A Semmelweis Egyetem mintegy 50 hallgatója vett részt a Vöröskereszt projektjében, amelynek célja az ukrán menekültek megsegítése. Az önkéntesek a többi között közreműködtek a Magyarországra érkezők életfunkciós méréseinek felvételében, a betegek osztályozásában, és fizikális vizsgálatokat végeztek a magyar-ukrán határnál fekvő Záhonyban.

„2022 áprilisában egy japán barátommal, Kai Shiidával úgy gondoltuk, hogy tennünk kellene valamit az ukrajnai háború elől menekülő emberekért. Rengetegen érkeztek akkoriban Záhony városába, így arra gondoltunk, hogy néhány diákkal elmehetnénk kis csoportokban, hogy segítsünk nekik az ukrán határnál. Így kezdtünk el együttműködni a Vöröskereszttel” – idézi fel a kezdeteket Erdei Kata. Az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) ötödéves hallgatója az egyik szervezője a Semmelweis-hallgatók önkéntes missziójának.

Először egy japán egyesület, az AMDA tagjaival beszéltek arról, hogy elindítsák a projektet. Az egyetem rektorához fordultak támogatásért, és a külföldi Semmelweis-hallgatók egyesülete (ISSA) közreműködésével elindították a missziót. „A közösségi oldalakon és az ISSA honlapján keresztül gyűjtöttük a résztvevőket, megszerveztük az utakat, rögzítettük a feladatokat, és a hallgatók első csoportja tavaly júniusban ment először Záhonyba” – magyarázta Erdei Kata.

„A Záhonyban töltött néhány nap igazán jót tett a szívemnek, csodálatos volt megismerkedni a vöröskeresztes önkéntesekkel. Minden nap korán keltünk, és elmentünk a Vöröskereszt székházába, ahol újrarendeztük a gyógyszerkészleteket, segítettünk megmérni a beérkező betegek életfunkciós paramétereit, és játszottunk a gyerekekkel, akik Ukrajnából érkeztek, vagy oda tartottak vissza. A vonaton hazafelé Budapestre csak arra tudtam gondolni, hogy mennyire hálás vagyok a lehetőségért, hogy ott lehettem, és átélhettem az önkéntesség élményét” – mesélte honlapunknak Chen Yu Hua, az ÁOK ötödéves kínai hallgatója.

A projektben többnyire az egyetem angol nyelvű képzésében részt vevő külföldi hallgatók vettek részt, 2-3 fős csoportokban. A tavaly nyári indulás óta szinte minden héten voltak önkéntesek Záhonyban. Életbevágóan fontos segítséget nyújtottak az orvosoknak a határon. Megmérték a betegek életfunkcióit, segítettek a triázsban, elvégezték a betegek fizikai vizsgálatát, beszélgettek a betegekkel és gyermekeikkel, hogy megnyugtassák őket, biztonságos helyre érkeztek.

Ali Alfarwi is részt vett az önkéntesek záhonyi missziójában. Az ötödéves szíriai ÁOK-hallgató honlapunknak elmondta, hogy minden nagyon jól szervezett volt a határon túlról érkezők számára. „Egész nap a triázsközpontban voltunk, együtt dolgoztunk a többi önkéntessel és a Vöröskereszt felügyelőivel. A betegek minden szükséges információt egy helyen kaptak meg. Egész családok is jöttek, mindenki nagyon barátságos és kedves volt. A gyerekek nagyon aranyosak voltak, sok képet rajzoltak nekünk, hogy köszönetet mondjanak” – emlékszik vissza Ali.

Az utóbbi hónapokban egyre kevesebb menekült érkezik Magyarországra Ukrajnából, így az önkéntesek munkája nem nélkülözhetetlen, de a Semmelweis-hallgatók továbbra is kapcsolatban állnak a Vöröskereszttel, és szükség esetén készek folytatni a munkát Záhonyban. Tervezik más projektek megvalósítását is Magyarország különböző pontjain.

A Semmelweis Egyetem több területen is segíti az Ukrajnából érkező menekülteket, nem csak azzal, hogy egészségügyi ellátást nyújt nekik. Az egyetem az orvos- és egészségtudományok, valamint a betegellátás területén dolgozó hallgatóknak, kutatóknak és oktatóknak lehetőséget nyújt arra, hogy magyar, angol vagy német nyelven folytassák munkájukat és tanulmányaikat.

Kiss Gábor
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.