Immár ötödik alkalommal rendez nyári egyetemet a Semmelweis, az augusztus 31. és szeptember 1. közötti kétnapos eseményen ezúttal is magyar és angol nyelvű szakmai, közéleti, politikai és sport témájú előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel várják az érdeklődőket. A hallgatók idén is „kávézhatnak” az egyetemi vezetőkkel, és betekinthetnek az egyes karokon folyó kutatásokba is. A szervezők az idei, 5. Nyári Egyetemen a korábbiakhoz hasonlóan telt házra számítanak.

Nyári egyetemet 2019-ben szervezett először a Semmelweis Egyetem, az intézmény fennállásának 250 éves jubileumát ünnepelve. A rendezvény olyan sikeresnek bizonyult, hogy azóta hagyománnyá vált a nyár végi program, amelyen főleg olyan témákról hallgathatnak előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket a résztvevők, amelyekkel év közben ritkábban foglalkoznak az orvos-egészségtudományi egyetem falai között.

Idén is arra törekedtünk, hogy izgalmas közéleti, közgazdasági, politikai, sporttal kapcsolatos tematikát állítsunk össze

– mondta dr. Hegedüs Tamás, az Alumni Igazgatóság igazgatója, aki dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes szakmai irányítása mellett az 5. Nyári Egyetem szervezésének fő felelőse.

A program hagyományosan dr. Merkely Béla rektor megnyitójával kezdődik, ezt követően a hallgatók az egyetem aktuális ügyeiről tájékozódhatnak a Kávézz az egyetem vezetésével! című beszélgetésen, amelyen a rektor mellett dr. Orbán Gábor, a Richter Nyrt. vezérigazgatója, az egyetemet fenntartó Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány elnöke, dr. Pavlik Lívia kancellár, valamint a rektorhelyettesek, dr. Bánhidy Ferenc, általános rektorhelyettes, dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes. dr. Ferdinandy Péter, tudományos és innovációs rektorhelyettes, dr. Szabó Attila, klinikai rektorhelyettes, Feketéné dr. Szabó Éva, stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, valamint dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekért felelős rektorhelyettes vesznek részt. „Az egészségügy fejlesztését érintő témák, illetve szakmai előadások mellett idén is hangsúlyos része a programnak az olimpikonokat is felvonultató sport tematika, valamint a karok innovatív kutatásainak bemutatása. A megszokott nyári egyetemhez képest idén újdonság, hogy igyekszünk fesztiválhangulatot teremteni, az esemény első napjának helyet adó Elméleti Orvostudományi Központtal (EOK) szemben dj-pult, food truckok is gondoskodnak a laza, nyár végi-ősz eleji atmoszféra megteremtéséről” – jegyezte meg az igazgató.

A Kávézz az egyetem vezetésével! program remek lehetőség a gólyáknak, hogy találkozzanak és ismerkedjenek az egyetemi vezetőkkel

– hívta fel a figyelmet dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, az 5. Nyári Egyetem házigazdája, hozzátéve, hogy a frissen felvett hallgatók jellemzően ilyenkor még nem nagyon mernek kérdezni. A hallgatók – ahogy eddig minden évben – részt vehetnek szakmapolitikai előadásokon – hangsúlyozta az esemény házigazdája. Kiemelte többek között Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter uniós érdekegyeztetésekről és dr. Ivády Vilmos rektori biztos a magánegészségügy szerepéről szóló előadását, valamint az egészségügy további fejlesztésének jövőjéről rendezett kerekasztal-beszélgetést Jenei Zoltán országos kórház-főigazgatóval, dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárral és dr. Merkely Béla rektorral. Dr. Hermann Péter hozzátette, hogy idén a zöld megoldások és a fenntarthatóság is szerepel a programban Deli Daniella klímapolitikai helyettes államtitkár előadásában, Schiffer András volt országgyűlési képviselő pedig Magyarország politikai körképét vázolja a hallgatóknak. Mint eddig mindig, most is meghívtak híres sportolókat, világbajnokokat, olimpikonokat, és egy űrhajóst is: kerekasztal-beszélgetést követhetnek a hallgatók többek között Növényi Norbert, Lőrincz Tamás, Klampár Tibor, Jónyer István, Gergely Gábor és Farkas Bertalan részvételével is.  

A szakmai programok között az oktatási rektorhelyettes megemlítette, hogy minden kar izgalmas, a saját profiljának megfelelő témákkal készül: lesz szó többek között robotsebészetről, dietetikáról, szájüregi daganatokról, betegközpontú gyógyszertechnológiáról, a konduktív nevelés lehetőségeiről Parkinson-kór esetén és természetesen a mesterséges intelligencia is terítékre kerül. A kulturális blokk főszereplői Korda György és Balázs Klári előadók és Müller Péter író lesznek. 

Az 5. Nyári Egyetem nemzetközi programja a magyar nyelvű előadásokkal párhuzamosan zajlik, egy órával későbbi kezdéssel. A hallgatók érdeklődéséhez igazodó, tematikus blokkokba szervezett nemzetközi programot a Nemzetközi Hallgatók Képzéseinek Központja és a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága állította össze, dr. Alpár Alán nemzetközi képzésekést felelős rektorhelyettes és dr. Pop Marcel, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatóságának igazgatója irányítása mellett, a nemzetközi hallgatói szervezetekkel (ISSA, DSVS) szoros együttműködésben úgy, hogy támogassa a nemzetközi diákokat a beilleszkedésben, az egyetem által kínált lehetőségek minél teljesebb kiaknázásában. Újdonság az első napot indító Magyarország, Budapest blokk, amelynek általános célja, hogy közelebb hozza az országot és a fővárost, a magyar kultúrát a hallgatókhoz, felhívja a figyelmüket azokra a látnivalókra, értékekre, szépségekre, amiket hazánkban élve érdemes megnézniük, megtapasztalniuk. Külön szekciót kapott a lelki és mentális egészség, miután a téma, ezen belül pedig a stresszkezelés, a szorongás, a depresszió, utóbbiak korai felismerése és az egyetem által kínált pszichológiai támogató szolgáltatások, a kortársak szerepe a korai felismerésben különösen érdekli a hallgatókat. A szekció főszereplői dr. Pászthy Bea, a Gyermekgyógyászati Klinika docense, dr. Sloan Kudrinko, a EUniWell-en belül, a Semmelweis Egyetem által vezetett, az európai EUniWell-partneregyetemekre kiterjedő Mental Health projekt projektmenedzsere (EUniWell tapasztalatok bemutatása), dr. Purebl György, a Magatartástudományi Intézet igazgatója és dr. Kollár János, a Magatartástudományi Intézet docense.

Az első napot záró, How to become future-proof health professionals című blokk azokat az aktualitásokat, lehetőségeket járja körül, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy valóban a legjobb, „jövőálló”, azaz a jövő kihívásai közt jól helytálló, megalapozott elméleti és gyakorlati tudással rendelkező hallgatókat adjon az intézmény a világnak, akik mindenhol képesek megállni a helyüket és elkötelezettek a folyamatos fejlődés, tanulás iránt.

A második nap délelőttje a magyar programhoz hasonlóan hagyományosan a karok prezentációjáé. Előadást tartanak egyebek mellett az egészségügyben zajló digitális transzformációról és a mesterséges intelligencia szerepéről is, a nyári egyetem programját záró Semmelweis Talks vendége pedig dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutató lesz.

A teljes program ide kattintva olvasható

Az elmúlt években – így tavaly is – mind a magyar, mind a nemzetközi program telt házas volt, a szervezők idén is erre, nagyjából 1800 főre számítanak. A Nyári Egyetem akkreditált, választható tantárgyként vehető fel a Neptun rendszerben, a részvételért 1 kredit / nap jár. A kredit megszerzésének feltétele a folyamatos, igazolt jelenlét. A hallgatók az érkezést és a távozást vonalkód leolvasásával tudják igazolni.

 

Szepesi Anita
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.