Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet csapatának projektje is nyert a Richter Anna Díj idei pályázatán. A klinikán többek között az anyagcsere-betegeket és családjaikat segítő oktatókonyhát alakítanak ki, a gyógyszertári egység csapata pedig a különböző gyógyszerformák használatáról indíthat ismeretterjesztő videó-sorozatot és vlogot a 4-4 millió forintos díjból.

Öt kategóriában összesen 20 millió forintot nyertek el a Richter Anna Díj idei nyertesei. A Semmelweis Egyetemről két csapat, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet projektje is elvitte a 4-4 millió forintos fődíjat.

A Richter Anna Díj az egészségügy, oktatás és gyógyszerészet területein dolgozó nők és csapataik kreatív, újszerű ötleteinek megvalósítását tűzte ki célul, melyek jobbá teszik e hivatást gyakorlók, páciensek, diákok életét. Az ünnepélyes díjátadó gálán Orbán Gábor vezérigazgató, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány elnöke is köszöntötte a döntősöket – áll a díjkiosztó gála kapcsán kiadott közleményben.

Évente ezernél is több, anyagcsere-betegségben érintett pácienst és családjukat segítheti a díjon elnyert összegből megvalósítandó Oktatókonyha. Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán kialakítandó, modern eszközökkel, köztük egy speciális labortechnikai berendezéssel is felszerelt okos helyiség a betegek mellett az egyetemi hallgatók előtt is nyitva áll majd. Ahogy a projektet bemutató cikkben Kiss Erika dietetikus, táplálkozástudományi szakember, a csapat vezetője elmondta, a konyha nemcsak a páciensek, de a hallgatók oktatásának is helyszíne lesz. Az új helyiségben szemléletesen tudják majd bemutatni és betanítani a speciális diétát, amelyet szakemberek felügyelete mellett, mégis élményszerűen sajátíthatnak el az érintettek, családtagjaik, valamint a hallgatók.

Hiteles forrásból származó, könnyen befogadható információkkal segíti majd elsősorban a fiatal szülőket a díjazott Gyógyszer VloggerKids projektben megvalósuló edukációs videókkal és vloggal az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet csapata. A dr. Somogyi Orsolya szakgyógyszerész által vezetett, öttagú szakembergárda elsősorban az első gyermekes szülőknek ad praktikus tanácsokat, szemléletes útmutatót a nem hagyományos gyógyszerek felhasználása, adagolása kapcsán. Ahogy dr. Somogyi Orsolya a pályázatukat bemutató korábbi cikkben kifejtette: főleg a gyermekgyógyászatban egyre több új készítmény, nem megszokott gyógyszerforma kerül forgalomba és ezek használata sokszor bizonytalanságot okoz, főként a fiatal, első gyermekes szülőknél. Innen jött az ötlet, hogy szemléletes formában mutassák be, hogyan kell alkalmazni például egy inhalátort vagy mire kell figyelni a különféle szuszpenziók vagy antibiotikumok adagolásakor.

A Richter Anna Díjat elnyert projektek, így a Semmelweis Egyetemen megvalósuló Oktatókonyha, illetve Gyógyszer VloggerKids előrehaladását a tervek szerint 2022 őszén kisfilmekben mutatják majd be a szervezők.

Fekete-Obreczány Éva
Fotó: Richter Anna Díj

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.