Diabéteszes, túlsúlyos, illetve veleszületett anyagcsere-betegségben érintett gyerekeket és családjaikat segítene Oktatókonyha projektjével a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika csapata. A Richter Anna Díj döntőjébe jutott pályázatukban egy olyan konyhát mutattak be, amelyben többek között okos eszközökkel, a gyakorlatban tanítanák meg pácienseiket a speciális étrendek összeállítására és a fogások elkészítésére.

Egy modern berendezésekkel felszerelt, a páciensek és családjaik, valamint az egyetemi hallgatók számára nyitva álló oktatókonyha – ezt álmodta meg a Richter Anna Díj döntőjébe jutott projektjében az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Kiss Erika vezette csapata. A dietetikus, táplálkozástudományi szakember ötletét kollégái és önkéntes segítők is nagy lelkesedéssel fogadták és támogatták.

„Évente körülbelül 200 anyagcsere-betegségben érintett új pácienst szűrünk ki a klinikán, de összbetegszám tekintetében mintegy 1000 ritka anyagcsere-beteg gyereket és felnőttet kezelünk. Ehhez hozzájönnek még a cukorbetegek, a lisztérzékenyek, a táplálékallergiások, de ugyanígy a csecsemők táplálása kapcsán, valamint elhízott gyerekek diétájának betanításánál is nagy hasznát vennénk egy ilyen egységnek” – sorolta a szakember, aki 2008 óta dolgozik a klinikán.

Kiss Erika hozzátette: mindezek mellett óriási potenciált jelentene az oktatókonyha az egyetemi hallgatók, rezidensek gyakorlati képzésében is.

Helyben, nagyon szemléletesen tudnánk bemutatni, betanítani a speciális diétát, hozzáértők felügyelete mellett, mégis élményszerűen sajátíthatnék azt el az érintettek, családjaik, valamint a hallgatók”

– mutatott rá a szakember.

Kiss Erika elmondta: az oktatókonyhát az úgynevezett Anyagcsere Folyosó egyik helyiségében alakítanák ki és terveik között szerepel egy olyan labortechnikai berendezés beszerzése is, amellyel megállapítható az egyes ételek tápanyagtartalma.

„A konyha minden páciens számára elérhető lenne: akár a kontrollvizsgálati napokon a találkozás része lehetne az oktatókonyhabeli képzés, akár délután vagy hétvégén, csoportosan is használhatnánk, így hatékonyan, egyszerre több érintettel is tudnánk foglalkozni” – sorolta Kiss Erika, aki hozzátette: az oktatókonyha jó helyszín lehetne akár fotós, akár videós edukációs anyagok rögzítésére is, amelyeket aztán közzétennének, hogy mind a hallgatók, mind pedig az érintett családok segítségére legyenek.

A csapat tagjairól szólva a szakember elmondta, hogy a projekt megtervezésében részt vett gyermekgyógyász, vegyész, frissen végzett dietetikus és egy újságíró is, akinek családi érintettsége okán szívügye az oktatókonyha.

„Reméljük, hogy sokan szavaznak majd a projektre és elnyerve a Richter Anna Díj egészségügyi szakdolgozói kategória 4 millió forintos pályázati támogatását, mielőbb megvalósíthatjuk ezt a szép és hasznos álmot” – zárta Kiss Erika.

Az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika, valamint a Richter Anna Díj döntőjébe jutott további egyetemi egységek, így a Pulmonológiai Klinika, illetve Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet projektjeire itt szavazhat.

Fekete-Obreczány Éva

Fotó: Richter Anna Díj

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.