Jubileumi rendezvénnyel ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját a Pulmonológiai Klinika. Az eseményen több tudományos előadás is elhangzott, köszöntőt mondott dr. Merkely Béla rektor, dr. Pavlik Lívia kancellár, dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, valamint dr. Ács Nándor, az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) dékánhelyettese. Az ünnepségen visszatekintettek az elmúlt 80 év kihívásaira, megemlékeztek az alapítókról, illetve az elmúlt évek szakmai és infrastrukturális fejlesztéseire is kitértek.

Dr. Merkely Béla a klinika fennállásának 80 éves jubileumi ünnepségén tartott beszédében felidézte, hogy a tüdőgyógyászat 1942-ben vált az orvosi oktatás részévé itt, a Semmelweis Egyetemen – ekkor alapították meg a Tüdőgyógyászati Tanszéket. A rektor több, az intézményben történt változásról is megemlékezett: a klinika 2019 nyarán költözött mai helyére, a Tömő utcai épületbe, amit azonban a COVID-19 miatt nem volt mód megünnepelni – idézte fel. A Semmelweis Egyetem hamar a vírus elleni harc élére állt, a Pulmonológiai Klinikára pedig az első pillanattól fogva erős bástyaként számíthattunk: dr. Müller Veronika vezetésével a Tömő utcai járványtömb egy nemzetközi szinten is egyedülálló COVID-ellátó intézménnyé vált – húzta alá a rektor. Hozzátette, a klinikán mindezek mellett sem állt meg az élet: folyamatosan zajlott a betegágy melletti oktatás, és a magas színvonalú kutatómunka is. Elkészült a rehabilitációs részleg, amely már munkába is állt, tavaly év végén pedig egy KEHOP-fejlesztésnek köszönhetően új nyílászárókat és szigetelést kapott az épület – sorolta az elmúlt időszak fejlesztéseit.

Dr. Merkely Béla kiemelte, a kollégák ma már a 21. századi tüdőgyógyászat követelményeinek megfelelő körülmények között, multidiszciplináris környezetben, a társszakmák közvetlen közelében dolgozhatnak itt.

Az intézmény többek között pulmonáris hipertónia-centrumként, az intersticiális tüdőbetegek kiemelt ellátóhelyeként működik, ahol alváslabor, onkológiai betegellátás és egy jól felszerelt non-invazív osztály is elérhető –mutatott rá.

A klinika élén ráadásul egy olyan lelkiismeretes, felkészült és alázatos vezető áll, akinek személye garancia arra, hogy a Pulmonológiai Klinika fejlődése töretlen maradjon és a jövőben egy európai szinten is jelentős tudáscentrummá váljon – fogalmazott dr. Merkely Béla. Hozzátette, a levegőminőség romlása, a klímaváltozás kártékony hatásai a jövőben várhatóan még nagyobb terheket rónak majd az intézményre – a klinika azonban már bizonyította, hogy a Semmelweis Egyetemhez hasonlóan épp a legnehezebb időkben képes előrelépni.

Dr. Pavlik Lívia kancellár köszöntőjében az elmúlt időszak infrastrukturális fejlesztéseit elevenítette fel. Elmondta, 1,8 milliárdos forrásból újult meg a klinika Tömő utcai épülete, hozzátéve, hogy az épület funkcionalitásával kapcsolatos munkálatok még mindig zajlanak. Pályázati forrásból megvalósult a teljes épület nyílászáró cseréje, illetve a külső hőszigetelés. Kialakították a nemzetközi szinten is kiemelkedő bronchológiai műtőblokkot, továbbá a végéhez közelít a légzőszervi rehabilitációs részleg átadása is. Kiemelte, a soron következő beruházás a fűtési és légrendszerek korszerűsítése lesz. Mint arra rámutatott, a fejlesztések egy jelentős része folyamatos betegellátás mellett zajlik, ezért köszönetét fejezte ki a klinika dolgozóinak kitartásukért és alkalmazkodóképességükért.

Dr. Szabó Attila, a Klinikai Központ elnöke, klinikai rektorhelyettes köszöntőjében rövid áttekintést adott a szakterület elmúlt 80 évéről. Rámutatott, a klinika megalapításának évében, 1942-ben az akkor még gyógyíthatatlan tuberkulózisos betegek kezelése jelentette a legnagyobb kihívást. A következő évtizedekben a TBC lassan visszaszorult, de még ma sem tűnt el teljesen, ugyanakkor olyan új betegségek jelentek meg mint az asztma, a COPD, és egyre inkább előtérbe kerültek a tüdőt érintő daganatos megbetegedések is. A klinika a következő évtizedekben ezek gyógyításával, illetve az ezekkel kapcsolatos kutatásokkal foglalkozott. A 21. században továbbra is komoly feladatot jelent az onkológiai betegek ellátása, itt azonban számos változás következett be mind a diagnosztika, mind a terápia területén – mutatott rá a rektorhelyettes, kiemelve, hogy az asztma ellátása továbbra is fontos, azonban a kórházi kezelések száma – köszönhetően a terápiás lehetőségeknek – nagymértékben lecsökkent. A dohányzás, a légszennyezettség, illetve a koraszülött túlélés javulása új kihívásokat teremtett a pulmonológia számára, hiszen megjelentek a fiatal, nemdohányzó COPD-s betegek és egyéb kórképek, mint például intersticiális tüdőbetegségek.

Dr. Szabó Attila szólt arról is, hogy a klinika betegellátásának fejlődése mellett jelentős előrelépés történt az oktatás és a kutatás terén is, új innovatív fejlesztések zajlottak az elmúlt években; nőtt a publikációs aktivitás, folyamatos a PhD-hallgatók képzése.

A Pulmonológiai Klinika vezető szerepet játszik hazánkban a tüdőgyógyászati kórképek diagnosztikájában és kezelésében, tudományos tevékenysége nemzetközi szinten is ismert és elismert; oktatási tevékenysége pedig a hallgatók által is magasan minősített

– fogalmazott a rektorhelyettes.

Dr. Ács Nándor, az Általános Orvostudományi Kar dékánhelyettese az elmúlt időszak szakmai csúcsteljesítménye között említette a Magyarországon világszínvonalon művelt tüdőtranszplantáció előtt álló és transzplantált betegek gondozását. „Az elmúlt öt évben két baljós esemény is kísértette a klinikát, amelyeket mégis sikeresen és előre lépve küzdött le a klinika közössége. Először a hirtelen kiköltözés a korábbi épületből, majd a koronavírus világjárvány, amely a legnagyobb terhet az intenzív osztályok mellett a pulmonológiára helyezte” – világított rá a dékánhelyettes.

Az ünnepség további részében tudományos előadások hangzottak el, elsőként dr. Müller Veronika intézetigazgató beszélt az elmúlt öt év szakmai és infrastrukturális fejlesztéseiről, melyben megemlékezett a nagy elődökről, volt klinikaigazgatókról és az általuk létrehozott legfontosabb fejlesztésekről. A szakmai fejlődésre térve hangsúlyozta a graduális oktatás átalakulását, az elmúlt öt évben blokkoktatás keretében tanítják a tüdőgyógyászatot a mellkassebészettel komplex egységben. A posztgraduális oktatást segíti a nagy Pulmonológiai könyv, illetve számos célterületi szakkönyv, melyek létrejöttéhez a klinika dolgozói szerkesztőként vagy fejezetek szerzőiként járultak hozzá – mutatott rá. Mint hangsúlyozta, a tudományos teljesítmény szinten tartása és tovább erősítse kiemelt feladat, több nagy kutatási projektbe is bekapcsolódtak, főleg a COVID kapcsán.

Galéria

13kép

A program további részében szó volt még a tüdőrák ellátásának fejlődéséről, a nem invazív légzéstámogatásról, a ritka tüdőbetegségek ellátásáról, az invazív tüdőgyógyászati diagnosztikáról, a légzőszervi rehabilitációról, az obstruktív tüdőbetegségekről, mint a COPD és a sportolói asztma, a tüdőbetegek szakdolgozói ellátásáról. Új kutatási eredményeket is bemutattak az intersticiális tüdőbetegségek korszerű terápiájában. Végezetül a COVID eredményeket, az alsó légutak és a tüdő fertőző betegségeinek kihívásait ismertették.

Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.