Idén ünnepeljük Richter Gedeon születésének 150. évfordulóját. A Semmelweis Egyetem és a Richter Gedeon Nyrt. közös előadássorozata legutóbbi rendezvényének témáját ez az alkalom inspirálta.

Különleges időutazáson vehettek részt a 2022. október 18-ai Richter Tudós Klub résztvevői. A Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbje (NET) dísztermében egy helyen és időben elevenedett meg a magyar gyógyszeripar múltja és jövője.

Ahogyan a jubileumhoz kapcsolódó programot megnyitó dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntőjében elmondta: az egyetem és a Richter Gedeon Nyrt. nagyon régóta és ezer szállal kötődik egymáshoz. Rámutatott: Richter Gedeon – Szentgyörgyi Alberthez hasonló – diplomáját is az egyetem jogelődjén szerezte, majd kutatásai során számos egyetemi intézettel működött együtt.

„Intézményeink olyan közös értékek mentén működnek, mint az emberek egészségének szolgálata, a stratégiai gondolkodás, a kiválóságra való törekvés. Tevékenységeinkben fontos szerepet tölt be a kutatás-innováció. A Richter és a Semmelweis Egyetem szoros kapcsolatát a jelenben is igyekszünk ápolni: 2019-ben stratégiai együttműködési megállapodást kötöttünk, melynek keretében PhD-hallgatóknak szóló ösztöndíjprogram, valamint tehetséggondozó pályázat indult. A gyógyszerészképzés megújítása és az egyetemen megvalósuló kutatás-fejlesztési tevékenység terén is közösen dolgozunk. 2008 óta 11 kutatási együttműködésünk volt, jelenleg is több pályázatunk fut és munkabizottságok működnek a további kooperáció kialakítása érdekében” – sorolta a rektor.

Dr. Merkely Béla rámutatott: az egyetem számos saját szervezésű programmal csatlakozott a Richter 150 jubileumhoz, példaként kiemelve a Nyári Egyetemen rendezett filmvetítést és kerekasztal-beszélgetést, valamint a nemrég megalapított, Richter Gedeonról elnevezett tudományos jutalomdíjat is.

„Emellett terveink között szerepel egy Richter-tanszék létrehozása is, amely a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés aktuális kérdéseivel foglalkozna” – fűzte hozzá a rektor.

A 121 éves múltra visszatekintő Richter Gedeon Gyógyszergyárat bemutató előadásának bevezetőjében Bogsch Erik  elnök a cég nevében gratulált a Semmelweis Egyetem legfrissebb, a Times Higher Education rangsorban elért 236. helyéhez rámutatva, hogy a gyógyszerészet sikeréhez is elengedhetetlen a lehető legmagasabb színvonalú egyetemi oktatás. A gyógyszergyár alapító névadójára, a 150 éve, 1872. szeptember 23-án született Richter Gedeonra emlékezve Bogsch Erik elmondta: Richter amellett, hogy a Semmelweis Egyetem jogelődjén végzett, de mint üzletember is bölcsen, pont az intézménnyel szemben, a Márton utca sarkán vette meg 1901-ben patikáját, felismerve, hogy mennyire fontos az egyetemmel és az orvosokkal ápolt jó kapcsolat. 

„Azt mondhatjuk, hogy cégünk sikerességének legfőbb kritériumai az innováció, és a nemzetközi értékesítő hálózat” – fogalmazott Bogsch Erik.

Előadásában az elnök ismertette a Richter portfóliáját, legutóbbi eredményeit, hangsúlyozva, hogy a Richter Gedeon Nyrt. az egyetlen, független, Magyarország-központú gyógyszercég. Bemutatta a Richter három jelentős stratégiai területét, az originális kutatást, a biotechnológiát és a nőgyógyászatot; a területeken kifejlesztett legfontosabb készítményeket, az azokkal elért főbb eredményeket. Az originális kutatásról szólva Bogsch Erik elmondta, hogy a területen több mint ezer kutatót foglalkoztatnak, és tavaly több mint 61 milliárd forintot fordítottak kutatás-fejlesztésre. A biotechnológia kapcsán leszögezte: a sikerek érdekében nemzetközi partnerségek építésére, és kiaknázására van szükség. A nőgyógyászati portfóliót illetően rámutatott, hogy a hölgyeket a tinédzserkortól a változókorig ki tudják szolgálni megfelelő készítményekkel.

A Richter által alapított díjak között az elnök kiemelte a kémia és a biológia tanárok munkájának elismerésére alapított életműdíjat. A cég társadalmi szerepvállalásáról szólva bemutatta az Egészségváros elnevezésű, a lakosságot megszólító kezdeményezést, valamint a Richter Anna díjat.

„Mit ad a Richter a magyar gazdaságnak? Egyértelműen kiemelkedő vállalati innovációs bázist, valamint erős szellemi hozzáadott értéket, hiszen körülbelül 6000 főt foglalkoztatunk, de a különböző beszállítói hálózatok révén mondhatjuk, hogy körülbelül 18 ezer fő, akiknek a tevékenysége valamilyen módon a Richterhez kapcsolódik” – részletezte előadásának záró részében Bogsch Erik.

Richter Gedeont és a kora magyar gyógyszeripart mutatta be előadásában dr. Dobson Szabolcs, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara Gyógyszerészeti Intézetének címzetes egyetemi docense, aki Richter Gedeon korát meghaladó személyiségét, szakmaiságát hangsúlyozta. Ismertette Richter életútját, tevékenységeinek mérföldköveit, számos történeti csemegével, köztük korabeli hirdetménnyel, cikkel színesítve mutatta be, hogyan lett a közforgalmú gyógyszerészből sikeres gyógyszergyárossá Richter Gedeon. Elmondta: bár nem Richter volt az első hazai gyáralapító, azonban ő volt az eső, aki feladta a közforgalmú gyógyszerészetet, hogy kizárólag a gyógyszergyár vezetésével foglalkozzon. Előadásában a gyáralapító szakmai tevékenysége mellett Dobson Szabolcs közelebb hozta a hallgatósághoz Richter személyiségét is.

Galéria

7kép

A Richter Tudós Klub októberi programját lezáró előadásában a gyógyszeripar elkövetkező néhány évét, évtizedét minden bizonnyal meghatározó trendekről beszélt dr. Pataki Hajnalka, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Szerves Kémia és Technológiai Tanszék adjunktusa. Az irányvonalak felvázolása, bemutatása mellett példákkal is illusztrálta, hogy elsősorban a gyógyszergyártási technológiák terén milyen innovációkra számíthatunk, és melyek azok, amelyek a legfontosabb kutatási irányokat jelentik. Ismertetőjében Pataki Hajnalka rámutatott, hogy a törekvések összhangban vannak az ipar 4.0 koncepciójával, amely kimondja, hogy a jövő okos gyógyszergyárai olyan technológiákat kell, hogy alkalmazzanak, ahol a termelési folyamatok kommunikációja hálózatba kötött okos eszközökkel zajlik, és az egyes folyamatok virtuális másának megalkotásával, valós kísérletek végrehajtása nélkül válik lehetővé a fejlesztés.

Fekete-Obreczány Éva
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.