A Semmelweis Egyetem vezetésével megalakult a Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium, amelynek célja, hogy az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek hátterében álló kórélettani mechanizmusokat kutatva, annak eredményeire építve új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen. A nagyszabású projekt összesen 5,449 Mrd Ft összegű vissza nem térítendő támogatásban részesül Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz forrásból és hazai központi költségvetési előirányzatból. A megvalósításra létrejött öttagú konzorcium vezetője a Semmelweis Egyetem, további tagjai a Szegedi Tudományegyetem, a 3DHISTECH Fejlesztő Kft., a Neumann Medical Kft., valamint a PHARMAHUNGARY 2000 Kft. Az NKL Projekt szakmai vezetője dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

A kiemelt társadalmi célú Nemzeti Kardiovaszkuláris Laboratórium Projekt (NKL Projekt) 2022. március 1. és 2026. február 28. között a Széchenyi Terv Plusz program keretein belül valósul meg, RRF-2.3.1-21-2022-00003 projekt azonosítószámmal.

Az öt tagból álló konzorciumi együttműködés a tagok kutatás-fejlesztési szellemi és fizikai erőforrásainak összehangolásával azon dolgozik, hogy az öregedéssel összefüggő kardiovaszkuláris betegségek kialakulásában szerepet játszó kórélettani mechanizmusok forradalmian új szemléletét kutassa és annak eredményeire építve új, innovatív prevenciós, diagnosztikai és terápiás eljárásokat fejlesszen ki.

A NKL Projekt három kutatási pillérre épül, amelyek mindegyike alapvetően járul hozzá ahhoz, hogy csökkentse a szív és érrendszeri megbetegedések számát, ezzel együtt ne csak a lakosság születéskor várható élettartama, hanem az egészségben eltöltött életévek száma is növekedjen. A projektben új kardiovaszkuláris egészségfejlesztési- és betegségmegelőzési programokat is kidolgoznak majd.

Az NKL Projekt „klinikai-epidemiológiai” pillérének célja feltérképezni a COVID-19 fertőzés potenciális közép- és hosszútávú kardiovaszkuláris hatásait, multimodális klinikai- és részletes utánkövetéses eljárással. A pillér részeként a konzorciumi tagok szeretnék lezárni a BUDAPEST Upgrade CRT nemzetközi klinikai vizsgálatot, aminek eredményei alapján új szakmai irányelvek kidolgozására is sor kerül. Az „innovatív gyógyszer-biotechnológiai fejlesztési” pillér keretében többek között meglévő gyógyszerek újrapozícionálását végzi majd a konzorcium. Az „orvostechnikai és diagnosztikai eszközök, adatbázisok fejlesztése” pillér célja új eszközök és – a hozzá kapcsolódó szoftverrel – a biológiai kor meghatározására alkalmas laboratóriumi teszt létrehozása.

Az NKL Projektről bővebb információ az alábbi linken olvasható.

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.