A Semmelweis Egyetem vezetése és a Kulturális és Innovációs Minisztérium delegációja bejárás keretében tekintette meg a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratóriumot a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán.

A Semmelweis Egyetem vezetésével idén megalakult Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium célja, hogy az öregedéssel és az aktív sporttevékenységgel összefüggő kardiovaszkuláris folyamatok hátterében álló kórélettanimechanizmusokat kutatva, annak eredményeire építve új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen. A projektet ebben a cikkünkben mutattuk be részletesen.

Dr. Merkely Béla rektor és dr. Radovits Tamás, a Kardiológiai Tanszék egyetemi docensének vezetésével a Kulturális és Innovációs Minisztérium delegációja bejárás keretében tekintette meg a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium kutatóhelyeit és eszközeit a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán. Dr. György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár és Bódis László helyettes államtitkár a Juhász-Nagy Sándor Tudományos Kutatólaboratóriumot, a Gloviczki Péter Műtőt és a műtéti épületet, az új kutatólabort, a hibrid műtőt, valamint a CT és MR laborokat látogatta meg.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika a Semmelweis Egyetem zászlóshajója, ahol mindig nagy kutatási projektek zajlottak

– fogalmazott köszöntőjében dr. Merkely Béla, hozzátéve: a klinika az egyetem kutatási tevékenységének 20%-áért felelős. A rektor kiemelte: a Nemzeti Kardiovaszkuláris Program a Nemzeti Szívprogram speciális folytatása, amit annak eredményei és tapasztalatai alapján építettek fel. Felhívta a figyelmet az intézmény felsőoktatási rangsorokban elért teljesítményére: a Times Higher Eduation (THE) legfrissebb világrangsorában első magyar egyetemként bekerült a top 250-be; a „US News Best Global Universities” 2022-es rangkingjében pedig Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer területen az 55. helyre rangsorolták. A rektor kiemelte a projektben résztvevő partnereket, a Szegedi Tudományegyetemet, a 3DHISTECH Fejlesztő Korlátolt Felelősségű Társaságot, a Neumann Medical Korlátolt Felelősségű Társaságot, valamint a PHARMAHUNGARY 2000 Kísérletes és Klinikai Kutatásfejlesztési Korlátolt Felelősségű Társaságot is.

Dr. György László innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár beszédében kiemelte: a cél az, hogy olyan körülményeket teremtsenek a magyar egyetemeken és kutatóközpontokban, hogy onnan Nobel-díj várományosok és Nobel-díjasok nőjenek ki. „Arra szeretném ösztönözni az itt ülő PhD-hallgatókat és friss PhD-sokat, hogy ilyen távlatban gondolkodjanak és így fogalmazzák meg igényeiket, kutatási céljaikat is” – húzta alá. Másik fontos cél, hogy 2030-ra legyen egy magyar egyetem a top 100-ba, erre pedig a Semmelweis Egyetemnek van a legnagyobb esélye – húzta alá, hozzátéve: tudománydiplomáciában igyekeznek segíteni az egyetemet céljai elérésében. A Magyarországon folyó kutatásokkal kapcsolatban kiemelte: fontos szempont, hogy mi az, amelyben jók vagyunk és kitörési pontot jelenthet, és az is lényeges, hogy nekünk magyaroknak és a világnak is szüksége legyen az ezzel kapcsolatos tudásra.

A köszöntőket követően dr. Merkely Béla rektor projektbemutató előadásban ismertette a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratóriumot.

 

Az NKL Projektről bővebb információ az alábbi linken olvasható.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.