A transzplantáció legaktuálisabb kérdéseiről szóló nemzetközi szimpózium, a Transplant Today előadói idén is a terület legnevesebb európai képviselői voltak, akiknek előadásai a téma új indikációiról és legizgalmasabb kihívásairól szóltak.

Idén immár második alkalommal rendezte meg a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) a Transplant Today szimpóziumot, melynek helyszíne a Semmelweis Szalon volt. Az eseményen ezúttal is Európa legjelentősebb transzplantációs személyiségei vettek részt és tartottak előadást.  

Az egész napos nemzetközi szimpóziumot dr. Merkely Béla nyitotta meg. A rektor emlékeztetett arra, hogy 1973-ban indult az első veseátültetési program Magyarországon, amelynek a Semmelweis Egyetem adott otthont, valamint az első szívátültetés, amelyet 1992-ben a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Központban végeztek el. 1994-ben nyílt meg Budapesten a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája, a rákövetkező évben pedig elindult az azóta is sikeresen működő májtranszplantációs program. A koronavírus-járvány tetőpontján az 500. élődonoros vesetranszplantációt végezték el az intézményben. 2021-ben a Transzplantációs és Sebészeti Klinika beolvadt az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikába. Így jött létre a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG), az egyetem egyik legnagyobb fekvőbeteg-ellátó intézménye. „Ennek a klinikának köszönhető, hogy Semmelweis Egyetem a szervátültetések terén ma is vezető szerepet tölt be hazai szinten, és az Eurotransplant országok között is az élvonalba tartozik” – hangsúlyozta a rektor.

A Transplant Today célja és küldetése messze túlmutat a Semmelweis Egyetem falain. Azzal a szándékkal hívtuk életre, hogy valamennyi hazai orvosképző egyetem szakemberének alkalmat teremtsünk a továbbképzésre, a tanácskozásra és arra, hogy tovább építse hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerét

– zárta köszöntőjét Dr. Merkely Béla.

Dr. Szijártó Attila, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatója elmondta: a Transplant Today a szakterület legaktuálisabb kérdéseivel foglalkozik, különös tekintettel az indikációk változásaira és a kihívásokra, amelyekkel a szakembereknek a jövőben szembe kell nézniük. Az idei rendezvény a Semmelweis által szervezett második nemzetközi transzplantációs szimpózium, amely egy kicsit szűkebb szakmai közönséget céloz meg: az előadások elsősorban izgalmas és fejlődésben lévő területekre összpontosítanak, mint például a gyermekek transzplantációja, vagy az AB0-inkompatibilis transzplantációk.

Szerencsére a hazai transzplantációs aktivitás lassan megközelíti a járvány előtti szintet, és a donorfelajánlások minden szerv esetében nőnek. Összességében tavaly 40 élődonoros veseátültetést végeztek az egyetemen, emellett pedig 94 cadaver veseátültetést, 69 májátültetést és 2 hasnyálmirigy-átültetést végeztek 2022-ben. A Semmelweis égisze alatt 40 szív- és 12 tüdőátültetés is megvalósult

– fogalmazott az igazgató.

Ezt követően Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatójának előadása következett, amelyben az Európa Tanács által támogatott kutatás eredményeit mutatta be. Ennek során az Európa Tanács tagországaiban vizsgálták a cadaver donáció elutasításának okait. A kutatás egyik érdekes eredménye volt a feltételezett beleegyezés elvének általánossá válása a korábban donor kártyát használó országokban is.

Umberto Cillo, a Padovai Egyetem professzorának prezentációja az egyik legjobban várt előadás volt, amely közvetlen hangulatú párbeszédet hozott a résztvevők között. A májátültetés és hepatobiliaris sebészet szaktekintélye többek között kitért a májátültetés javallatának változására is. Az eddig általánosan alkalmazott daganatos restrikciós kritériumok helyett egyre inkább tért hódít a daganatok biológiai tulajdonságain alapuló recipiens szelekció.

Fabio Vistoli, a Pisai Egyetem sebészprofesszora a hasnyálmirigy-átültetés olasz eredményeit tekintette át. A mellkasi szervek transzplantációját a Semmelweis Egyetem valamint partneregyeteme, a Bécsi Orvostudományi Egyetem és az Allgemeines Krankenhaus (AKH) professzorai képviselték. A szívátültetést a magyar szívprogram régi támogatója, a Bécsi Orvostudományi Egyetem professzora, Andreas Zuckermann tekintette át, Konrad Hötzeneker a tüdőátültetésről szóló előadását pedig online prezentálta, egyenesen Indiából. Mindkét előadó hangsúlyozta a ma már általánosan használt gépi perfúzió fontosságát a mellkasi szervek esetében. Ez nem csak a felhasználható szervek mennyiségét növeli, hanem tervezhető műtétté teszi magát a transzplantációt is. Sajnos ez a lehetőség még nem áll rendelkezésre a magyar transzplantáció számára, ám bevezetése egyre sürgetőbb feladat és elvárás.

Az ebédszünetet az előadókkal folytatott kötetlen beszélgetés töltötte ki, majd a legnagyobb számban végzett szervátültetés, a vesetranszplantáció szaktekintélyei következtek. Rainier Oberbauer nephrologus hazai konferenciáját megszakítva utazott a Semmelweis Egyetemre és tekintette át az egyre többet alkalmazott vércsoport-inkompatibilis transzplantációkat. Ezt Londonból Frank Dor transzplantációs sebész online diszkussziója egészített ki. A tudományos program utolsó előadása Uts Herden prezentációja volt. Ő sebészként áttekintette a Hamburgban magyar gyermekeken végezett transzplantációkat, melyek szükségszerű és eredményes kiegészítői a hazai programoknak.

Dr. Fehérvári Imre (Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika); Kommunikációs Igazgatóság
Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.