Az 1962-ben végzett fogorvosok gyémántdiplomát, az 1972-ben diplomázók aranydiplomát vehettek át a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karán. A jubilánsokat dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes, és dr. Gerber Gábor dékán köszöntötte. Az eseményen elhangzott, a Semmelweis Egyetem mai elismertségéhez az akkor végzettek is nagyban hozzájárultak, többen közülük az egyetem oktatói, különböző tisztségviselői és vezetői lettek.

Az önálló fogorvosképzés 1952-ben, 70 évvel ezelőtt jött létre, három évvel később, 1955-ben alakult meg a Fogorvostudományi Kar. Az 1962-ben diplomát szerzők nyolcadikak voltak a kar életében. 1972-ben, mikor a mostani aranydiplomások végzettséget szereztek, már nagykorú volt a képzés. Ők már az úgynevezett „nagy évfolyamok” közé tartoztak – mondta el köszöntőjében dr. Hermann Péter, oktatási rektorhelyettes, egyetemi tanár, a Fogpótlástani Klinika igazgatója.

Az önálló, saját tanrend szerinti fogorvosképzés megalapítása egész Európában úttörőnek számított. 1962-ben és 1972-ben is csak két helyen oktattak fogorvostanhallgatókat itthon: Budapesten és Szegeden. Az olyan fejlettebb európai országokban, mint Spanyolország, Olaszország vagy Portugália is, csak a 80-as években alakult meg a saját kurrikulumú oktatás. Ausztriában a 90-es évek második felétől létezik önálló fogorvosképzés – emelte ki a rektorhelyettes. Hozzátette, az hogy a fogorvosképzés tematikája kiforrott tanrend lett, a most jubileumi díszoklevelet átvevő kollégák érdeme is. Példájuk nyomán lett jobb és jobb a kurrikulum, és ezért mindenképp köszönet illeti mindkét évfolyamot.

Aranydiplomát vett át dr. Gera István, a kar egykori dékánja, aki amellett, hogy két cikluson keresztül állt a kar élén, egy új diszciplínát honosított meg és vezetett be Magyarországon, valamint alapított egy új klinikát, amely mára a kar zászlóshajója lett. Továbbá a kar oktatási centrumának igazgatója is, aki a centrum megálmodása óta dolgozott a megvalósításon. Az aranydiplomás évfolyam jellemzésére elég annyit mondani, hogy hosszú évekig ők adták a két legnagyobb fogorvos testület, a Magyar Fogorvosok Egyesületének és a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának elnökét.

 Az Önök generációja nagyon sok mindent átélt, életükkel, szemléletükkel példát mutatnak számunkra. A mi nemzedékünk köszönettel tartozik a gyémánt- és aranydiplomás kollégáknak, emberi tartásukért, kitartásukért, örök optimizmusukért. A mi generációnk mindent készen kapott, az utat kitaposták előttünk, és nekünk már a szabadság is megadatott. Őszintén remélem, hogy jelenlegi és jövőbeli hallgatóink is az Önök nyomdokait fogják követni és munkásságukkal, tevékenységükkel hasonlóképpen öregbítik karunk és egyetemünk hírnevét, mint azt Önök is tették

– fogalmazott a rektorhelyettes.

A Semmelweis Egyetem mindig törekedett a legjobb minőség elérésére. Dr. Hermann Péter kiemelte: 2021-ben egyedüli magyar fogorvosképző intézményként sikerült felkerülniük a térképre, a ShanghaiRanking rangsorban tavaly és idén is a legjobb 250 fogorvosképző egyetem között szerepel kar.

 

A 60 évvel ezelőtti évfolyamban 63-an, a tíz évvel későbbiben már több mint kétszer annyian, 135-en voltak azok, akik az akkori Budapesti Orvostudományi Egyetem Fogorvostudományi Karán végeztek. Az 1972-es évfolyam még ugyanide nyert felvételt, de a diplomáját már a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen vehette át – kezdte köszöntőjét dr. Gerber Gábor dékán. A mostani aranydiplomás évfolyam kimagasló hallgatói létszáma is jól mutatja, hogy mekkora hiány volt fogorvosokból, melyet az akkori kormányzat a kibővített kapacitásokkal igyekezett pótolni. Nagy feladat hárult a végzett fogorvosokra a tömeges betegellátásban, és munkájuk mellett szabadidejüket folyamatos továbbképzésre, önképzésre kellett fordítaniuk.

A dékán köszönetet mondott a jubilálók munkájáért, és mindazért, amit a hazai lakosság fogászati ellátásáért tettek, és hogy hivatásuk gyakorlásában öregbítik az egyetem Fogorvostudományi Karának hírét. Mint mondta, az oktatásban folyamatos a fejlesztés. Kitért rá, hogy az idei évtől elindult a Digitális fogászati tervezés alapszak is a Neumann János Egyetemmel közösen, mely egyedi Magyarországon, és Európában is csak kevés helyen érhető csak el.

A Fogorvostudományi Kar nemzetközi kapcsolatai folyamatosan bővülnek. Nemcsak a graduális képzésben oktatunk 400 fő körüli hallgatót, de jelenős az érdeklődés a szakorvosi képzés iránt is. Ma már Japántól az Egyesült Államokig 37 országból tanulnak a karunkon. A kedvező nemzetközi rangsor eredmények mellett karunk a nemzetközi szakterületi idézettség területén tavaly 58. helyet ért el. Büszkék lehetünk ezekre az eredményekre, amely a generációk egymásra épülő munkájának a gyümölcse

– tette hozzá a dékán megemlítve, hogy mintegy 30 doktorandusz hallgatójukkal a tudományos utánpótlás képzésében is élen járnak a hazai fogorvosképző helyek között.

A köszöntők után a gyémántdiplomák átadása következett. A hagyományoknak megfelelően az egyik gyémánt diplomás jubiláns, dr. Molnár Ferenc fogorvos a dékán felkérésére az ünneplőkhöz intézett szavakat, melyet levélben juttatott el.  

Ezután átadták az 50 éves jubileumi diplomákat. Az aranydiplomások nevében dr. Gera István professor emeritus szólt az ünneplőkhöz. A kar Paradontológiai Klinikájának egykori alapítója és igazgatója, a kar egykori dékánja elmondta, az elmúlt 50 évben a fogászatban ugyanolyan forradalom zajlott le, mint az informatikában, és lépést kellett tartaniuk a fejlődéssel. Büszke rá, hogy olyan kiváló tanítványai vannak, akik bizonyos területeken akár többet is elérhetnek egykori tanáraiknál.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.