Évente körülbelül 20-25 gyermek születik Magyarországon a cisztás fibrózis (CF) nevű, több szervet érintő öröklődő betegséggel. A tünetek szerteágazóak, emiatt korábban akár évek telhettek el, mire megszületett a diagnózis, a betegség végkimenete pedig gyakran tüdő-, illetve májtranszplantáció. Új esélyt ad ugyanakkor a kezelésben a tavaly év elején a CF-re is kiterjesztett kötelező újszülöttkori szűrés, valamint az egy éve itthon is elérhető, a hibás fehérjére ható ún. modulátor terápia. Cikkünkben a szűrés és az új terápia bevezetése óta eltelt időszak tapasztalatairól számolnak be a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának munkatársai. Az egyetemi klinika az egyike az ország két újszülöttkori szűrőcentrumának, az itt gondozottak gyógyulását pedig innovatív fejlesztések és módszerek is segítik.

Luca 21 hónapos. Kedvence Bing nyuszi, imád szabad levegőn lenni, hintázni, homokozni, sarazni, pocsolyába ugrálni. Vagyis éppen olyan, mint bármelyik kortársa. Ugyanakkor ő az egyike annak az évi körülbelül 20-25 gyermeknek, aki cisztás fibrózissal (CF), vagyis egy több szervet érintő genetikai betegséggel jön a világra. És ő az első, akinél már néhány hetes korban megállapították a betegséget a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján – köszönhetően a múlt év elején országos szinten elindult újszülöttkori CF szűrőprogramnak.

Nagyon meg voltunk ijedve, amikor az újszülöttkori vérvizsgálat eredménye alapján behívtak verejtéktesztre, majd igazolódott a betegség. Azt sem tudtuk, mivel állunk szemben, de elmondták, hogy akár olyan kimenetele is lehet a betegségnek, hogy később tüdő- vagy májtranszplantációra lehet szükség. Az első fél-egy évet nem kívánom senkinek, egészen belebetegedtem, az egy éves kontrollnál nyugodtam meg kicsit

– emlékszik vissza a kezdetekre Luca édesanyja.

Verejtéktesztet végeznek az egyetemi klinikán. A fotó illusztráció!

A kislány szerencsére nagyon jól fejlődik, és a terápia mellett tünetmentes. „Meg kell tanulni együtt élni ezzel a betegséggel a szülőnek és a gyereknek is. Luca folyamatosan kapja a szükséges kezeléseket, járunk dr. Kincs Judit doktornőhöz a gyermekklinikára, naponta kétszer inhalálunk, végezzük az ez után javasolt speciális tüdőkörbekopogtatást, mára mindez természetessé vált számunkra – mondta az anyuka, hangsúlyozva: sokat jelent számukra a tudat, hogy jó kezekben vannak, és bármikor számíthatnak a doktornőre. „Születéskor semmilyen tünete nem volt a kislányunknak, a mai napig felfoghatatlan számunkra, hogy itt egy látszólag egészséges, okos, értelmes, szépen fejlődő gyermek, akinek ugyanakkor ilyen komoly betegsége van. Nem tudjuk, miért pont velünk történt ez, de jó, hogy a szűrésnek köszönhetően kezdetektől lehet tudni a betegségről, és így első pillanattól mindent megtehetünk annak érdekében, hogy jól legyen a kislányunk” – fogalmazott Luca édesanyja.

Magyarországon 2022 januárban indult el a kötelező újszülöttkori CF szűrőprogram, amellyel 27-re nőtt a születést követően anyagcsere szűréssel vizsgált ritka örökletes kórképek száma. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája – mint az ország két centrumának az egyike, ahol a vérminták kiértékelése történik és vezető CF gondozócentrum – aktív szerepet játszott a cisztás fibrózis szűrés bevezetésének előkészítésében – hangsúlyozta dr. Szabó Attila klinikaigazgató, az egyetem Klinikai Központjának elnöke. A CF, bár egy ritka betegség, az úgynevezett autoszomális recesszíven öröklődő genetikai betegségek közül Európában a leggyakoribb. A külső elválasztású mirigyek kóros váladéktermelésével jár, főként súlyos légúti és emésztőszervi szövődményeket okoz, de más szerveket is károsít – magyarázta az igazgató, hangsúlyozva: a nemzetközi tapasztalatok alapján ugyanakkor egyértelmű, hogy ahol már a születést követően kiszűrik ezt a betegséget, ott jóval hosszabb az érintettek várható élettartama és jobb az életminősége is. A szűrés jelentőségét fokozza, hogy tavaly ősz óta itthon is elérhető egy új gyógymód, a CFTR modulátor terápia, ami a betegség kialakulásának alapjára, vagyis a genetikai mutáció miatt károsodott kloridcsatorna működésére hat.

A Gyermekgyógyászati Klinika anyagcsere-laboratóriuma

A szűrővizsgálat bevezetését megelőzően a gyermekek sokszor akár már az iskoláskort is elérték, mire orvostól-orvosig járva megtalálták a választ a szerteágazó tünetekre, és megkapták a diagnózist. Ennyi idő alatt a betegség visszafordíthatatlan károsodásokat okoz nem csak a légzőrendszerben és a májban, de a gyermekek fejlődésében is. Nem véletlen, hogy a fiatal tüdőtranszplantáltak jelentős része CF-es.

Egyedülálló az országban, hogy klinikánkon újszülöttkortól a tüdőtranszplantációs gondozásig egy helyen elérhető bármilyen ellátás. Tekintettel arra, hogy a CF szinte minden szervrendszert érint, a betegeket egy multidiszciplináris – tüdőgyógyászokból, gasztroenterológusokból, májspecialistákból, sebészekből, endokrinológusokból, dietetikusokból, gyógytornászokból és pszichológusokból álló – csapat gondozza a születéstől a felnőtté válásáig. Mindezeken felül pedig kollégáim egy hazánkban egyedülálló, de nemzetközi szinten is kiemelkedő speciális légzésfunkciós labort hoztak létre – részletezte dr. Szabó Attila.

„Nagy előrelépés, hogy a szűrésnek köszönhetően időben el tudjuk kezdeni a kezelést, és ezzel elérhető, hogy a tünetek csak később, a korai években egyáltalán ne alakuljanak ki. Ugyanakkor a családnak óriási pszichés teher, hogy az egészségesnek tűnő gyermekről kiderül, hogy súlyos betegsége van” – osztja meg tapasztalatait dr. Kincs Judit, osztályvezető főorvos, aki a CF szűrés koordinátora a klinikán.

Mint részletezte, a cisztás fibrózis egy hosszadalmas, de teljesen fájdalommentes verejtékvizsgálattal igazolható. Erre a vizsgálatra azokat az újszülötteket hívják be, akik esetében az újszülöttkori kötelező szűrés alapján a cisztás fibrózisra jellemző marker a várttól eltérő értéket adott.

A cél az, hogy legkésőbb hat hetes korig minden érintettnél megtörténjen a verejtékvizsgálat. Pozitív eredmény esetén pedig a diagnózis ismertetését követő héten már a gondozást végző multidiszciplináris csapat is bemutatkozik a szülőknek – emelte ki dr. Kincs Judit.

Kezelés nélkül általában néhány hónapos korban jelentkezhetnek az első tünetek, felszívódási zavar formájában a hasnyálmirigy érintettsége miatt. Ha időben diagnosztizáljuk a betegséget, akkor az emésztést segítő enzimekkel elérhető, hogy ne alakuljon ki gyarapodási elégtelenség, az pedig, hogy jól fejlődik a baba, a tüdőtünetek kivédésében is nagyon sokat segít. Ha egy gyermeknél bebizonyosodik, hogy cisztás fibrózisa van, akkor a szülőknél genetikai tanácsadás történik, a kiskorú testvéreknél pedig verejtékvizsgálatot végzünk – hívta fel a figyelmet.

A tünetmentes CF-es babáknak eleinte havonta, aztán kéthavonta, egyéves kor után pedig háromhavonta kell jönniük kontrollra, ha pedig megjelenik valamilyen tünet (pl. köhögés, fulladás) rögtön jelentkezniük kell. A szülőket megtanítják a gyógytorna, váladékoldás és inhalálás elvégzésére – ezeket be kell építeni az otthoni napi rutinba.  

Cisztás fibrózisban kiemelt hangsúlyt kap a tüdő folyamatos vizsgálata. Az ennél a betegségnél használt legalapvetőbb légzésfunkciós teszt a spirometria, vagyis a közismert kilégzéses vizsgálat. Csakhogy ez 6 éves kor előtt nem alkalmazható megbízhatóan, másrészről már csak a késői tüdőelváltozásokat tudjuk detektálni vele – ismertette dr. Czövek Dorottya, a klinika tanársegédje, a speciális légzésfunkciós laboratórium vezetője. Éppen ezért világszerte forró téma, hogy mi lehet a spirometria alternatívája. A nemzetközi szinten már széles körben használt gázkimosásos technika (multiple breath washout – MBW) Magyarországon egyedül a Semmelweis Egyetem gyermekklinikáján felállított innovatív légzésfunkciós laboratóriumban érhető el – az ezzel kapcsolatos tapasztalatot külföldön szerezte meg dr. Czövek Dorottya, aki több éves svájci és ausztráliai kutatói és klinikai munkája során elsősorban a cisztás fibrózissal és más ritka betegségekkel foglalkozott. Ezzel a technikával az vizsgálható, hogy mennyire heterogén a tüdő a szerkezete, ugyanakkor csak 3 éven felülieknél alkalmazható.

Az ennél kisebb, akár újszülött babák légzésfunkciójának tesztelésére egy kutatási fázisban lévő magyar fejlesztés ad lehetőséget a klinikán, szintén az országban egyedüliként. Az oszcillometriás technikával a légutak ellenállását, a tüdőszövet flexibilitását tudjuk meghatározni, és minden CF-el diagnosztizált csecsemőnél elvégezzük. Azzal kapcsolatban, hogy ez mekkora súllyal esik latba a klinikai kép kialakításában, a betegség kezelésében, jelenleg is intenzív kutatások folynak – mutatott rá dr. Czövek Dorottya. Ugyanakkor az, hogy a kiszűrt gyerekeket kezdettől fogva és rendszeresen mérjük ezzel az eszközzel, jól tudja mutatni a betegség előrehaladását – tette hozzá.

A CF-ben nagy szerepe van a nem invazív légzéstámogatásnak, amennyiben súlyosbodnak a tüdőt érintő tünetek. Amikor egy CF-el élő gyermeknek a légzésfunkciója 50 százalék alá süllyedt, akkor érdemes alvásvizsgálatot végezni, és ha az eredmény eltérést mutat, akkor nem invazív légzéstámogatás beállítására lesz szükség. A klinika Nem-invazív Otthoni Lélegeztetési Programjában jelenleg 85 gyereket kezelnek, közülük hatan CF-esek.

A veleszületett anyagcsere-betegségekkel kapcsolatos kötelező újszülöttkori szűrővizsgálatokat a tíz legfontosabb egészségügyi ellátás közé sorolja az amerikai Center for Disease Control and Prevention – hangsúlyozza dr. Szatmári Ildikó, a Gyermekgyógyászati Klinika tudományos munkatársa, az anyagcserelaboratórium vezetője. Az országban két helyen, a Semmelweis Egyetemen és Szegeden végzik el a szűrést. A születés utáni napokban a helyi kórházban vérmintát vesznek az újszülöttek sarkából. Ezt egy szűrőpapírra helyezik, amit beküldenek a központokba, és a kollégák speciális metodikákkal, ezekből a szűrőpapíron levő vércseppekből végzik el a diagnosztikát.

„A CF szűréséhez az immunreaktív tripszinogén szintjét vizsgáljuk. Az eltérés mértéke alapján döntünk, hogy első körben elegendő-e megismételni a vérvizsgálatot, vagy rögtön szükséges verejtéktesztre behívni a babát. A vérminták elemzése során nagyon fontos, hogy a lehető legkevesebb családot zargassunk, ijesszünk meg fölöslegesen, ugyanakkor egy beteg se csússzon ki a szűrőnkön” – magyarázta dr. Szatmári Ildikó.

Az első év tapasztalatairól – az országos adatok alapján – az International Journal of Neonatal Screening folyóiratban jelentettek meg publikációt a klinika munkatársai. Eszerint országos szinte 88 400 újszülöttkori anyagcserevizsgálat történt, a cisztás fibrózis kapcsán 1331 esetben született pozitív eredmény, 1171 esetben a vérvizsgálat megismétlése mellett döntöttek a szakemberek. Végül összesen 256 újszülöttet kellett behívni verejtékvizsgálatra, illetve klinikai kivizsgálásra, és 18 esetben igazolódott be a CF.

Dobozi Pálma
Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.