában. Dr. Ambrus Attila, a Biokémiai Tanszék egyetemi tanára pedig regionális Prima díjat vehetett át ugyanebben a kategóriában.

Idén tizenhetedik alkalommal ítélték oda a Junior Prima díjat Magyar Tudomány kategóriában. Az elismerést azok a 33 évnél fiatalabb tudósok kaphatják meg, akik kimagasló tudományos munkájukkal, nemzetközi eredményeikkel, oktatási- és közösségépítő tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a magyar tudomány fejlődéséhez. A Semmelweis Egyetemről ketten részesültek az elismerésben.

Dr. Csípő Tamás a Népegészségtani Intézet tanársegédként az Egyesült Államokban szerzett tapasztalataira építve egy transzlációs öregedéskutatási és humánélettani laboratórium fejlesztésén és működtetésén dolgozik. Széleskörű metodikai ismereteire és az öregedéstudományra, illetve a kardiovaszkuláris rendszer kórélettanának teljes spektrumát lefedő egyedülálló tudására építve számos jelentős alapkutatási és transzlációs kutatási eredményekhez járult hozzá. Dr. Csípő Tamás emellett a külföldön kidolgozott, az öregedés biológiai mechanizmusaira ható kezelésekkel nyert preklinikai eredmények transzlációs hasznosításával foglalkozik a transzlációs öregedéstudományi program keretében. Kutatásainak célja, hogy az időskorú páciensek kognitív teljesítményét az agyi keringés javításával lehessen növelni – hangzott el a méltatásban.

Dr. Csípő Tamás fő kutatási területe a keringési rendszer öregedésének, és ennek következményeinek vizsgálata, különös figyelemmel az agyi keringésben bekövetkező változásokra. Elmondta, az öregedéssel változó agyi keringés gyakran a kognitív funkciók romlását eredményezi, szellemi hanyatláshoz vezet. Ezen megfigyelések alapján szeretnénk olyan beavatkozásokat tervezni, amelyek az érrendszer egészségesebb öregedését segítik – osztotta meg. Az időskorban tapasztalható agyi keringésromlás mechanizmusait modern módszerekkel vizsgálva kimutatta az agyi keringési zavarok és a kognitív funkcióromlás közötti kapcsolatot, amely potenciális terápiás beavatkozások kifejlesztéséhez nyújthat majd segítséget. Jelenlegi kutatási projektjei közül kiemelte az öregedéssel összefüggő betegségekre és megelőzésükre fókuszáló munkahelyi kohorszvizsgálatot, amit a Semmelweis Egyetemen terveznek megvalósítani.

Dr. Prokop Susanne 2016-ban végzett a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán, ugyanitt 2022-ben fejezte be a PhD-képzését. Fő érdeklődési területe a neuropszichiátriai kórképekben jelentős receptorok és azokon ható gyógyszerek molekuláris kapcsolatának vizsgálata. Kutatásai új utakat nyitnak a pszichiátriai betegségek eredetének jobb megértéséhez és kezeléséhez. Kidolgozott egy új szuper-rezolúciós mikroszkópos eljárást, amely nanoskálájú pontossággal képes megmérni a gyógyszerek kötési helyét és mennyiségét az idegsejteken. Dr. Prokop Susanne emellett önkéntes orvosként csatlakozott a Semmelweis Egyetem Közösségi Pszichiátria csoporthoz, ahol részt vesz skizofréniában szenvedő páciensek gyógyításában. Informatikai képzettségét felhasználva kidolgozott egy mobiltelefonos alkalmazást, amely segíti a mentális betegséggel élők kommunikációját.

Dr. Ambrus Attila, a Biokémiai Tanszék egyetemi tanára Budapesti és Pest Vármegyei Regionális Prima díjat vehetett át Magyar Tudomány kategóriában a Szépművészeti Múzeumban. Dr. Ambrus Attila poszt-doktorként az Arizonai Egyetemen dolgozott 5 évig, majd hazatérve a Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémiai Intézetében (ma Biokémiai Tanszék) helyezkedett el a dr. Ádám Veronika akadémikus által vezetett Neurobiokémiai Laboratóriumban, ahol elsősorban mitokondriumokhoz kapcsolódó kutatásokat végeztek. Később kiépítette önálló fehérjekémiai laboratóriumát, ahol az anyagcserében központi szerepet játszó mitokondriális alfa-ketosav-dehidrogenáz enzimkomplexek genetikai betegségekben előforduló formáit vizsgálja modern gyógyszerterápiás megközelítések fejlesztése céljából – hangzott el a laudációban.

A díjazott honlapunknak elmondta, hogy az általuk vizsgált enzimek alulműködése és reaktív oxigénszármazék (ROS) képzése számos egyéb betegségben is szerepet játszik (ilyen pl. az Alzheimer- vagy a Parkinson-kór). Kutatócsoportjával azon dolgoznak, hogy atomi felbontást biztosító szerkezetmeghatározási módszerekkel (pl. röntgenkrisztallográfiával) feltárják az érintett molekuláris patomechanizmusokat. Több esetben sikerült meghatározniuk a mutáns fehérjék térszerkezeteit, ez pedig a jövőben elvezethet a szóban forgó genetikai betegségek terápiájához, úgynevezett szerkezetalapú gyógyszertervezési módszerekkel – ismertette. Hozzátette, lehetőség van ezeknek a mutánsoknak a kicserélésére is ún. enzimpótló terápiával, ami egy másik modern általános módja lehet a jövőben a genetikai betegségek gyógyításának. Kiemelte, kutatásaikban unikumnak számít, hogy több esetben új – patológiásan releváns – információkat írtak le régen ismert fehérjékről.

Galéria

5kép

A Magyar Vállalkozók Napja és a Prima Primissima Díjátadó Gálaest keretében átadták a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kitüntetéseit is. Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért díjat vehetett át dr. Melicher Dóra, a Sürgősségi Orvostani Klinikát támogató Integrált Betegellátásért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke, a klinika szakorvosa. Az alapítvány a klinika dolgozóinak bevonásával számos innovatív oktatási program szervezésével segíti a civil szféra egészségügyi ismereteinek bővítését – emelték ki a méltatásban.

Bódi Bernadett
Fotó forrása: MFB

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.