A posztgraduális képzési program olyan tudást ad, amellyel egész klinikai pályafutásuk során gazdálkodhatnak a résztvevők – emelte ki dr. Merkely Béla rektor. A Harvard Medical School és a Semmelweis Egyetem ösztöndíjprogramjára május 26-ig lehet pályázni.  Olyan, tudományos tevékenység terén tapasztalattal rendelkező fiatal klinikusok, PhD-hallgatók, posztdoktori ösztöndíjasok és rezidensek jelentkezését várják, akik érdeklődnek az egészségügyi kutatások iránt és a klinikumban képzelik el a jövőjüket. A programra péntekig már 65 pályázat érkezett.

A Harvard Medical School és a Semmelweis Egyetem képviselői tavaly decemberben írtak alá egy megállapodást 2023. július 17-én induló, 2026. júniusáig tartó posztgraduális képzési programról, melynek immár megnyílt a regisztrációja is. Az egészségügyi kutatásra és módszerekre koncentráló továbbképzésre olyan fiatal klinikusok, PhD-hallgatók, posztdoktori ösztöndíjasok és rezidensek jelentkezését várják, akik folytattak már tudományos tevékenységet és érdeklődnek a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos készségek fejlesztése iránt.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora rámutatott: a program egyedülálló lehetőséget nyújt a fiatalok számára, az ennek segítségével elsajátított tudásra pedig egész klinikai pályafutásuk során építhetnek a résztvevők.

A továbbképzést elsősorban posztdoktoroknak és azoknak ajánljuk, akik már gyakorlatot szereztek a kutatás területén a PhD-képzésük első két évében, esetleg a Tudományos Diákköri munkájuk során – ők azok, akik a leginkább fel tudják majd szívni azt a tudást, amit a Harvard és a Semmelweis Egyetem nyújt

– emelte ki, hozzátéve: fontos, hogy a jelentkezők a klinikumban képzeljék el a jövőjüket, hiszen a képzés a klinikai kutatásra koncentrál. „A program tematikája rendkívül széleskörű: az epidemiológiától kezdve az ún. kutatói kezdeményezésű vizsgálatok, azaz investigator-initiated trialek tervezésén és megvalósításán át felöleli a klinikai vizsgálatok legfontosabb részeit a hipotézisek felállításától kezdve az adatok rögzítéséig és értékeléséig, valamint a biostatisztikáig. Mindezt ráadásul gyakorlati szemléletmóddal, a klinikailag releváns megoldásokra koncentrálva, szemináriumi előadások, önálló és kiscsoportos munkák, valamint online órák segítségével” – mondta el a rektor.

A programban olyan szakemberektől tanulhatnak a résztvevők, mint dr. David Scott Solomon, a Harvard Egyetem világhírű kardiológus professzora, aki kiemelkedően sok publikációt jegyez az egyik legtekintélyesebbnek számító New England Journal of Medicine szaklapban; vagy dr. Ajay K. Singh, a Harvard Medical School tanulmányokért felelős dékánhelyettese. A Semmelweis Egyetem részéről dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója; dr. Ungvári Zoltán, a Népegészségtani Intézet professzora; valamint dr. Hegyi Péter, a Transzlációs Medicina Központ igazgatója vesz részt a programban.

Dr. Merkely Béla kiemelte: a továbbképzésen nemcsak a világ legjobbjaitól tanulhatnak a résztvevők a klinikai kutatásokról, de remek lehetőséget nyújt tudományos kapcsolatok kialakítására is. „Az olyan, önálló gondolatra épülő klinikai vizsgálatokra, amelyekre a program koncentrál, a jövőben egyre nagyobb szükség lesz, így ezek száma várhatóan tovább emelkedik” – húzta alá, hozzátéve: hazai és európai szinten is grantek és ösztöndíjak támogatják ezeket, de az egészségügyben érdekelt eszközgyártó cégek és gyógyszervállalatok is rendszeresen állnak azok mögé a vizsgálatok mögé, melyek a betegek gyógyításának még jobb és fejlettebb módszereit kutatják.

A Semmelweis Egyetemen folyamatosan növekszik a PhD-hallgatók száma a klinikumban. Az orvos- és egészségtudomány azonban egy egész életre szóló hivatás, épp ezért nem szeretnénk, ha hallgatóink tudományos érdeklődése megszűnne a doktori tanulmányaik után – az ugyanis csak a belépőt jelenti a tudományos világba. A Harvard Medical School-lal közös továbbképzésünk egy olyan komoly tudáscsomagot nyújt, amellyel akár kutatói jövőjüket is megalapozhatják – emellett pedig a Semmelweis Egyetemet is helyzetbe hozhatják, melynek célja, hogy bekerüljön a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye és Európa 5 legjobb gyógyító szakegyeteme közé

– hívta fel a figyelmet dr. Merkely Béla. Mint elmondta, a Harvard Egyetem a világ egyik legjobb egyeteme, amely reputációjával, klinikai kutatásaival is a világ élvonalába tartozik, ezt pedig a rangsorokban elfoglalt előkelő pozíciói is mutatják. A Semmelweisnek régóta meglévő kapcsolatai vannak az intézménnyel, az egyetem munkatársai számtalan közleményt jegyeznek a Harvard kutatóival közösen, ezek a meglévő együttműködések és baráti kapcsolatok pedig most még szorosabbra fűződhetnek. „Az, hogy Európában mi váltunk a Harvard partnerévé, a Semmelweis Egyetem értékét mutatja, és stratégiailag, valamint reputáció tekintetében is rendkívül pozitív fejleménynek számít” – tette hozzá a rektor.

A kilenc hónapos program három rezidens workshopja Budapesten, online és Bostonban zajlik. A képzés tantervéért és megvalósításáért a világhírű amerikai egyetem felel, a Semmelweis Egyetem pedig vállalja, hogy évente 50 gondosan kiválasztott résztvevő részvételi díjának ötven százalékát fedezi, melyre az intézmény 250 ezer dolláros keretet különített el. A programot a környező országokban is meghirdették, így abba a közép-európai régió több országának szakemberei is bekapcsolódhatnak. A kiválasztási folyamatról dr. Merkely Béla elmondta: a motivációt, az eddigi teljesítményt és kutatási tevékenységet, valamint a jelentkezők ajánlóit is figyelembe veszik a döntés során. Akinek első évben nem sikerül bejutnia a programba, az jövőre és két év múlva ismét próbálkozhat, hiszen a továbbképzés három éven keresztül zajlik. Szintén lehetőség van arra, hogy a képzési díj felét vagy teljes részét cégek, támogatók vagy szponzorok biztosítsák a jelentkezők számára.

A programra múlt hét péntekig már 65 pályázat érkezett, jelentkezni idén még május 26-ig lehet.

A jelentkezéseket a következő weboldalon lehet leadni: hms.harvard.edu/Semmelweis, az “Admissions” menüpont alatt. (Amennyiben kérdés merül fel a programmal kapcsolatban, lépjen velünk kapcsolatba e-mailen keresztül: scholarship@semmelweis.hu.)

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem
Borítókép: hms.harvard.edu

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.