A Semmelweis Egyetem ad otthont az 50. Medikus Kupának, amelyet március 31. és április 2. között rendeznek meg. A háromnapos rendezvényen négy egyetem több száz hallgatója méri össze tudását öt sportágban. Tavaly a Semmelweis sportolói nyerték az összesített versenyt Pécsett.

1968-ban Dr. Dani Vilmos és Dr. Sahin Tóth István szegedi egyetemisták kezdeményezésére kosárlabdatornát rendeztek Szeged és Budapest orvostanhallgatói. Ezt olyan siker koronázta, hogy a következő évben futballban, 1970-ben kézilabdában, 1971-ben pedig röplabdában is összemérték tudásukat. Ezek a mérkőzések tekinthetők a Medikus Kupa elődjének; annak hivatalos időszámítása 1972-re tehető, akkor állandósultak a sportágak és a résztvevő egyetemek.

Immár fél évszázada az egyetemi év egyik legjobban várt eseménye a Medikus Kupa, ahol az ország négy egyetemének hallgatói küzdenek meg egymással (Semmelweis Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem). A csapatokban orvostanhallgatók és az egészségügyi felsőoktatási képzésben résztvevő hallgatók játszanak. Öt sportágban (kézilabda, kosárlabda, röplabda, kispályás labdarúgás, vízilabda) rendeznek mérkőzéseket.

Kézilabdában, kosárlabdában és röplabdában férfi és női csapatok egyaránt indulnak, a kupa történetében először tavaly labdarúgásban is rendeztek női meccseket. Idén egy új sportág is bemutatkozik, a grundbirkózás, de az nem része a pontversenynek. Nem jellemző, de a mérkőzéseken profi sportolók is szerepelhetnek, azt azonban korlátozzák, hogy egyszerre hányan léphetnek pályára. A játékvezetőket az adott szakszövetségek delegálják.

A helyszín és vele a házigazda szerep évről-évre rotálódik az orvostudományi egyetemek között. A háromnapos rendezvénynek idén a Semmelweis Egyetem ad otthont március 31. és április 2. között. A mérkőzések a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, illetve az FTC-MVM Népligeti Sportközpontban lesznek.

„A Semmelweis Egyetem amellett, hogy az ország és a régió legkiválóbb orvos- és egészségügyi egyeteme, sport terén is jelentős tradíciókkal rendelkezik. Hallgatóinknak a legtöbb karon a képzés teljes ideje alatt kötelező testnevelésórái vannak, amelyek során több sportágban kipróbálhatják magukat. Egyetemünknek saját röplabda-, kosárlabda-, kézilabda-, futsal-, cheerleader- és vízilabdacsapata is van, a Semmelweis Egyetem Sport Klub szintén számtalan lehetőséget kínál. Fontosnak tartjuk, hogy ne csak kiváló, lelkiismeretes szakembereket képezzünk, de hallgatóink a tanulmányaik mellett is hasznosan és egészségtudatosan töltsék szabadidejüket. Tapasztalataim szerint a sport életre nevel, a csapatsport pedig megtanít másokért felelősséget vállalni és közösségben gondolkodni” – magyarázta dr. Merkely Béla rektor.

A szervezés koordinátora a Semmelweis Egyetemen Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes stábja. Az egyetemi alkalmazottak, a HÖK-tagok, a szervezésben résztvevő hallgatók és önkéntesek hónapokkal a Kupa előtt elkezdtek azon dolgozni, hogy a lehető legnagyobb élménnyel ajándékozhassák meg a résztvevőket és a közönséget. 

„A Semmelweis csapatának kabalaállata az oroszlán. A figura megjelenik a versenyzői és szurkolói felületeken, a pólókon, a sálakon. A mérkőzéseken a játékosokat egyetemi cheerleaderek biztatják, és kedvcsinálóként ámulatba ejtő akrobatikus elemeket mutatnak be, produkciójuk a záró ceremóniának is szerves része” – mondta honlapunknak Várszegi Kornélia, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sportközpontjának igazgatója.

A tavaly áprilisban Pécsen megrendezett a 49. Medikus Kupán a Semmelweis Egyetem négy kategóriában és az összesített versenyben is győzedelmeskedett. A mindent eldöntő végső pontokat a férfi kosárlabdacsapat szerezte, amelynek tagjai az utolsó másodpercekben szerezték meg a győzelmet a Debreceni Egyetem ellen.

„Hazai pályán nagyon készülünk a címvédésre. Ez óriási motiváció a hallgatóknak” – mondta Várszegi Kornélia.

Kiss Gábor
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.