A Semmelweis Egyetem delegációja, köztük dr. Merkely Béla rektor brit egyetemi oktatókkal és újságírókkal találkozott Magyarország londoni nagykövetségén.

A nyilvános rendezvény kezdete előtt Kumin Ferenc, Magyarország londoni nagykövete üdvözölte a delegáció tagjait, köztük dr. Merkely Béla rektort. Ezt követően a Semmelweis Egyetem kerekasztal-beszélgetést tartott dr. Ferdinandy Péter kutatási és innovációs rektorhelyettes vezetésével.

A kerekasztal meghívottjai dr. Merkely Béla rektor; dr. Beatrix Busse, a Kölni Egyetem oktatási és tanulmányi rektorhelyettese; dr. Clive Page farmakológia professzor és a londoni King’s College Pulmonáris Farmakológiai Tanszékének igazgatója; dr. Melanie Madhani, a Birminghami Egyetem szív- és érrendszeri professzora; dr. Mark Westwood, a Barts Heart Centre orvosképzési igazgatója; dr. Ronak Rajani, a King’s College London kardiológus tanácsadója és dr. Maurovich Horvat Pál, a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotói Központjának igazgatója volt. A résztvevők a Felsőoktatási evolúció: Kihívások, trendek és innováció – Kihívások találkozása az akadémiai és tudományos együttműködés elősegítésével témakört tárgyalták meg. A beszélgetést követően az intézmény képviselői bemutatót tartottak a brit újságíróknak és más meghívottaknak a Semmelweis Egyetem világhírű oktatásáról és kutatásáról.

Kumin Ferenc nagykövet megnyitó beszédében kiemelte, hogy az Egyesült Királyságban jelentős magyar tudományos diaszpóra és alumni közösség él, akik fajsúlyukat felülmúlóan vesznek részt a kutatásokban, különösen a STEM és az élettudományok terén. „A nagykövetség egyik kiemelt feladata a magyar tudomány támogatása azzal, hogy ápoljuk a magyar diaszpórával való kapcsolatot, a magyar-brit tudományos kapcsolatokat, valamint támogatjuk az Egyesült Királyságban működő magyar akadémiai intézményeket” – hívta fel a figyelmet. A nagykövet kitért arra is, hogy a Semmelweis név az elmúlt hónapokban a brit közönség számára is ismertebbé vált Sir Mark Rylance „Dr. Semmelweis” című színművének köszönhetően. „Örömmel támogatjuk a Semmelweis Egyetemet abban, hogy a brit tudományos közösség megismerje az egyetemen zajló világszínvonalú kutatásokat és az egyetem nemzetközi partnereit” – tette hozzá.

Dr. Merkely Béla a résztvevőkhöz fordulva és az idei magyar Nobel-díjasokra, dr. Karikó Katalinra és dr. Krausz Ferencre utalva elmondta: „Bár ők tették meg a Nobel-díjas felfedezéseket, természetesen sikerük a magyar tudományra is felhívja a figyelmet. És még egy dologra: az együttműködés fontosságára. Ha tudásunkat megosztjuk és összehangoljuk nemzetközi partnereinkkel, kutatásainkat hatékonyabbá tehetjük, és ezáltal kiemelkedő eredményeket érhetünk el.” A rektor felhívta a figyelmet a Semmelweis Egyetem nemzetközi együttműködéseire olyan világhírű egyetemekkel, mint a Harvard, a Karolinska Institute és az EUniWell keretében a brit Birminghami Egyetem.

Dr. Merkely Béla a meghívott brit egészségügyi, tudományos és oktatási újságíróknak is köszönetet mondott azért, hogy mindennapi munkájuk során megosztják a legrelevánsabb tudományos eredményeket a nyilvánossággal.

„Ebben az értelemben az önök munkája nemcsak az információszolgáltatásban, hanem a tudományos eredmények terjesztésében és ezáltal a tudományos fejlődés előmozdításában is döntő jelentőségű. És bár különböző elképzelések lehetnek arról, hogy mi számít hírértéknek, arról nincs vita köztünk, hogy mi számít értéknek: ez pedig az élet, az egészség és ezek védelme. Ez a küldetésünk. Ebben a nemes munkában mi, kutatók, orvosok és önök, a sajtó képviselői partnerek és szoros szövetségesek vagyunk

 

– húzta alá. A köszöntőbeszédek és a rektor a Semmelweis Egyetem történetét és oktatását bemutató bevezető előadása után a Semmelweises kutatók és brit egyetemi kollégáik betekintést nyújtottak a legizgalmasabb és legrelevánsabb kutatási projektjeikbe.

Dr. Tárnoki Ádám és dr. Tárnoki Dávid, a Semmelweis Egyetem ikerkutatói, a Magyar Ikerregiszter alapítói – maguk is ikrek – ismertették legújabb eredményeiket a bélrendszer egészsége és a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór közötti lehetséges összefüggésekről. Ugyanezen a tudományos területen dr. Ruth Bowyer, a TwinsUK kutatója és a londoni King’s College munkatársa osztotta meg tapasztalatait a bélmikrobiom, a környezeti tényezők és az öregedés témájában.

Dr. Axel Wollmer, a Semmelweis Egyetem Asklepios Campus Hamburgi pszichiátere és pszichoterapeutája a Botulinum toxin depresszióra gyakorolt ​​pozitív hatásaival kapcsolatos munkájáról beszélt. Brit kollégája, dr. Michael Lewis, a Cardiffi Egyetemről arra is rámutatott, hogy a kozmetikai kezelések milyen egyéb pszichológiai hatással lehetnek az érzelmekre, az empátiára és a szexuális elégedettségre.

Végül dr. Maria Walawender, a University College of London Lancet Countdown projektjének munkatársa betekintést engedett a szervezet azon munkájába, hogy a környezeti tényezők hogyan befolyásolják az egészséget. Prezentációját dr. Boussoussou Nóra és dr. Boussoussou Melinda testvérkutatók előadása követte a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájáról. Bemutatták egyedülálló munkájukat egy új tudományos területen, a kardiometeorológiában, amely a légköri paraméterek és a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolatát vizsgálja.

Az 50 fős rendezvény, amelyen a Semmelweis alumni közösségének tagjai is részt vettek, vendéglátással, magyaros ételekkel, borral és kapcsolatteremtési lehetőséggel zárult.

Erdélyi Angelika
Fordítás: Sánta Mária
Fotó: Mitter Mátyás – Luminosity Media