Az egyetem Core Facility rendszere, illetve annak jövőbeli lehetőségei álltak a KFI Vállalkozásfejlesztési Központ által szervezett harmadik Semmelweis Üzleti Szalon középpontjában. Az előadók egyebek mellett bemutatták a Core Facility ’virtuális ökoszisztémáját’, valamint beszámoltak az in vivo képalkotó létesítményt, a molekuláris onkogenomikai szolgáltatásokat és a 3D bionyomtatást érintő legújabb eredményekről.

Dr. Ferdinandy Péter, tudományos és innovációs rektorhelyettes köszöntőjében emlékeztetett arra: a Semmelweis Egyetem hosszú távú célja, hogy egy egészségügyi innovációs ökoszisztéma motorjává váljon Közép- és Kelet-Európában, illetve az egyetemi ranglistákon is előrébb lépjen. „Ennek érdekében négy KFI stratégiai célt kell szem előtt tartani – ez a Core Facility rendszer szisztematikus működésének megerősítése és kiteljesítése, az innovációs kultúra fejlesztése, a technológiai transzfer és spin-off menedzsment javítása, valamint egy jól működő KFI támogatási rendszer kialakítása. Fejleszteni kell az adatközpontokat, a biobank-hálózatokat, nem beszélve a Core Facility létesítmények kezeléséről és hasznosításáról, amelyeket külső tudományos együttműködések számára is könnyen hozzáférhetővé kell tenni” – mondta. A rektorhelyettes szerint egy olyan gyógyszeripari és orvostechnológiai ökoszisztémát kell létrehozni, ahol az akadémiai intézményeket további lehetőségeket, támogatási formákat teremtő spin-off cégek veszik körül. „A Semmelweis Egyetem Science Parkja kiváló eszköz ennek elősegítésére, amely sok más mellett nagyszabású ingatlanfejlesztéseket is magában foglal. Összefoglalva tehát, meg kell erősítenünk a Core Facility rendszert, olyan területekre összpontosítva, mint a bioinformatika, multiomika, a biobankok, adatközpontok, az állatház, víruslaboratórium, tisztaszobák, mesterséges intelligencia és a 3D nyomtatás” – fogalmazott dr. Ferdinandy Péter.

Dr. Szigeti Gyula Péter, a Semmelweis Egyetem Innovációs Központjának igazgatója részletesen bemutatta az Online Core Facility rendszert, amely műszerek és szolgáltatások széles skáláját kínálja házon belül, illetve külső kutatók számára. A kardiovaszkuláris képalkotó laboratórium a legmagasabb színvonalon végez kísérleti és klinikai kardiovaszkuláris képalkotást. A nagyállat-kísérleti laboratórium a kardiovaszkuláris fiziológia, az in vivo képalkotás, az elektrofiziológia, az intervenciós kardiológia, a kardiovaszkuláris sebészet és a szívtranszplantáció területén végzett kutatásokhoz szükséges berendezésekkel rendelkezik. A NanoString GeoMx Digital Spatial Profiler rendszer az RNS és/vagy fehérje expressziót vizsgálja a szöveti morfológiával összefüggésben. A kísérleti hisztopatológiai laboratórium szövettani kutatási berendezéseket és technikákat biztosít. Az élősejtes 3D bionyomtató egység az in vitro, háromdimenziós tumormodellek nyomtatásához és feldolgozásához kínál eszközöket és technológiát. A vírusvektor és a sejttenyésztési laboratórium 2. biológiai biztonsági szintű laboratórium. Előbbi a vírusvektorok előállítására és preklinikai felhasználására, az utóbbi pedig különböző kardiomiociták és egyéb sejtkultúrák tenyésztésére és vizsgálatára szolgál.

Dr. Vladimír Beneš, az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium (EMBL) genomikai létesítményének vezetője online csatlakozott a fórum résztvevőihez, és saját core facility rendszerük fő jellemzőit ismertette, amely egyetemi kutatók számára is elérhető. „A csúcstechnológia és szakértelem mellett elkötelezettek vagyunk abban, hogy magas színvonalú szolgáltatásainkat integráljuk a tudományos célkitűzésekkel. Fontos továbbá, hogy az ipari partnerekkel együttműködve a belső és külső képzésekben, workshopokon és technológiai fejlesztésekben vegyünk részt” – mondta. „Az EMBL core facility rendszere stabil felhasználói bázissal, kellő létszámú, magasan képzett személyzettel és élvonalbeli berendezésekkel rendelkezik. Megfizethető felhasználói díjakat kínál, tevékenyen hozzájárul a nemzetközi képzésekhez, hálózatépítéshez, illetve szem előtt tartja a felhasználói visszajelzéseket” – tette hozzá dr. Vladimír Beneš.

Dr. Máthé Domokos, a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) Advanced Core Facility vezetője szintén online vett részt az eseményen, és a Semmelweis Egyetem Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetében működő in vivo képalkotó berendezés lehetőségeit vázolta. „A 3T MRI/PET készülékkel a kinetikai és disszociációs állandók mérése magas szinten lehetséges. SPECT/CT képalkotással antitest-eloszlás mutatható ki, míg az agyi Doppler-ultrahang – mely gyorsabb és olcsóbb, mint a funkcionális MRI – az agykérgi aktiváció mérésére kiváló módszer” – emlékeztetett. „A PET berendezéssel végzett transzlációs molekuláris képalkotás ma már az egerektől az emberi modellekig lehetséges. Összességében lenyűgöző szolgáltatások állnak rendelkezésre a létesítményben, a génexpresszió fluoreszcens mérésétől kezdve a kvantitatív gyógyszerhatás profilozásán át a sugárterápiás szerek szervi dozimetriájáig” – mondta dr. Máthé Domokos.

Dr. Bödör Csaba, a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet molekuláris diagnosztikai osztályvezetője a molekuláris onkogenomikai core facility szolgáltatásait mutatta be. Különösen a NanoString GeoMx Digital Spatial Profiler rendszerről számolt be részletesen, amely lényegében az RNS és fehérje expressziót vizsgálja a szöveti morfológiával összefüggésben. „Sokoldalú vizsgálati módszerek (geometriai, szegmentációs, sejttípus-specifikus, kontúr és rácsos) jellemzik, speciális morfológiai markerek mellett. Az immunológia, immunonkológia, a neurodegeneráció és neuroinflammáció tekintetében egyaránt számos biomarkert lehet itt vizsgálni” – mondta, hozzátéve hogy a fent említett rendszer és az újgenerációs szekvenálás illetve nCounter elemző rendszer kombinációja (mindkettő a Patológiai és Kísérleti Rákkutatási Intézetben érhető el) megbízható eredményt hoz a legkülönbözőbb kísérletek esetében.

Dr. Sebestyén Anna, a Patológiai és Kísérleti Rákkutatási Intézet tudományos főmunkatársa, a Szövet- és Sejtkultúra Laboratórium vezetője egyedülálló 3D bionyomtató berendezésükről ejtett szót. Tekintettel arra, hogy a terápiarezisztencia és a gyógyszerfejlesztés kudarcai egyre gyakoribbak, a komplex in vitro modellek újragondolását nevezte az egyik legfontosabb célkitűzésnek. „Szerencsére új eszközök egész sora vált elérhetővé számunkra – köztük az élő sejtes 3D bionyomtatás, amelyet korábban sci-finek tartottak, de ma már valóság” – hangsúlyozta. Ami a 3D bionyomtatással készült, in vitro rákmodellek perspektíváit illeti, az előnyök vitathatatlanok, hisz végső soron csökkenhet általuk az in vivo kísérletek száma, racionalizálhatja a gyógyszerkutatást, a preklinikai teszteket, a fázisos vizsgálatokat, és egy új, betegből származó tumorsejteken alapuló gyógyszerérzékenységi tesztet is meghonosíthat. „Az alapkutatás egy meglehetősen komplex kirakós játék. Kreatívnak kell lennünk, amikor kiegészítjük ezt a kirakóst, melyhez a 3D bionyomtatás számos új lehetőségeket kínál” – zárta gondolatait.

Az egyetem állatházi létesítményét dr. Hiripi László, a Laborállat-tudományi Koordinációs Központ (LASCC) vezetője mutatta be. „Hagyományos és egyedileg szellőztetett ketrecek, magas higiéniai státusz, műtő- és laborhelyiségek, GM és genomszerkesztett állattartó helyiségek, speciális tenyésztési szolgáltatás, valamint genotipizálás az, amit kínálni tudunk, emellett pedig rendelkezésre áll egy kisállatokra kalibrált ultrahangos szonográfiai szolgáltatás is” – mondta. Dr. Hiripi László kitért arra, fontosnak tartják egy, a laboratóriumi állattartáshoz kapcsolódó, hosszú távú oktatási és kutatási stratégia kialakítását is. Áraik a ketrectípustól függnek, de egyetemi felhasználók számára non-profit, a KFI alaphoz kapcsolódó kifizetésekkel járó projektek, valamint az egyetemmel közös üzleti projektek esetében pedig kedvezményes árak érvényesek. Jövőbeni terveik között genetikailag módosított állatmodellek tervezését, speciális állatfajták hosszú távú elhelyezését, valamint egy modern mikrobiológiai állategység kialakítását említette.

A kisállat ultrahangvizsgálat kapcsán Kovácsházi Csenger, a Farmakológiai és Farmakoterápiás Tanszék doktorandusza osztott meg érdekességeket a hallgatósággal. Az intézmény egy VEVO 3100 – ultra magas frekvenciájú állat-szonográffal rendelkezik, amely 30 µm (30 mikron) felbontásra képes, különböző fajok vizsgálatára alkalmas, és széleskörűen alkalmazható a szív- és érrendszer, az onkológia, illetve abdominális vizsgálatok terén. „A készülék akadémiai és üzleti felhasználók számára egyaránt számos lehetőséget rejt, a core facility rendszer szolgáltatásait illetően pedig elmondható róla, hogy teljes körűen támogatja a vizsgálatok tervezését, a mérést és az értékelést” – mondta Kovácsházi. A jövőbeni tervek és célok között elmondása szerint az együttműködők számának fokozatos növelése, új alkalmazások, például kontrasztanyaggal erősített ultrahangvizsgálat, valamint új képelemző szoftverek bevezetése szerepel.

A Semmelweis Üzleti Szalon – melynek házigazdája dr. Szabó István, a KFI Üzletfejlesztési Központ volt igazgatója – az egyetem és az üzleti szféra közötti kapcsolat erősítését, valamint az intézményben felhalmozott tudás üzleti hasznosításának elősegítését tűzte ki célul. A Semmelweis Szalonban tartott rendezvénysorozat fővédnöke Orbán Gábor, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

Az egyetemi honlapon cikksorozatot indítottunk az intézményi core facility-k bemutatásáról, amelynek első része ide kattintva olvasható.

Kiss Viktória
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem