Az idei évben december 11-13. között rendezi meg az egyetem a legmagasabb presztízsű tudományos eseményét, a Semmelweis Szimpóziumot, amelynek az Elméleti Orvostudományi Központ ad helyet. A 31. szimpózium szakmai fókuszában idén a pankreász betegségek állnak és hangsúlyos szerepet kap a transzlációs medicina szemlélete.

A Semmelweis Szimpózium hagyományosan a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű nemzetközi tudományos rendezvénye, amelyen mindig az adott téma legújabb tudományos eredményei, innovációi kerülnek terítékre, és a szakterület legelismertebb külföldi és hazai képviselői tartanak előadásokat – hangsúlyozta dr. Merkely Béla rektor. Hozzátette: az idei esemény mottója a „Celebrating Excellence”, vagyis a kiválóság ünneplése, amely több szempontból is megjelenik a programban. A középpontban idén egy olyan tématerület áll, amely az orvostudomány legnagyobb kihívásai közé tartozik. A hasnyálmirigy betegségek előfordulása közel 20-30 százalékot növekedett az elmúlt tíz évben, súlyos hasnyálmirigy-gyulladás esetén gyakorlatilag minden harmadik beteg életét veszti. Ezt felismerve hozott létre a Semmelweis Egyetem 2021-ben külön pankreász betegségekkel foglalkozó intézetet azzal a céllal, hogy nemzetközi szintű kiválósági központtá váljon ezen a területen.

A 31. szimpózium rangját emeli, hogy az esemény keretében fűzi még szorosabbra a kapcsolatát az egyetem az európai vezető tudósokat tömörítő Academia Europaea-val, továbbá egy Nobel-díjas előadó is érkezik az eseményre dr. Randy Schekman személyében.

A szimpózium hagyományosan kiváló terepe a nemzetközi tudástranszfernek és kapcsolatépítésnek, amely kiemelt jelentőségű, hiszen ez a tudományos fejlődés legfőbb mozgatórugója – mutatott rá a rektor.

Mint dr. Hegyi Péter, a Pankreász Betegségek Intézete és a Transzlációs Medicina Központ igazgatója, egyben a szimpózium szakmai felelőse honlapunknak elmondta, a konferencia programja idén három szakaszra tagolódik.

A szimpózium felvezető szakmai előadásai a transzlációs medicinát állítják középpontba. A kontinens legrangosabb tudományos társaságaként az Academia Europaea, amely 4800 tagot, köztük többszáz kiváló klinikust és 83 Nobel-díjas kutatót tudhat soraiban, a transzlációs medicinát tartja a 21. század egyik legjelentősebb programjának. „A Semmelweis Egyetem szintén kiemelt figyelmet fordít ennek a szemléletnek, így az intézmény transzlációs medicina programja vezető és látható nemcsak a régióban, hanem világviszonylatban, így Ázsiában is” – mutatott rá dr. Hegyi Péter. Ennek eredményeként a szimpózium első délutánján egy európai-ázsiai transzlációs együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására is sor kerül, amelynek partnerei az Európai Akadémia, a Semmelweis Egyetem, a hazai „Nobel-programként” is ismert Nemzeti Tudósképző Akadémiát jegyző Nemzeti Orvosbiológiai Alapítvány és a velük együttműködni kívánó Chinese University of Hong Kong lesznek, amely utóbbit a Times Higher Education 2024. évi felsőoktatási rangsora a világ 53. legkiválóbb egyetemeként jegyez.

A kiválóság ünneplésének folyatásaként az idei szimpózium kiemelt témája a pankreász betegségek lesz. Ma Európa, és – mondhatjuk – a világ egyik legrangosabb pankreászkutató központja a Semmelweis Egyetemen található, komoly nemzetközi láthatósággal, amelyet mi sem bizonyít jobban, mint hogy az egyetem Pankreász Betegségek Intézete szerepelt a szakterület legrangosabb folyóirata, a Gastroenterology szeptemberi számának címoldalán – hívta fel a figyelmet dr. Hegyi Péter. Mindezek apropóján a terület hazai és nemzetközi szaktekintélyei, a világ legrangosabb pankreászkutatói közel negyven előadásban járják körül a heveny- és idült hasnyálmirigy-gyulladás, valamint a hasnyálmirigy daganatos megbetegedéseinek kérdését a kockázati tényezőktől a korai felismerésen át a terápiás vívmányokig.

A szimpózium záró szekciójában előadást tart dr. Ole Petersen, a Cardiffi Egyetem pankreászkutatója és dr. Sahin-Tóth Miklós, az egyetem alumnusa, ma a University of California, Los Angeles (UCLA) professzora, akit 2018-ban a Semmelweis Egyetem díszdoktorává avatott. Elfogadta az egyetem meghívását dr. Randy Schekman, a kaliforniai Berkeley Egyetem sejtbiológusa, aki tudóstársaival 2013-ban a vezikuláris transzporttal kapcsolatos kutatásai elismeréseként kapott orvostudományi Nobel-díjat. A díj odaítélésének tízéves évfordulója alkalmából Randy Schekman a Parkinson-kór kezeléséről tart előadást a szimpózium hallgatóságának.

A részvétel regisztrációhoz kötött, amelyre december 8-ig van lehetőség ezen a linken. A hazai orvosok, gyógyszerészek és fogorvosok részvételéért 48 továbbképzési kreditpont jár. A PhD-hallgatók részvételéért 1, a befogadott poszter-absztraktokért 2, a legjobb poszterért járó díj elnyeréséért pedig 3 kreditpont írható jóvá.

Támogatók:

 

 

Dobozi Pálma, Szabados-Dőtsch Judit
Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem