A csapat az általuk készített kisfilmekben a leggyakoribb betegségek kezelésére alkalmazott különböző gyógyszerformák használata kapcsán nyújtana segítséget a szülőknek. A Richter Anna Díj döntőjébe jutott Gyógyszer VloggerKids elnevezésű projekt videók, illetve vlog formájában adna hiteles és gyakorlati támogatást a különböző, nem hagyományos gyógyszerformákkal kapcsolatban.

Mi az a szuszpenzió és hogyan adható be? Mire kell figyelni egy inhalátor helyes használatakor? Hogyan alkalmazzuk a kúpokat? – Az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet csapata ilyen és ehhez hasonló kérdéseket dolgoz fel projektjében. A pályázat elnyerése esetén a dr. Somogyi Orsolya szakgyógyszerész által vezetett, öttagú szakembergárda elsősorban az első gyermekes szülőknek adna praktikus tanácsokat, szemléletes útmutatót a nem hagyományos gyógyszerek felhasználása, adagolása kapcsán. Ahogy a csapat vezetője fogalmazott: a napi gyakorlatban, a tára mögött állva érzékelik a téma fontosságát.

„Gyógyszertári tevékenységünk során nap mint nap szembesülünk azzal, hogy sokszor a szakemberek számára egyszerűnek tűnő gyógyszer-felhasználási kérdésekben is gyakori a fél-, vagy a nem hiteles forrásból származó információ, az ezekből eredő rossz gyakorlat és helytelen alkalmazás. Különösen igaz ez azokra a nem konvencionális gyógyszerformákra, amelyek nem a megszokott tabletta, kapszula esetleg szirup formában kerülnek forgalomba, hanem bonyolultabban adagolhatók, esetleg beadás előtt szakszerű előkészítést igényelnek. Ezekből manapság egyre több kerül a patikák polcaira. Márpedig a gyógyulás érdekében elengedhetetlenül fontos a gyógyszerek helyes alkalmazása, adagolása” – mutatott rá dr. Somogyi Orsolya.

A szakember hozzátette: megfigyelték, hogy bár a gyermekgyógyászatban alapvetően is sokféle gyógyszerformát alkalmaznak, mégis egyre több új készítmény, nem megszokott gyógyszerforma okoz sokszor bizonytalanságot, főként a fiatal, első gyermekes szülőknél.

„Ebből inspirálódva, valamint két fiatal, nagyon lelkes, elhivatott demonstrátorunk révén jött az ötlet, hogy erre a jelenségre reagálva nyújtsunk szemléletes, egyértelmű és hiteles forrásból származó segítséget kisfilmek, illetve – a tervek szerint – vlog formájában. Elsősorban a leggyakrabban előforduló gyermekkori megbetegedésekre, mint például a nátha, az allergia, a krupp és az asztma kezelésére alkalmazható készítményekre, speciális eszközökre fókuszálnánk. De ugyanúgy feldolgoznánk az antibiotikumok témakörét is, hiszen azok alkalmazása, szervezetbe juttatása különösen nagy kihívást jelenthet gyermekek esetében” – sorolta a gyógyszerész.

Dr. Somogyi Orsolya hozzáfűzte: a videó, illetve vlog formátum azért is volt egy innovatív, kézenfekvő választás, mivel a patikai tevékenység során azt is tapasztalták, hogy bármilyen gyógyszerkészítmény esetén a szöveges leírással szemben mindig a rajzos, képes ábrázolás bizonyult a legpontosabb és a legkönnyebben értelmezhető útmutatásnak.

„Terveink szerint a gyógyszerész kategóriában nyertes pályázattal járó 4 millió forintból öt, tudományos háttérrel támogatott, kézzelfogható gyakorlati tanácsokat tartalmazó kisfilmet, majd a jövőben, ennek folytatásaként, újabb és újabb tartalmakkal megújuló vlog-ot készítenénk az intézetünkben” – foglalta össze a csapat vezetője.

Az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet csapatára, illetve a Semmelweis Egyetem szintén döntős további részlegeinek, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, valamint a Pulmonológiai Klinika projektjeire itt szavazhat.

Fekete-Obreczány Éva

Fotó: Richter Anna Díj

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.