Több mint százötven újabb Semmelweis Polgár részesült elismerésben a COVID-19 kapcsán tanúsított helytállásáért. A Semmelweis Hőse-díjakat az alapítók, dr. Merkely Béla rektor, dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes és dr. Pavlik Lívia kancellár adták át a Nagyvárad téri Elméleti Tömb dísztermében rendezett ünnepségen.

Amint köszöntő beszédében dr. Merkely Béla rámutatott: bár a járvány mostanra lecsendesedett, továbbra is helye van az óvatosságnak.

„Mi, akiknek hivatása az emberek egészségének védelme, tudjuk jól, hogy bár a járvány okozta feladat ma a mindennapokban kevesebb, de a felelősségünk nem kisebb. Látjuk, hogy a világon vannak térségek, ahol most is komoly intézkedésekkel küzdenek a COVID ellen” – hangsúlyozta. 

A rektor emlékeztetett: a világjárvány olyan kihívások elé állított, amelyre korábban nem volt példa.

„A Semmelweis Egyetem valamennyi dolgozója hihetetlen odaadással szolgálta a betegeket saját területén, és odaadóan küzdött a COVID ellen is. A Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, az Ortopédiai Klinika, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika valamint az Urológiai Klinika munkatársai is kiemelkedően sokat tettek azért, hogy a Semmelweis Egyetem a legtöbbet tudja nyújtani a betegeknek, és példaértékű helytállást mutasson országos szinten is a COVID-19 elleni küzdelemben” – emelte ki a rektor.

Dr. Merkely Béla elismeréssel szólt a legutóbbi Medikus Kupát elnyerő, ugyancsak Semmelweis Hőse-díjban részesült egyetemi sportolók teljesítményéről is, akik a járványhelyzet ellenére is sikeresen végigvitték a felkészülést.

Ahogyan a rektor fogalmazott, a Semmelweis Hőse-díjban részesültek mind példát mutattak helytállásból, felelősségvállalásból és az egyetem iránti hűségből.

A 2022. május 19-i ünnepség díjazottjainak névsora itt olvasható. (pdf)

A korábbi díjátadók kapcsán készült cikkek itt érhetőek el.

Fekete-Obreczány Éva

Fotó: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.