A Semmelweis Egyetemen rendezték meg az Európai Egyetemek Rektori Közgyűlését, a Tempus Közalapítvány és a EUniWell (European University for Well-Being) Európai Egyetemi Szövetség közös szervezésében. A nemzetközi konferencián a többi között megvitatták, miként lehet emelni az európai felsőoktatás színvonalát, és hogyan tudják elősegíteni a tagországok felsőoktatásának fejlesztését.

A Semmelweis Szalonban Dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntötte az immár 4. rektori közgyűlés vendégeit. Mint mondta, a találkozó célja, hogy feltérképezzék a EUniWell stratégiáit, megvitassák az Európai Egyetemek Kezdeményezéssel kapcsolatos tapasztalatokat és kihívásokat, valamint az Európai Felsőoktatási Térség jövőjét.

Csák János kulturális és innovációs miniszter köszöntőjében így fogalmazott: „Az egyetemek vezetői, a rektorok bírák és döntéshozók is egyben, akik a jövő generációiáról döntenek. A jövő véleményformálóiról. A Semmelweis Egyetem, mint házigazda intézmény különleges helyszínt biztosít a mostani eseménynek, hiszen ez az egyetem által nyújtott képzések ötvözve palléroznak elmét, testet és lelket. Az üzleti élet, az intézmények és a kutatás közötti együttműködés, ezek összekapcsolása óriási kihívást jelent”. 

Kitért arra is, hogy a Times Higher Education (THE) legfrissebb világrangsorában a Semmelweis Egyetem ismét előrelépett, és immár a top 250-ben található, Kelet-Közép-Európában pedig vezetőnek számít. „Ez jó érzéssel tölt el, mindez azt bizonyítja, hogy az intézményi reformok működnek, ezért örömmel és izgalommal várom a további együttműködést, a mostani egyeztetésektől pedig egy gyümölcsöző eszmecserét remélek” – mondta a miniszter.

Dr. Merkely Béla rektor emlékeztetett arra, az EUniWell fő küldetése az, hogy közös értékeink alapján megértsük, javítsuk, és kiegyensúlyozzuk az egyének, saját közösségünk és társadalmunk egészének jólétét. 

„A Semmelweis Egyetem szerepe egyedülálló a konzorciumon belül, mivel egyszerre specializált egyetem és az egyetlen európai fővárosban lévő intézmény. Megközelítésünkben a jólétet a testi, lelki és szellemi tulajdonságok szempontjából egyaránt értelmezzük, és döntéseinket mindig ennek szellemében hozzuk meg” – fogalmazott a rektor.

Példaként említette, hogy néhány nappal ezelőtt a Semmelweis Egyetem Orvosi Zenekara jótékonysági koncertet szervezett fogyatékkal élő és sajátos nevelési igényű iskolások számára. Ez az esemény rávilágított meggyőződésünkre, értékeinkre, és bemutatta a horizontális megközelítést, amely a tudomány és a társadalom közötti kapcsolat előmozdítására irányul. 

„Mostanra fontos mérföldkőhöz érkeztünk ebben a közös vállalkozásban: tárgyalásokat folytatunk a partneregyetemek vezetőivel a jogi személyiségről, a lehetséges bővítésről, a gyümölcsöző folytatásról” – mondta Dr. Merkely Béla.

Hozzátette, hogy a Semmelweis Egyetem törekszik az együttműködésre és a nemzetközi kapcsolatok erősítésére, mivel ez a zavartalan fejlődés és haladás záloga, ezt bizonyítja a THE világrangsorában elért előkelő helyezés is.

Dr. Beatrix Busse, a Kölni Egyetem oktatási és tanulmányi rektorhelyettese, az EUniWell fejlesztési igazgatója Amanda Gorman „An Ode We Owe” című verséből idézett beszéde kezdetén. Mint mondta, a mű összhangban van az EUniWell küldetésével és jövőképével, mivel „az elkövetkező generáció arra ösztönöz bennünket, hogy most cselekedjünk, és az emberek és a Föld jólétét egyenrangúnak tekintsük, hogy egyesítsük erőinket, hogy jót tegyünk”. A világot jelenleg sújtó krízisek – az ukrajnai háború, az energia- és a klímaválság – fényében pedig kiemelte a kapcsolat értékét. „Továbbra is össze fogjuk hozni az embereket a jóléti kutatás, az oktatás, a tudás átadása érdekében, mert szeretjük, amit csinálunk, mert kíváncsiak vagyunk. Mert olyan emberek vagyunk, akik a tudomány szabadságáért, a demokráciáért, a racionalizmusért, az emberségért és a mások iránti szeretetért küzdenek, és abban a hitben egyesülnek, hogy – és ez meggyőződésem – mindezek segíteni fogják a békés, demokratikus és fenntartható társadalom és a jólét bolygójának helyreállítását”.

Lengyel Miklós, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára a nemzetközi együttműködés jó példájaként említette a Stipendium Hungaricum programot, amelyben 29 magyar felsőoktatási intézmény vesz részt. Létrehozása, 2013 óta több tízezer külföldi hallgató tanulhatott Magyarországon ösztöndíjjal, és évről évre növekszik az érdeklődés iránta. Mint mondta, a programnak pozitív a hatása a kutatás-fejlesztésre, és komoly szerepet játszik a magyar versenyképesség javításában is.

Dr. Czibere Károly, a Tempus Közalapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta, hogy a nemzetközi együttműködésnek a felsőoktatási intézmények minden tevékenységében szerepet kell játszania. Mint mondta, jó példa erre az Erasmus+ program, amely nemcsak az Európai Unió, hanem a Tempus Közalapítvány számára is sikertörténet. A program egyik fő célkitűzése az Európai Oktatási Térség megvalósítása 2025-re. A hozzáférhetőség növelésével és rugalmasabb mobilitási formákkal az eddiginél is szélesebb csoportok számára lesz nyitott a program, amely támogatja az innovatív módszerek kialakítását, és kiemelten népszerűsíti a zöld és a digitális megoldásokat. 

 

A EUniWell alapító tagjai: Birminghami Egyetem (Egyesült Királyság), Firenzei Egyetem (Olaszország), Kölni Egyetem (Németország), Leideni Egyetem (Hollandia), Linnaeus-i Egyetem (Svédország), Nantes-i Egyetem (Franciaország), Semmelweis Egyetem

A rektori közgyűlésen jelen volt még:

  • Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár
  • Pavlik Lívia, a Semmelweis Egyetem kancellárja

Az EUniWell konzorcium rektorai és rektorhelyettesei:

  • Adam Tickell a Birminghami Egyetem rektora
  • Axel Freimuth a Kölni Egyetem rektora (online kapcsolaton keresztül)
  • Alessandra Petrucci a Firenzei Egyetem rektora
  • Hester Bijl a Leideni Egyetem rektora
  • Ann-Charlotte Larsson a Linnaeus Egyetem rektorhelyettese
  • José Luján Alcaraz a Murciai Egyetem rektora
  • Olivier Grasset a Nantes-i Egyetem rektorhelyettese
  • Kseniia Smyrnova a Tarasz Sevcsenko Kijevi Állami Egyetem rektorhelyettese
  • Dorothea Debus a Konstanzi Egyetem rektorhelyettese
  • Lotte Nagelhout, az EUniWell hallgatói tanácsának elnöke   

Rektorok, rektorhelyettesek és más európai egyetemi szövetségek magyar partneregyetemeinek képviselői:

  • Borhy László (Eötvös Lóránd Egyetem) a CHARM-EU képviseletében
  • Betlehem József (Pécsi Tudományegyetem) az EDUC képviseletében
  • Fekete Dóra (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) az EELISA képviseletében
  • Dr. Tarr Zsuzsanna (Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) az EUDRES képviseletében 
  • Széll Mária (Szegedi Tudományegyetem) az EUGLOH képviseletében 
  • Erős István (Magyar Képzőművészeti Egyetem) az EU4ART képviseletében
  • Rátóti Zoltán (Színház- és Filmművészeti Egyetem) a FILMEU képviseletében 
  • Csernoch László (Debreceni Egyetem) a NEUROTECH képviseletében
  • Lukács Eszter (Széchenyi István Egyetem) a RUN-EU képviseletében

Az Európai Egyetemek kezdeményezést az Európai Bizottság 2019-ben indította el annak érdekében, hogy növelje az európai felsőoktatási intézmények versenyképességét, ösztönözve az oktatási, kutatási kapacitások hatékonyabb kihasználását. Az Európai Egyetemek Hálózatában 10 szövetségben működnek közre magyar egyetemek.

Kónya Rita, Kiss Gábor
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.