Hazai viszonylatban egyedülálló, doktorandusz hallgatókat tömörítő szakkollégium jött létre a Szenátus 2021. decemberi döntése nyomán. A Semmelweis Egyetem részeként működő, ugyanakkor öntevékeny alapon szerveződő Selye János Doktorandusz Szakkollégium kollektív erőforrásaival igyekszik hozzásegíteni a doktorandusz hallgatókat a minél magasabb publikációs teljesítmény eléréséhez, illetve a mielőbbi fokozatszerzéshez.

Közel féléves előkészítő munkát követően 2021. decemberében létrejött a dedikáltan doktorandusz hallgatók szakmai előmenetelét támogató Selye János Doktorandusz Szakkollégium. „Célunk a támogató környezet kialakításán kívül egyfajta inkubátorközösség biztosítása a hallgatók számára” – mondta dr. Ármós Richárd Levente, a szakkollégium elnöke.

A Selye János Doktorandusz Szakkollégium tagfelvételét a Habilitációs Bizottság koordinálja. A szakkollégiumba kizárólag PhD-képzésben résztvevő hallgatók jelentkezhetnek az alábbi online felületen keresztül.

Kiemelte, az elhelyezésen túlmenően igyekeznek újszerű perspektívát kínálni a PhD-hallgatók számára: a Semmelweis Ignác Szakkollégiummal közös épületben tevékenykedve tutorprogrammal támogatják a graduális- és doktorandusz-képzésben résztvevő hallgatókat. „A program keretein belül a szakkollégiumok hallgatói közös kutatási projektekben vehetnek részt, így tutoruktól közvetlenül tanulva kapcsolódhatnak a leginnovatívabb kutatásokhoz, valamint betekintést nyerhetnek a tudományos életpályába” – ismertette.

A kollaboráció által a PhD-hallgatók érdemi szakmai segítséghez és oktatási tapasztalathoz jutnak, a szakkollégium célorientált kurzusrendszerének, illetve a patronáló háttérintézetek közreműködésének köszönhetően pedig gyorsított eljárásban publikálhatnak és építhetik ki tudományos karrierjüket – hangsúlyozta az elnök.

Hozzáfűzte, a szakkollégiumi kurzusoknak köszönhetően a hallgatók nagyobb betekintést nyerhetnek a társtudományokba is, például a statisztikába, labortechnológiákba, illetve az irodalomkutatásba.

A szakkollégium által szervezett kurzusokért egyetemi kreditpont jelenleg nem jár, azonban kiemelt fontossággal bír a kollégiumi tagság szempontjából. A Szervezeti és Működési Rendben rögzített képzési program alapján ugyanis a hallgatóknak meghatározott számú „belső” kreditpontot kell abszolválniuk ahhoz, hogy a közösség tagjai maradhassanak. Ezek teljesítését a Szakmai Bizottság ellenőrzi félévente. A tudományos ismeretek bővítésén túlmenően lehetőség nyílik extrakurrikuláris – közélet, művészet, sport – művelődésre is. 

Selye Start 2022 címmel április 30-án rendezvényt tart a szakkollégium elnöksége a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika nagyelőadójában. Az eseményen a hallgatóknak lehetőségük nyílik rövid előadások formájában bemutatni kutatásaikat, célkitűzéseiket. „Ez az alkalom nem beszámoló, sokkal inkább egy ötletbörze. Kutatásokat szeretnénk katalizálni, a célunk, hogy még jobban tudjunk egymáshoz kapcsolódni és lehetőséget teremtsünk a szorosabb együttműködésre” – hangsúlyozta dr. Ármós Richárd Levente.

A Selye János Doktorandusz Szakkolégium elnökségi ülése

Galéria

6kép
Labortechnológia kurzus
Bőrápolás workshop

Horváth Dóra
Fotók: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, Selye János Doktorandusz Szakkollégium

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.