A Richter Anna Díj október 3-án megrendezett rendhagyó sajtóeseményén mutatták be az első év nyertes projektjeinek kisfilmjét, köztük dr. Dank Magdolna és csapata mammográfiás szűrővizsgálatokat népszerűsítő pályázatát is. A „Mi jól vagyunk! És ő hogy van?” című kisfilm szeretné csökkenteni az emlőrákos megbetegedésekkel kapcsolatos félelmeket, eloszlatni a tévhiteket; lépésről-lépésre bemutatja, hogy mi történik egy szűrővizsgálat alkalmával, és mi történik, ha valakinél diagnosztizálják a betegséget. 

A nyertes csapat tagjai dr. Dank Magdolna, egyetemi tanár, az Onkológiai Központ igazgatója, dr. Kulka Janina, a II. Sz. Patológiai Intézet egyetemi tanára, dr. Tóth Mónika, az Orvosi Képalkotó Klinika szakorvosa, Désfalvi Judit, az Onkológiai Központ pszichológusa, valamint dr. Tamás Judit, az I. Sz. Sebészeti Klinika szakorvosa. A Semmelweis Egyetem emlőrákkal foglalkozó orvosnői azt hangsúlyozzák a kisfilmben, hogy tegyünk mindannyian az egészségünkért egy lépést, a mellrákszűrést pedig ne a betegség esetleges jelenléte miatt érezzük fontosnak. A film célja a félelmek csökkentése, a daganatok természetének bemutatása hiteles, szakmai elvek mentén, hiszen ez a társadalom jóllétét, a betegség előfordulásának csökkenését eredményezheti – vélték az alkotók. A szűréseken való részvétel fontosságát kívánták fókuszba helyezni az emlőrák prevencióval kapcsolatban, hiszen a korai felismerés jelentősen javítja a gyógyulás esélyeit. A kisfilm hitelesen tájékoztat a betegségről, annak lefolyásáról, kezelési módjairól.

A Semmelweis Egyetem öt nőből álló csapata az emlőrák szűrővizsgálatának népszerűsítéséről szóló pályázatával ez év márciusában nyerte el a Richter Anna Díjat, mely célja, hogy felhívja a figyelmet az egészségtudatosság, a társadalmi jóllét fontosságára, inspirálja az egészségügy, oktatás, kutatás, gyógyszerészet területein dolgozó szakembereket. A zsűri döntése alapján a legjobb 12 pályázat közül 5 csapat kapott 4-4 millió forintot projektje megvalósítására, melyet egy sajtótájékoztató keretében mutattak be először.  

A rendezvényen egyúttal bejelentették, hogy 2019. november 24-ig ismét lehet pályázni a díjra orvos, egészségügyi szakdolgozó, gyógyszerész és pedagógus kategóriákban.

Bódi Bernadett
Fotó forrása: Kucsinka Gabriella

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.