Összesen 114, magyar, angol és német nyelvű képzésben részt vett fogorvosdoktort avattak fel a Semmelweis Egyetem Budapesti Kongresszusi Központban tartott nyilvános szenátusi ülésén vasárnap. A végzős hallgatókat dr. Merkely Béla rektor, dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja és dr. Ács Nándor, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese fogadta kézfogásával doktortársakká. A végzősök közül 34-en summa cum laude, 74-en cum laude, hatan pedig rite minősítésű oklevelet kaptak.

„Önök egy kivételes hivatást választottak, ám az ide vezető utat nem teljesíthették volna családjuk, barátaik áldozatos támogatása, valamint oktatóik és mestereik türelmes, kitartó tanítása nélkül. Legyenek hálásak ezért! A Fogorvostudományi Kar egyetemünk egyik zászlóshajója. Kimagaslóan jó oktatók, kimagaslóan jó körülmények között, kimagaslóan jó hallgatókat képeznek itt, és utóbbiak közül is a legjobbak azok, akik itt állnak most, és hamarosan kezükbe vehetik diplomájukat” – jelentette ki dr. Merkely Béla rektor az egyetem ünnepi, doktoravató szenátusi ülésén tartott beszédében. Ezt alátámasztandó felidézte, hogy az egyetem több mint 250 éves tradícióval rendelkezik az oktatás, a betegellátás és a kutatás terén, illetve azt, hogy a Times Higher Education legfrissebb, idei rangsora már a világ 250 legjobb intézménye között említi, a Shanghai Ranking szakterületi rangsora szerint pedig az országból egyedül a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Kara fért be a legjobb 200 intézmény közé 2021-ben.

Az itt zajló oktatás színvonalát, nemzetközi elismertségét bizonyítja az is, hogy mind az angol, mind a német nyelvű hallgatók létszáma jelentősen megnőtt az elmúlt években – tette hozzá dr. Merkely Béla. Mindez az előrelépés a folyamatos fejlesztéseknek köszönhető a rektor szerint, ideértve a kurrikulumreform mellett például azt is, hogy 2022-ben a hazai orvosegyetemek közül először a FOK-on vezették be az elektronikus záróvizsgát, illetve a Digitális Fogászati Tervezés szak elindítását. A rektor a fogorvosjelöltek figyelmébe ajánlotta az egyetem szakorvosi képzéseit, PhD-programjait, hozzátéve, hogy a kutatói és az oktatói pályák is nyitva állnak előttük a Semmelweis Egyetemen. „A jó orvos valóban élete végéig tanul, fejlődik, javul. Ehhez pedig a tudásvágy, a nyitottság, a kitartás az üzemanyag. Ezek kellenek ahhoz, hogy évtizedek múlva is készek és képesek legyenek folyamatosan mélyíteni elméleti tudásukat, bővíteni gyakorlati tapasztalataikat” – mondta dr. Merkely Béla.

Úgy fogalmazott, hogy a most kézhez kapott diploma nemcsak a megszerzett tudást igazolja, de egyúttal egy olyan szellemi közeghez, közösséghez tartozást is jelent, ahol hallgatók a szakmai és emberi ismeretek, értékek, kapcsolatok és élmények sokaságát szerezték meg és élték át éveken keresztül. Mindez pedig hozzájárult ahhoz, hogy a Semmelweis Egyetem céljához híven mára nemcsak jó szakemberekké, de tájékozott, lelkiismeretes, felelősségtudatos felnőttekké is váltak a jelenlévők.

Életük egy kiemelkedő állomásához érkeztek, de valójában most indulnak útnak igazán, most kezdődik az orvosi hivatásuk, ami hitünk szerint a legszebb és egyben legfelelősségteljesebb is mind közül. A címmel, amivel a Semmelweis Egyetem ma felruházza önöket, magukra veszik ezt a felelősséget is. Azt kérem Önöktől, viseljék büszkén egy egész életen át!”

– mondta dr. Merkely Béla. Hozzátéve, hogy gondoljanak mindig jó szívvel alma materükre, vigyék jó hírét, bármerre is járnak, mert a vér szerinti kötelék mellett a Semmelweis Családhoz fűződő kötelék is egy életre szól.

Ezt követően Kreuter Patrik fogorvosjelölt terjesztette elő az avatás iránti kérelmet. A végzett hallgatók három nyelven tették le esküjüket. Majd dr. Merkely Béla rektor, dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja és dr. Ács Nándor, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese kézfogással fogadták fogorvosdoktorokká a jelölteket, miután a rektor és a dékán felruházta őket azokkal a jogokkal és kötelességekkel, melyek a fogorvosdoktorokat megilletik.

Vasárnap délelőtt a Fogorvostudományi Kar idei első záróvizsga időszakán oklevelet szerzett összesen 129 hallgatóból 114 végzős vette át diplomáját, utóbbiak közül 30-an az angol, 14-en pedig a német nyelvű képzésen folytatták tanulmányaikat. A frissen felavatott fogorvosok közül 34-en summa cum laude, 74-en cum laude, hatan pedig rite minősítésű oklevelet kaptak.

„Elszaladtak egyetemi éveink. Valószínűleg nem sokszor kérdezik meg tőlünk újra, egy-egy harmatos reggelen a formalinnal telített boncteremben, hogy hány ujjamat mutatom” – idézte fel a magyar nyelvű évfolyamon végzett fogorvosok nevében mondott köszöntőjében dr. Kreuter Patrik az évfolyam legemlékezetesebb élményeit, sikereit és nehézségeit a felvételi értesítő sms-től az alapozó képzésen és az első foghúzáson át egészen a diplomaosztóig vezető útról. Köszönetet mondott a családok és barátok támogatásáért, mivel az áttanult karácsonyok és kihagyott összejövetelek nemcsak a hallgatók részéről követeltek áldozatot. Arról beszélt, hogy bár egy szakasz most véget ér az életükben, mégis, ez ne a búcsú pillanata legyen az évfolyamtársak számára. Úgy fogalmazott:

bármerre is vezetnek útjaink ne feledjük alma materünket, és ha kérdezik büszkén mondjuk: a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának 2023-ban végzett évfolyamába jártam!”

Az angol nyelvű képzésen végzett hallgatók nevében dr. Kudrinko Sloan Siderson idézte fel a tanulmányaik legemlékezetesebb pillanatait, kezdve az első anatómia óra izgalmaival, a koronavírus-járvány jelentette kihívásokig, amelyek akkor borították fel ismét az életüket, amikor egy idegen ország teljesen más oktatási rendszerét végre kezdték megszokni. „Ez volt az az időszak, amikor alkalmi csoporttársakból csapattársakká és családtagokká váltunk, akik a nap és az éjszaka minden órájában támogatták és segítették egymást. Több mint büszke voltam arra, ahogyan mindenki összefogott azokban az években” – mondta dr. Kudrinko Sloan Siderson. Köszönetet mondott azoknak a betegeknek is, akik úgy bíztak meg a külföldi fogorvoshallgatókban, hogy azok magyar nyelvtudása még kialakulóban volt. Felidézte, hogy a Semmelweis Egyetem a nemzetközi oktatás elindulásának 40. évét ünnepli. Azzal, hogy  az oktatási rendszert angol és német nyelvű hallgatókra is kiterjesztette, a világ különböző sarkaiból érkezők számára egyedülálló lehetőséget biztosított az egyetem a fogászat területén való munkához szükséges gyakorlati készségek elsajátítására, amit EU-n belül és kívül is tudnak alkalmazni. Emellett a szakmai tudáson messze túlmutató tudással és tapasztalatokkal gazdagították őket egyetemi éveik, Magyarország pedig ez idő alatt az otthonukká vált, és mindig különleges helyet foglal majd el a szívükben.

A német nyelvű képzésben oklevelet szerzett hallgatók nevében dr. Antonia Christin Menzel és dr. Saskia Michalik mondott beszédet, felidézve, mekkora meglepetést okozott többük számára, hogy noha számos történetet hallottak a szüleiktől a tanulás öröme mellett arról, ez életük legszebb időszaka, első éveiket mégis inkább az áttanult éjszakák jellemezték a nagy bulik és a különféle szabadidős elfoglaltságok helyett. Harmadévesen aztán belátták, mennyire megérte mindez, amikor nehezen megszerzett magyar nyelvtudással már betegekkel foglalkozhattak. Az addig szigorú oktatók, vizsgáztatók pedig a legjobb mentorokká váltak.

Több gyakorlati tapasztalatot szerezhettünk, mint azt bármely német egyetemen tehettük volna. Köszönjük, hogy oly sokszor és váratlanul szinte szó szerint mély vízbe dobtak minket, ezért ma már kevesebb gátlással viszonyulunk a fogorvosi munkához.

Önök nemcsak szakmailag támogattak bennünket és támasztottak elvárásokat velünk szemben, hanem megadták nekünk azt az önbizalmat, bizalmat és biztonságot, amellyel most hivatásunk gyakorlását elkezdhetjük, és remélhetőleg a jövőben is mindig a jó fogat fogjuk kihúzni” – mondták a frissen felavatott fogorvosok. A családtagok támogatásáért is köszönetet mondva kiemelték: „nem adtuk fel álmaink megvalósítását, azt tesszük, amit mindig is szerettünk volna. Mindannyiunknak megvan a lehetősége, hogy gazdagítsa a fogászat világát és számtalan ember életét tegye jobbá. Tekintsétek a Semmelweis Egyetemen szerzett diplomátokat az erő és a siker jelképének. Engedjétek, hogy ez a pillanat szárnyakat adjon nektek, és legyetek mindig büszkék arra, amit elértetek” – mondták évfolyamtársaiknak.

A doktoravatást követően a hagyományokhoz híven több díjat is átadtak. Rektori dicséretben részesült dr. Kudrinko Sloan Siderson. Kiváló tanulmányi eredményéért és kiemelkedő tudományos munkájáért a kar alapítójáról és első dékánjáról elnevezett Balogh Károly Emlékéremben és Jutalomdíjban részesült dr. Kreuter Patrik és dr. Juhász Donát Huba. Kiemelkedő tanulmányi, tudományos és közösségi munkájuk elismeréseként a dr. Máthé Gyula szakorvos emlékére alapított alapítványi díjat dr. Kreuter Patrik és dr. Juhász Donát Huba vehette át. Emellett átadták a Fogorvostudományi Kar elismerő okleveleit is: ezt a dékán szavai szerint a kiemelkedő közéleti tevékenységével, valamint a Fogorvostudományi Kar vezetésével történő példaértékű együttműködésével érdemelte ki dr. Kreuter Patrik és dr. Kudrinko Sloan Siderson.

„Nem mondhatjuk, hogy egyetemi éveik a megszokott úton gördültek úgy, mint órákra járás, otthoni tanulás, bulizás, hiszen félidőben berobbant a pandémia és pillanatok alatt új oktatási és tanulási stratégiát kellett bevezetni, elsajátítani, melyről nem volt korábbi tapasztalatunk sem oktatóként, sem hallgatóként. Sikeresek voltunk ebben, végül csupán egy rövid időre kellett a gyakorlatokat távoktatásban végezni” – említette meg köszöntőbeszédében az évfolyam legnagyobb kihívását dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja. Márpedig a jelenléti oktatás kiemelten fontos a fogorvosképzésben, mivel csak így szerezhetnek a hallgatók elég tapasztalatot ahhoz, hogy a diploma átvételét követően azonnal önálló betegellátást végezzenek. Különösen azóta, hogy a 2019-es kurrikulumreform során az összóraszámon belül 53-ról 68 százalékra emelkedett a gyakorlati képzés időtartamának aránya. „Visszajelzéseik alapján a sikeres reform 2.0-ás verzióján már dolgozunk, hogy a naprakész tudás átadása a mai digitális világ személyi és technikai feltételeinek megfelelően a leghatékonyabban valósulhasson meg” – tette hozzá a dékán.

Szavai szerint az, hogy a karon tanuló több mint ezer hallgató a világ 37 országából érkezett jelzi: a Semmelweis diploma minőségi garanciát jelent a világ számos országában arra, hogy tulajdonosa jól felkészült szakemberként kezeli a pácienseket. A dékán szerint érdemes azonban a szakmai képességek határaival is tisztában lenniük a végzős hallgatóknak, ezért figyelmükbe ajánlotta az egyetem szakfogorvos-képző programját.

Jelenleg 311-en vesznek részt ebben, és többszörös a túljelentkezés a rezidens programokra is, ezért a kar vezetése dolgozik azon, hogy jogszabályok lehetővé tegyék a szakfogorvos-képzési kapacitás bővítését. Az itteni képzés elismertségét jelzi az is, hogy a Magyarországon praktizáló fogorvosok 80 százaléka választja a Semmelweis Egyetemet a kötelező továbbképzések alkalmával is.

„Hivatásunk gyakorlásához élethosszig való tanulásra van szükség és nyitott, alázatos hozzáállásra a tudomány és tapasztalat tényei felé. Csak ez tehet képessé arra, hogy a gyógyító munkánkat valóban a betegeink javára tudjuk végezni” − hívta fel a figyelmet dr. Gerber Gábor. Hozzátéve, hogy a végzett hallgatók Semmelweis alumniként az egyetem nagykövetei lesznek a világban, ezért elvárás feléjük, hogy esküjükhöz híven öregbítsék az orvostudomány és az intézmény jó hírnevét. Ehhez pedig minden támogatást megad a jövőben is a Semmelweis Egyetem. Majd az oktatók nevében is köszönetet mondott a családtagoknak és barátoknak, hogy támogatták a hallgatókat diplomájuk megszerzésében, és hogy osztoznak a siker okozta örömben is. Hozzátette: „ma különösen mélyen tudok osztozni Önökkel ebben az ünneplésben, hiszen saját magam éppen 40 éve vehettem át fogorvosdoktori diplomámat az akkori dékántól, Bánóczy Jolántól. Elképzelni sem tudtam akkor, hogy valaha dékánként fogadhatom majd fogorvosdoktorrá a frissen végzetteket. Kívánom, hogy fogorvosi és személyes hivatásuk lehetőségeit kihasználva, a rászorulók segítésén át jussanak el a csillagokig.”

Az ünnepség a frissen felavatott fogorvosdoktorok kalapfeldobásával, majd az egyetemi vezetőkkel való pezsgős koccintással zárult.

Kiss Melinda Katalin
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.