A Semmelweis Egyetem és a Richter Gedeon Nyrt. közös előadássorozatának novemberi alkalmán a résztvevők interaktív kerekasztal-beszélgetés keretében kaphattak képet a gyógyszerfejlesztés kulisszatitkairól.  

Első ízben jelentkezett a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának legújabb intézeti egységéből, a Richter Tanszékéről az egyetem és a Richter Gedeon Nyrt. által életre hívott Richter Science Club. A november 13-i alkalmon dr. Merkely Béla rektor köszöntőjében így fogalmazott: aki a tudománnyal foglalkozik egy életre köteleződik el, folyamatos szorgalmat kell mutatnia, és soha nem szűnő kíváncsiság kell, hogy jellemezze. 

A Semmelweis Egyetemen azt valljuk, hogy az orvoslás, a gyógyítás és a gyógyszerészet fejlődése érdekében tett minden erőfeszítésünk két célt szolgál: egyrészt, hogy jobban ismerjük a világot, másrészt, hogy igyekezzünk azt sokkal jobbá tenni. Lelkesedéssel ültünk be most mindannyian ezekbe az egyetemi padokba, hogy arról beszéljünk, hogy hármas tevékenységünk, az oktatás, kutatás-innováció és betegellátás szinergiája hogyan valósulhat meg a mindennapi gyakorlatban

– hívta fel a figyelmet.

Dr. Merkely Béla örömét fejezte ki, hogy több generáció tagjai, hallgatók, valamint nagymúltú professzorok egyaránt helyet foglaltak a Hőgyes teremben, hiszen, ahogy rámutatott: a rendezvénysorozatnak éppen az a célja, hogy összekösse a fiatal hallgatókat, PhD-sokat, gyakorló kutatókat és valódi, már nagy tapasztalattal rendelkező professzorokat. 

„A tudomány eredményessége akkor valóban nyilvánvaló és kiemelkedő, ha a tudományban szerzett ismeretek a mindennapi gyakorlatban hasznosulnak. Semmi sem bizonyítja ezt jobban, mint a mi hivatásunk, ahol ezek az eredmények és ismeretek közvetlenül a betegek gyógyítását eredményezik, illetve a betegek megmentett életéveiben kiszámíthatóan jelen vannak” – mutatott rá a rektor. Dr. Merkely Béla hozzátette: a Richter Tanszék, az egyetem és Közép-Kelet Európa legnagyobb gyógyszergyárának még szorosabb együttműködése tovább erősíti a két intézményt, valamint fokozza az orvoslás, gyógyítás, kutatás hármas szinergiáját a Semmelweis Egyetemen. 

A Richter mélyen elkötelezett az innováció iránt, ennek egyik mutatója, hogy azon a 2500-as listán, amelyen a világ K+F-re legtöbbet költő cégeit jegyzik, a Richter – egyedüli magyar vállalatként – rajta van, és a középmezőnyben szerepel

– emelte ki köszöntőbeszédében dr. Lendvai Balázs, Richter Tanszék vezetője, a Richter Farmakológiai és Gyógyszerbiztonsági Kutatási Főosztályának vezetője. Hozzátette: ez a hatalmas K+F ráfordítás, amely mögött óriási tudományos aktivitás, potenciál rejtőzik, kötelezettséget ró a Richterre. „Hiszen, ha ezt a tudást disszemináljuk a magyar tudományosság felé, akkor a magyar innováció jobb helyzetbe kerülhet.  Ezért elhatároztuk, hogy amit, és amennyire lehet, megmutatunk, hogy ezáltal is jobb legyen, és többet kapjon tőlünk a tudományos világ. Ez az igyekezet öltött testet a Richter Tanszékben is. A tudás disszeminálása kapcsán más módokban is gondolkodunk – ennek megnyilvánulása a mai Richter Science Club is” – húzta alá.

Galéria

7kép

A köszöntőket követő kerekasztal résztvevői, dr. Vizserálek Gábor, a Richter Gedeon Nyrt., Kutatási analitikai osztály helyettes vezetője, és Mogyorós Attila, a Richter Program és Portfólió Menedzsment osztályvezetője, Szolyák Tamás, a Global Regulatory Science & Portfolio Management igazgatójának moderálása mellett beszéltek többek között a gyógyszeripari fejlesztés komplexitásáról, a labor mérés technikai nehézségeiről, valamint bemutatták a kapcsolódó megoldások módszertanát, az ahhoz szükséges csapatmunkát. Az érdeklődők konkrét példák mentén megismerhették a gyógyszer útját a betegekhez, illetve az interaktív kerekasztal során feltehették kérdéseiket is.

Fekete-Obreczány Éva
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.